Nieuwe serie 'Mensjesrechten' zet kinderrechten centraal

zaterdag 26 januari 2019

Ieder kind heeft recht op een gelukkig leven. Dat staat in het Kinderrechtenverdrag. Maar de realiteit is anders. Er kan van alles gebeuren waardoor geluk in de knel komt.

Daarover gaan de zes nieuwe afleveringen van 'Mensjesrechten'. De serie voor en over kinderen, waarin verhalen van kinderen over de hele wereld centraal staan. Hoewel hun levens niet gemakkelijk zijn, dromen ze over een mooie toekomst waarin ze zich fijn en veilig kunnen voelen. Daar gaat 'Mensjesrechten' over.


De nieuwe serie 'Mensjesrechten' speelt zich zowel in Nederland af als in andere landen.  In elke aflevering staat een kind centraal: Tracy woont in Oeganda. Zij heeft HIV. José uit Rotterdam brengt het liefst al zijn tijd door op zijn fiets. Gracious uit Zimbabwe is doof, Poonam uit Nepal is 14 jaar en wordt uitgehuwelijkt. Rosalie uit Drenthe wordt gepest op sociale media en de Bengaal Javed woont alleen op het strand. Wat hen bindt, zijn hun dromen. 'Mensjesrechten' laat zien dat waar kinderrechten op het spel staan, deze dromen van levensbelang zijn.

'Mensjesrechten' wordt gemaakt met verschillende organisaties zoals SOS Kinderdorpen, het Liliane Fonds en andere organisaties die zich inzetten voor het welzijn van kinderen. De EO brengt met deze serie voor NPO3/ ZAPP de Kinderrechten wereldwijd onder de aandacht van jonge mensen. Eerdere series ‘Mensjesrechten’ ontvingen internationale en nationale prijzen een 'Rockie Award' en 'Prix Jeunesse'. De documentaires van 'Mensjesrechten' zijn te zien bij verschillende buitenlandse omroepen.

In samenwerking met: www.tangerinetree.nl; www.lilianefonds.nl; www.soskinderdorpen.nl; www.iffr.com; www.moviesthatmatter.nl; www.idfa.nl; www.cinekid.nl

Overzicht van afleveringen
Vanaf zondag 27 januari is de nieuwe serie 'Mensjesrechten' te zien om 19.25 uur op NPO 3/ ZAPP.

Gracious, zondag 27 januari 19.25 uur
Gracious is doof en communiceert in gebarentaal. Ze draagt in stilte een geheim met zich mee. Haar gesloten blik spreekt boekdelen in dit intieme portret. Op school maakt ze een tekening van haar toekomstig huis. 'Nu de mensen er nog in', spoort de leerkracht aan. Gracious tekent alleen zichzelf.

#pestverhaal, zondag 3 februari 19.25 uur
Wat nou als je gecyberpest wordt? Voor Rosalie (13) heeft het pesten serieuze gevolgen gehad: leeftijdsgenootjes vertrouwt ze niet meer en ze heeft geen vrienden. Zelfs in haar eigen slaapkamer voelt ze zich niet meer veilig, want hier krijgt ze berichtjes als: 'Je bent niks waard'. In deze documentaire volgen we Rosalie mee online en hopelijk kan de digitale wereld daarmee veranderen van ‘monster’ in 'maatje'.

Poonams Lot, zondag 10 februari 19.25 uur
De veertienjarige Poonam wordt uitgehuwelijkd. Op school hoort ze de vreselijke verhalen van andere meisjes en dan realiseert ze zich dat ze geen idee heeft wie haar toekomstige echtgenoot en schoonfamilie zijn. Tijdens haar bruiloft is ze erg verdrietig omdat ze haar familie moet verlaten en bij haar echtgenoot intrekt. Poonam is bang om zwanger te raken, want haar droom is om naar school te gaan en lerares te worden.Gaat dat haar lukken?

Onder mijn huid, zondag 17 februari 19.25 uur
Tracy is pas zestien, maar ze heeft haar hele leven lang al een groot geheim dat ze met zich meedraagt: ze heeft namelijk hiv. Ze woont in Oeganda en de meeste mensen daar zijn ontzettend bang voor de ziekte, daarom durft ze het aan niemand te vertellen. Maar eigenlijk wil Tracy haar geheim wel graag met haar beste vriendin delen. Hoe zal ze reageren?

Waar het leven strandt, zondag 24 februari 19.25 uur
De 11-jarige Javed komt bijna niet meer thuis en gaat niet naar school. Samen met zijn vriend Shahidul verdient hij wat geld door strandgasten te masseren of spullen te verkopen. Surfen vindt Javed geweldig, zijn droom is om een professional te worden. Maar om bij de surfclub te mogen blijven moet Javed naar school. Javed gaat heel hard trainen voor een surfcompetitie, zal hij dat winnen?

180cc, zondag 3 maart 19.25 uur
José groeit op in de ruige Rotterdamse buurt Slinge. Zijn droom is om bij de groep stuntfietsers te horen die regelmatig 'ride-outs' organiseren. De politie houdt hen scherp in de gaten. Zijn broer, die in de gevangenis zit, is zijn grote idool. Zijn moeder vindt dat hij ver van problemen moet blijven en iedere aanraking met de politie uit de weg moet gaan. Zal José de verleiding weerstaan en op het juiste pad blijven?


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    00:05
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    23:10
    Nachtlus
  • 08:50
    Karrewiet met VGT
    21:00
    Geen uitzending
  • 08:50
    Kabouter Plop
    01:25
    Geen uitzending
  • 08:00
    Geen uitzending
    07:15
    The Big Body Hotel
  • 08:35
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 02:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 08:15
    Strong Medicine
    01:00
    The Flying Doctors
  • 06:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 08:35
    ER
    01:05
    Neighbours: A New Chapter
  • 08:25
    NCIS: Los Angeles
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 08:20
    Bake Off Vlaanderen
    00:35
    Love Island
  • 08:30
    Kidnapped to the Island
    00:50
    Castle
  • 08:00
    Wijzer Wonen
    00:50
    Herhalingslus
  • 08:43
    Roger
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 08:30
    De Garde van Gert
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 07:00
    Six Nations
    02:50
    Formule 2
  • 08:15
    Death in Paradise
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 08:39
    Goedemorgen Nederland
    00:49
    NOS Journaal
  • 08:39
    MAX Geheugentrainer
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 08:49
    Tip de Muis
    00:25
    Sophie & Jeroen