Zeewolde drie weken het decor van documentaireserie 'Typisch..'!

zondag 21 april 2019

De docuserie 'Typsich' strijkt neer op het 'nieuwe land' van de Flevolandse polder, Zeewolde. De camera's volgen het dagelijks leven van de inwoners van het pas 35 jaar oude dorp dat door de eerste bewoners bij elkaar gepionierd werd.

De onderlinge solidariteit was in die begintijd enorm en nu is het een 'gewone' plaats met zo’n 22.000 inwoners, die allemaal ergens anders vandaan komen. Sommigen vinden dat Zeewolde geen 'ziel' heeft, maar zorgt het gebrek aan een gezamenlijke geschiedenis niet juist voor een heel nieuw soort saamhorigheid? Typisch Zeewolde laat zien dat de Zeewoldenaren een echte gemeenschap zijn van oude en jonge pioniers, die allemaal hard werken aan een toekomst op een plek zonder ver verleden. Een dorp met dromers, harde werkers, en mensen die het allemaal anders wilden doen. En dat schept een band die nergens anders te vinden is.

In oktober 2004 vond een ernstig auto-ongeluk plaats, waarbij vijf jongeren uit Zeewolde om het leven kwamen. Dat had en heeft nog altijd een enorme impact op het dorp en haar inwoners. Rob en Monique verloren hun zoon Fabian, Dennie verloor zijn goeie vriend Berry en voor jongerenwerker Martine was het ongeluk aanleiding om een kringloopwinkel te beginnen waar kwetsbare jongeren werkervaring op kunnen doen. Het BB-café aan het centrale Kerkplein is een begrip in Zeewolde, met veel vaste stamgasten zoals Jan en John die elkaar al bijna 30 jaar kennen. Ze kunnen niet zonder elkaar en gelukkig slaat de nieuwe therapie van de ernstig zieke Jan dan ook aan. Bianca is de baas in het BB-café en heeft jarenlang haar ziel en zaligheid aan de zaak gegeven. Nu verkoopt ze de boel om meer tijd voor zichzelf, haar kind en haar gehandicapte zus te hebben. Boer Jur is tweeëntwintig en neemt het akkerbouwbedrijf van zijn vader over. Overdag rijdt hij de mest uit, maar ’s avonds is het tijd voor zijn passie, muziek, en is hij de DJ in zijn zelfgemaakte Polderrad-muziekinstallatie.

In Zeewolde wonen ook veel Poolse arbeidsmigranten. Irena trouwde een man uit Zeewolde en woont al achttien jaar in Nederland. Haar goede vriendin Ella brak tijdens het werk haar voet. Haar voorlopige contract werd niet verlengd, waardoor ze nu met een uitkering thuiszit. Maar mag dat zomaar? Heeft ze eigenlijk niet veel meer rechten? Ze zoeken het samen uit. En lukt het Kenneth Kortstam zijn nieuwe leven op te bouwen? Na een ongeluk verloor hij zijn huis, zijn huwelijk en zijn alom bekende rotizaak in de Zeewoldense haven.

Het zijn slechts een paar van de vele verhalen die schuilgaan achter de voordeuren van de Zeewoldenaren in 'Typisch Zeewolde'.

'Typisch Zeewolde' is vanaf 22 april drie weken lang te zien van ma t/m do om 19.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Doorblader onze nieuwsberichten en kom alle nieuwtjes uit televisieland te weten!

Dossiers