National Geographic Channel staat ook dit jaar stil bij 4 en 5 mei

vrijdag 29 april 2016

Elk jaar staat zender National Geographic Channel op Herdenkings- en Bevrijdingsdag stil bij de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog.

Met een aangepaste programmering brengt de documentairezender verhalen over oorlogsslachtoffers en -helden in beeld. Daarnaast is op Herdenkingsdag om 20.00 uur tijdens de twee minuten stilte een visualisatie van het jaarlijkse gedicht 'Dichter bij 4 mei' te zien op de zenders van FOX Networks Group, waaronder National Geographic Channel, FOX, FOX Sports, 24Kitchen en FOXlife. Het thema van dit jaar is 'De vrijheid omarmd' en legt een relatie tussen vluchtelingen nu en de Tweede Wereldoorlog.


Op zaterdag 30 april en zondag 1 mei staat de programmering van National Geographic Channel de gehele dag in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Op de dag van Nationale Dodenherdenking gaat de speciale programmering van start om 20.02 uur met 'The Final Days of Anne Frank', 'Hitler's Last Year' en het bijzondere verhaal van Auschwitz-overlevende Eva Kor. In 2015 haalde de Roemeense vrouw het nieuws nadat zij in het openbaar een 93-jarige ex-Nazi in de rechtbank vergaf voor zijn daden. 'The Girl Who Forgave The Nazis' gaat woensdag 4 mei om 21.00 uur in première op National Geographic Channel.

Programmering woensdag 4 mei:

'The Final Days Of Anne Frank' – 4 mei om 20.02 uur
Anne Frank is een van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust. Haar geschreven relaas leeft voort bij miljoenen mensen in de wereld en heeft het verhaal van de vele slachtoffers een gezicht gegeven. 'The Final Days of Anne Frank' is een reconstructie van wat er met de familie Frank na hun arrestatie gebeurde, zowel met behulp van historisch foto- en filmmateriaal als met ooggetuigenverslagen van kampoverlevenden die Anne hebben gekend. Jeroen Krabbé geeft de internationale documentaire een Nederlandse stem en vertelt het verhaal.

'The Girl Who Forgave The Nazis' – 4 mei om 21.00 uur
In 2015 werd een 93-jarige ex-Nazi berecht voor medeplichtigheid aan moord in Auschwitz. Overlevenden werden opgeroepen om hun verhaal te vertellen. Nog steeds achtervolgd door de Holocaust, was dit hun laatste kans op rechtvaardigheid. Maar één van de overlevenden maakte een onverwacht gebaar. Eva Kor omarmde de Nazi in de rechtbank en vergaf hem voor wat hij had gedaan. Binnen enkele uren stond het verhaal over de hele wereld in de krantenkoppen. De andere overlevenden waren woedend, maar Eva Kor is van mening dat niet straf, maar vergeving de enige weg vooruit is.

'Hitler's Last Year' – 4 mei van 22.00 tot 24.00 uur
Het verhaal van het laatste jaar van de oorlog in Europa, van de D-day landingen in Normandië in juni 1944 tot de tweevoudige overgave van Duitsland, eerst in Reims en daarna in Berlijn, in mei 1945. Aangrijpende momenten als de hoop van de geallieerden de bevrijding van de concentratiekampen en de uiteindelijke capitulatie komen voorbij.

Programmering donderdag 5 mei:

'Last War Heroes: The Scheldt And Arnhem' – 20.00 uur
De Canadezen proberen een belangrijke scheepvaartroute veilig te stellen voor de geallieerden, terwijl de Britten de Rijn proberen te bereiken.

'Last War Heroes: Victory' – 22.00 uur
Soldaten vertellen hoe de geallieerden de Rijn overstaken, om de oorlog te beëindigen met het slotoffensief op Berlijn.

'The Girl Who Forgave The Nazis' – 23.00 uur

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Kinderen van het Verzet' (Canvas)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stapten tienduizenden Belgen in het verzet tegen de nazi's. Hun kinderen getuigen over die oorlogsperiode. Wat deden hun ouders, waarom gingen ze in het verzet en hoe gevaarlijk was dat? Veel verzetslieden werden opgepakt door de Duitsers. Die arrestaties staan 75 jaar later bij vele kinderen nog op het netvlies gebrand.

'Kinderen van het Verzet', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers