Menno Bentveld onderzoekt onze haat-liefde-verhouding met plastic

woensdag 9 januari 2019

De mens heeft iets gemaakt dat in de natuur niet eerder bestond: plastic. Een uitvinding die ons zoveel gemak heeft geschonken dat we niet meer zonder kunnen.

Maar na decennia van euforie lijkt plastic zich tegen ons te keren. Plastic vergaat niet en overwoekert onze wereld. In de vierdelige documentaireserie 'Ik, Plastic' reist Menno Bentveld, samen met regisseur Floris-Jan van Luyn, door Nederland, Japan, Oeganda, Kenia en de VS. In een aaneenschakeling van bijzondere menselijke verhalen onderzoeken de makers onze relatie met plastic. Hebben wij onze schepping nog in de hand? Of versmelten wij uiteindelijk met onze creatie?

Menno Bentveld: 'In deze serie geen Ocean Clean-up, Boyan Slat, plastic soup of andere beelden die je al kent. Ons verhaal gaat over de innige verstrengeling met het meest veelzijdige en bejubelde materiaal dat we ooit gemaakt hebben en dat nu de wereld dreigt te verstikken. Onze zoektocht naar een totaal andere benadering plastic voert ons langs Japanse shinto-priesters, indianen en Afrikaanse plasticsmokkelaars.'

In de eerste aflevering reist Menno naar de oorsprong van het moderne plastic: Freeport, Texas. In de VS ziet hij wat een banenmotor de plasticindustrie is en ontdekt hij dat zowel voor- als tegenstanders van plastic zich beroepen op de bijbel. In de tweede aflevering reist Menno naar Japan waar mensen geloven dat ook objecten een ziel hebben. Daardoor ontstaan er soms bijzondere en ontroerende relaties tussen mensen en voorwerpen van plastic. In het derde deel gaat hij naar Kenia en Oeganda, twee landen die in de frontlinie liggen van de strijd tegen afvalplastic. Maar terwijl in Oeganda recycling en hergebruik als oplossing wordt omarmt, is in Kenia een totaalverbod op plastic zakjes van kracht. Het leidt tot arrestaties, hoge boetes en tot een levendige plasticsmokkel. En tot slot onderzoekt Menno hoe mens en plastic met elkaar versmelten. Minuscule plasticdeeltjes zwerven door ons lichaam, protheses en implantaten zijn van plastic en plastic kan zelfs een surrogaat zijn voor onze verloren geliefden. Moeten we plastic bevechten of ons er op een andere manier tot verhouden?

'Ik, Plastic', vanaf 10 januari vier donderdagen om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Eviva Espa√Īa - Annemie Struyf

In Carboneras maakt Sabah een afspraak om haar droomhuis voor de tweede keer te bezoeken. In AsturiŽ leven Raf en Birgit voorlopig in hun camper, naast een loods waar ze hun spullen stockeren. In de buurt van Lťon ontmoet Annemie de West-Vlaamse Christine die een herberg uitbaat op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Buurman Gumercindo is haar enige vriend in dit dorp vol ruzies en conflicten.

'Eviva Espana', om 20.35 uur op Eťn.

Dossiers