KRO-NCRV gaat op zoek naar een Minister van Gehandicaptenzaken

dinsdag 12 februari 2019

Voor het eerst in de geschiedenis kiest Nederland op 24 mei 'De Minister van Gehandicaptenzaken'. Deze persoon komt aan het hoofd te staan van een nieuw op te richten ministerie dat de belangen behartigt van bijna 2 miljoen Nederlanders met een beperking.

Mensen die minder kans hebben op een baan, minder goed onderwijs kunnen genieten en minder sociale contacten hebben. Het is tijd om dat te veranderen.


De minister van Gehandicaptenzaken wordt het gezicht en de stem van mensen met een handicap in Nederland. Na verkozen te worden staat de minister een jaar lang aan het hoofd van het ministerie van gehandicaptenzaken: een online platform waar de activiteiten van de minister gevolgd worden.

Iedereen kan solliciteren op de functie van minister. Na de lancering van de vacature volgt een auditiedag. Na afloop van deze dag blijven er uiteindelijk vijf kandidaatministers over die het tegen elkaar gaan opnemen tijdens de live show op 24 mei op NPO 1. Na de verkiezing wordt de minister gevolgd op het online platform www.ministervangehandicaptenzaken.nl.

Lucille Werner: 'Ik vind het geweldig dat KRO-NCRV zich sterk maakt voor mensen met een handicap. We hebben het hier over een groep van bijna 2 miljoen mensen. Daarom kiezen we voor het eerst in de geschiedenis een minister van Gehandicaptenzaken in de hoop dat dit ministerie straks, net als in het buitenland, ook bestaat in politiek Den Haag. Voor nu gaan we de eerste aanzet geven. Onpartijdig en ongekleurd, in de hoop een rol te kunnen spelen in de levens van velen met een handicap.'

Peter Kuipers, directievoorzitter (a.i.): 'Als KRO-NCRV willen we mensen dichter bij elkaar brengen. We willen een samenleving waarin we naar elkaar omkijken, en waar plek is voor iedereen. Daarom vinden wij het zo belangrijk dat er een minister komt die de belangen behartigt van de bijna 2 miljoen Nederlanders met een beperking. Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat deze minister er nog niet is.'

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Terwijl de strandredders de drukte in en rond het water in goede banen proberen te leiden, krijgen ze te maken met een man die van de golfbreker is gevallen en niet meer kan opstaan. Inspecteurs Thomas en Marco van de lokale politie in Oostende krijgen een oproep voor een vechtpartij, maar raken niet meteen ter plaatse. De vrijwilligers van de Blankenbergse zeereddingsdienst krijgen melding van een zeiljacht met een afgebroken mast. Er is een gezin aan boord. Hoe sneller ze ter plaatse zijn, hoe beter. Maar de zware zee maakt de reddingsoperatie er niet makkelijker op.

'De Kust is Veilig', om 21.30 uur op VIER.

Dossiers