Margriet opnieuw op zoek naar antwoorden in 'How To Be A Man'

maandag 4 november 2019
Foto: © KRO-NCRV 2019

Hoe is het om man te zijn in een land dat de oorlog heeft verloren? Hoe is het om man te zijn in een land waar seks niet alleen voor vrouwen maar ook voor mannen taboe is?

Hoe is het om een ouderwetse playboy te zijn in de eenentwintigste eeuw? En hoe is het om een macho man te zijn en continu beschimpt en beledigd te worden? Vanaf 5 november gaat Margriet van der Linden op zoek naar antwoorden op deze vragen in de documentaireserie 'How To Be A Man', in een poging om de hedendaagse man te doorgronden.


Margriet van der Linden heeft van jongs af aan met een zeker gevoel van jaloezie naar jongens gekeken. Ze voetbalden, reden op opgevoerde brommers, hadden een Golf GTi en dronken bier. Wat moet het geweldig zijn om man te zijn, dacht ze als haar broer de deur achter zich dicht trok terwijl haar vader binnen rustig de krant las en geen idee had waar zijn zoon naartoe ging.

Maar inmiddels lijkt het man-zijn niet altijd zo leuk. Het zijn op zijn zachtst gezegd verwarrende tijden voor mannen. Jongens mogen geen jongens meer zijn, ze worden om hun oren geslagen met #metoo affaires, het zijn graaiers en zakkenvullers, ze moeten minder werken en met een draagzak met baby erin lopen. En tegelijkertijd is daar de hang naar krachtig leiderschap, respect voor de sterke mannenhand die ons de weg wijst. In een taal die wij begrijpen en die niet zelden teruggaat naar een tijd dat mannen nog mannen waren. Toen we allemaal nog normaal deden. Voor de serie 'How To Be A Man' reist Margriet naar onder andere Servië, Egypte, Mexico, Zwitserland en de Verenigde Staten.

'How To Be A Man' is de tweede persoonlijke serie en idee van Margriet van der Linden: 'Deze serie is een logische opvolging van 'How To Be Gay'. Nogal wat kwesties, en zeker homoseksualiteit, worden beïnvloed door onze opvattingen over mannelijkheid en vrouwelijkheid. 'How To Be A Man' was een bijzondere en indringende ontdekkingstocht. Ik heb echt wel eens mannen in mijn armen gehad, ook huilend, maar nooit zoveel als bij het maken van deze serie.'

Aflevering 1 – 5 november
In de eerste aflevering is Margriet van der Linden in het noordelijk grensgebied van Mexico. De bakermat van het machismo, maar ook een gebied waar drugsbendes de scepter zwaaien. Hoe is het om een man te zijn op een van de meest kleurrijke maar ook gewelddadige plekken ter wereld?

'How To Be A Man', vanaf dinsdag 5 november om 21.10 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Op de dag dat hij vijf jaar getrouwd is, maakt Nick Dunne bekend dat zijn beeldschone vrouw Amy vermist is. Onder druk van de politie en de media ontstaan er scheurtjes in het door Nick geschetste beeld van een perfect huwelijk. Door zijn leugens, bedrog en vreemde gedrag rijst bij iedereen de vraag: heeft Nick Dunne zijn vrouw vermoord?

'Gone Girl', film uit 2014 met oa. Ben Affleck, om 20.35 uur op VIER.

Dossiers