Nieuw: 'Iris Onderzoekt' - gemengde relaties

woensdag 7 november 2018

'Val jij altijd op blanke jongens?' Ik had net naar rechts geswiped, en had een match. Na wat basisvragen heen en weer, kwam de blonde, blanke jongen met deze vraag.

'Hmmm of ik alleen op blanke jongens val? Ja. Alhoewel. Ik denk het…'

Iris van Lunenburg is programmamaker en columniste. Als baby werd zij uit Haïti geadopteerd. Ze groeide op in Emmen, in een blank gezin. Is dit waar haar liefde en voorkeur voor de witte Nederlander vandaan komt? En hoe zit het dan met de rest van de Nederlanders? Zijn gemengde relaties een graadmeter voor integratie en acceptatie binnen de Nederlandse samenleving?

In een serie van vier afleveringen onderzoekt Iris voor de NTR of en welke grenzen er in Nederland anno 2018 zijn aan de liefde. Kan en mag je verliefd worden op iedereen? En waar komen onze voorkeuren vandaan? Bij wie voelen we ons thuis? Hoe wordt er in zwarte gemeenschap tegen gemengde relaties aangekeken, en hoe is dat bij moslims en Aziaten in Nederland? Staan we open voor andere culturen of hebben we toch een voorkeur voor iemand uit onze eigen bubbel? En hoe komt dat?

In aflevering 1 (8 november) onderzoekt Iris hoe we kijken naar kleur en waar onze (onbewuste) voorkeuren vandaan komen. Ze gaat in gesprek met Maura, die net als Iris geadopteerd is en als enig zwart meisje opgroeide in een klein wit dorpje. Inmiddels woont Maura in Rotterdam, waar ze op zoek is gegaan naar haar roots en haar blackness heeft omarmd. Ze valt uitsluitend op zwarte mannen; voor haar is een gemengde relatie geen optie.

Ook praat Iris met de Rotterdamse rapper Angelo King en zijn vrienden. Zij vallen juist op alle tinten; van wit en light skin tot zwart en alles wat daar tussen zit. Eén van de vrienden van Angelo is vlogger Kimmie. Zij legt een link tussen de geschiedenis van de slavernij en onze voorkeuren als het gaat om kleur.

Iris onderzoekt in deze aflevering ook haar eigen voorkeur voor witte mannen. Waar komt die vandaan? Ze gaat daarvoor te rade bij adoptie-expert Hilbrand Westra, die mensen coacht die geadopteerd zijn en vragen hebben over relaties. En ze legt die vraag ook voor aan de persoon die haar misschien wel het best kent; haar moeder.

In de komende twee afleveringen o.a. religie en vooroordelen.

'Iris Onderzoekt' wordt geproduceerd door Human Factor TV. Vorig jaar bracht 3LAB een eerste uitzending van 'Iris Onderzoekt'.

'Iris Onderzoekt', donderdag 8, 15, 22 en 29 november om 21.45 uur bij de NTR op NPO 3.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo één logo V3 één V3

Cassie en Sunny ondervragen de vier mannen die in The Spinney verbleven tijdens de millenniumwissel. Geen van hen lijkt iets verdachts gedaan te hebben tijdens hun aanwezigheid in Middenham. Ondertussen zoekt de rest van het Bishop Street Station-team verder naar aanwijzingen in het oorspronkelijke onderzoek. De pers heeft ondertussen ook haar opwachting gemaakt, nu blijkt dat James ondervraagd is in de zaak rond Hayley Reid.

'Unforgotten', om 20.40 uur op Eén.

Dossiers