'Why Slavery?': 5 documentaires geven beeld van moderne slavernij

zaterdag 13 oktober 2018

Sinds 2007 is het op 18 oktober de Europese dag tegen de mensenhandel. Het internationale documentaire-project 'Why Slavery?' sluit dit jaar hierbij aan.

Tussen 14 en 19 oktober zijn er in verschillende landen documentaires te zien op tv over moderne slavernij. In Nederland sluit de EO zich aan bij 'Why Slavery?' - over moderne slavernij -. Naast de documentaires is er in deze week ook een eigen serie over moderne slavernij in Nederland. Op zondag start 'Why Slavery?' - over moderne slavernij - met een pleidooi over bevrijding door bisschop Michael Curry.


De vijf documentaires spelen zich allemaal af buiten Nederland. Elke film geeft een indringend beeld van het leven van mensen die gebukt gaan onder slavernij. Als gevolg van een wreed conflict zoals het geval is in de film 'I was a Yazidi slave' of als onderdeel van het economisch systeem zoals te zien is in de film 'Selling Children'. De documentaire reeks start met 'A Woman Captured' over een vrouw die probeert het gezin dat haar uitbuit en vernedert, te ontvluchten. Vrouwen die als huishoudelijke hulp een afschuwelijk leven leiden zijn ook het onderwerp in 'Maid in Hell' over huishoudelijke hulpen in het Midden-Oosten. De week wordt afgesloten met de film 'American Jail' van Oscar winnaar Roger Ross Williams. Deze film laat zien hoe de gevolgen van slavernij vele generaties later nog altijd een rol spelen in levens van mensen van wie de voorouders hieronder gebukt gingen.

Een overzicht van de 'Why Slavery?' films:

A Woman Captured

Maandag 15 oktober 22.55 uur NPO2
Een Europese vrouw was tien jaar lang de huisslaaf van een gezin. Een rauw en intiem portret van de psychologie achter slavernij. De film laat een indringend beeld zien van een vrouw die zo vernederd en geminacht wordt dat ze de moed bijna heeft opgegeven. Ze besluit te ontsnappen aan de ondraaglijke onderdrukking en de vrijheid op te zoeken.

Maid in Hell

Dinsdag 16 oktober 22.55 uur NPO2
Intimidatie, mishandeling, verkrachting en werkdagen van achttien uur zijn aan de orde van de dag voor huishoudelijke hulpen in het Midden-Oosten. Ze gaan gebukt onder het Kafalasysteem, hun paspoort is ingenomen en ze zitten vast aan hun werkgever. Als ze proberen te ontsnappen, riskeren ze strenge straffen of gevangenschap. Deze documentaire geeft een zeldzaam inkijkje in deze angstaanjagende en wrede vorm van moderne slavernij die duizenden vrouwen treft.

I was a Yazidi slave

Woensdag 17 oktober 22.55 uur NPO2
In juni 2014 bezetten IS-strijders grote gebieden van Syrië en Irak. De Jezidi-nederzettingen rond het Sinjar-gebergte werden volledig onder de voet gelopen. De mannen werden vermoord, de jonge vrouwen werden tot slaaf gemaakt. Deze documentaire vertelt het verhaal van twee Jezidi-vrouwen die door IS gevangen zijn genomen. Maar zij konden ontsnappen dankzij de hulp van een bijzondere traumadeskundige. Hij bracht duizend vrouwen en meisjes, allemaal slachtoffers van seksueel geweld, van de Iraakse vluchtelingenkampen naar zijn kliniek in het Zwarte Woud.

Selling Children

Donderdag 18 oktober 22.55 uur NPO2
In deze film staan Indiase kinderen centraal die geen jeugd hadden en niet naar school mochten. Ze moesten in micamijnen werken, theebladeren plukken op plantages, huishoudelijke werk doen of werden zelfs op jonge leeftijd als bruid verkocht. Dit verhaal, dat bij hun familie begint, toont aan hoe riskante omstandigheden en een gebrek aan kennis over slavernij leidt tot de verkoop van kinderen.

American Jail

Vrijdag 19 oktober 22.55 uur NPO2
In zijn tot dusverre meest persoonlijke en provocatieve film weet regisseur Rogers Ross Williams het diep racistische en industriële gevangeniswezen van Amerika te doorgronden. De slavernij uit het verleden klinkt hier nog altijd door. Voor de Amerikaanse regisseur Roger Ross Williams was in zijn jeugd de gevangenis nooit ver weg. Dertig jaar later keert Roger opnieuw terug naar zijn jeugdvrienden.

Vanaf 14 oktober vraagt de EO elke dag aandacht voor moderne slavernij met documentaires en dossiers over moderne slavernij in Nederland Op de EO Visie portal zal vanaf 10 oktober achtergrond informatie te lezen zijn over moderne slavernij.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Eenmaal Andermaal' (VTM)

Jacques en Axel trekken naar de rommelmarkt in het centrum van Gent. Stand-upcomedian Henk Rijckaert vormt een duo met Jacques, terwijl Belle Perez met Axel op stap gaat. Samen gaan ze op zoek naar objecten die het meeste geld gaan opleveren tijdens de veiling.

'Eenmaal, Andermaal', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 02:20
    Journaallus
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 01:20
    Nachtlus
    07:30
    Wordt aangekondigd
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:20
    Geen uitzending
    06:00
    Kabouter Plop
  • 03:30
    Geen uitzending
    06:55
    Blind getrouwd: Australië
  • 00:50
    Geen uitzending
    11:30
    Sturm der Liebe
  • 01:30
    Geen uitzending
    01:10
    Walker, Texas Ranger
  • 05:00
    Married ... With Children
    01:25
    Baywatch
  • 00:55
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:00
    TEAM OCHTEND
  • 05:00
    Geen uitzending
    02:20
    Neighbours: A New Chapter
  • 05:00
    Geen uitzending
    02:20
    Backroad Truckers
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:15
    Extreme Makeover: Home Edition
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:45
    Menendez: Blood Brothers
  • 00:35
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 05:09
    Zo doe je het!
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 05:00
    Guillaume's Paris
  • 04:10
    Tennis: Charleston Open 2024
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 05:10
    Murdoch Mysteries
    02:20
    Scott & Bailey
  • 02:34
    NOS Journaal
    05:55
    Nederland in Beweging
  • 01:11
    Nieuwsuur
    07:00
    NOS Journaal met gebarentaal
  • 05:14
    Tekst-TV
    02:31
    Podium Zwart Unplugged