Genomineerd voor Pride Award bekend

dinsdag 2 juli 2019

De genomineerden voor de Pride Award 2019 zijn bekend! De vijf bekende LHTBI-helden die kans maken op de felbegeerde Award zijn: voetbalster Merel van Dongen, tv-presentator Margriet van der Linden, YouTuber Jessie Maya, fotograaf Erwin Olaf en actrice Romana Vrede.

AVROTROS reikt dit jaar voor het eerst een Pride Award uit aan één bekende LHTBI-held en een onbekende LHTBI-held; iemand die dit jaar zijn of haar nek heeft uitgestoken voor de LHTBI-community. Het publiek kan vanaf nu op AVROTROS.nl/Pride stemmen op hun favoriet en daar ook hun persoonlijke, onbekende, held voordragen. De twee Awards worden op donderdag 1 augustus uitgereikt tijdens een feestelijke evenement in VondelCS, Amsterdam.


De vijf genomineerden zijn uitgekozen door een jury bestaande uit juryvoorzitter Cornald Maas (presentator AVROTROS), Astrid Oosenbrug (voorzitter COC Nederland) en Frits Huffnagel (voorzitter Amsterdam Pride). Maas over de vijf genomineerden: 'Het zijn alle vijf personen die, juist in tijden dat wat vanzelfsprekend zou moeten zijn toch onder druk komt te staan, op onderscheidende wijze hun nek uitsteken en daarmee van onschatbare waarde zijn voor de LHBTI-gemeenschap'.

Merel van Dongen
De profvoetbalster speelt in het Nederlands elftal, is openlijk lesbisch en spreekt zich regelmatig uit voor meer openheid in de voetbalwereld. Juist ook in het mannenvoetbal. Ze maakt hiermee een belangrijk taboe in de voetbalwereld bespreekbaar.

Margriet van der Linden
De presentator maakte het programma 'How to be gay', waarin zij naar landen reist waar homoseksualiteit niet geaccepteerd wordt. Hierin laat zij aan een groot publiek zien dat de rechten van LHTBI-ers wereldwijd nog onder druk staan. Daarnaast is er in Margriets talkshow 'M' bovengemiddeld veel aandacht voor LHTBI-onderwerpen. Hiermee vervult zij een belangrijke agendasettende rol.

Jessie Maya
Maakte YouTube-video’s over de transitie van Jeroen naar Jessie. Heeft een grote schare aan volgers en maakt haar transitie bespreekbaar en toegankelijk voor veel (jonge) mensen. Dat doet ze in het Nederlands, de taal die ze trouw wil blijven omdat ze op deze wijze zoveel mogelijk Nederlandse jongeren met haar verhaal bereikt.

Erwin Olaf
De fotograaf heeft momenteel een expositie in het Gemeentemuseum in Den Haag ter ere van zijn 60-jarige verjaardag, waarin de LHTBI-gemeenschap een belangrijke rol speelt. Michiel van Erp maakte de documentaire 'The Legacy' over Olaf, waarin hij een duidelijk statement maakt: hij zal zich altijd openlijk blijven verzetten tegen elke vorm van (homo)discriminatie. Olaf maakt zich al jaren hard voor LHTBI-ers en spreekt zich daar veelvuldig over uit, waarbij hij de taboes nooit schuwt.

Romana Vrede
Actrice die altijd bereid is patronen te doorbreken en geen gelegenheid onbenut laat om zich daar openlijk over uit te spreken. Hokjes bestaan voor haar niet. In het tv-programma 'Volle Zalen' merkte ze op dat het hokje 'zwarte lesbische actrice met een gehandicapt kind' nu eenmaal niet bestaat. Afgelopen seizoen speelde ze wederom de bejubelde voorstelling over haar autistische zoon Charlie. In interviews stak ze haar nek uit en gaf ze meer dan eens aan dat in een vrije, tolerante samenleving niemand mag worden uitgesloten.

Pride bij AVROTROS
AVROTROS omarmt de Pride en komt daarom op tv, radio én online met een kleurrijke programmering, waarin iedereen zich thuis kan voelen. Bijvoorbeeld met de online serie 'Pride Talk', de documentaire 'Ellie aan de verkeerde kant' en de live-registratie van de Canal Parade op NPO 1.


Persbericht AVROTROS
Meer artikels over AVROTROS

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 13:50
    Thuis
    00:55
    VRT NWS laat
  • 13:30
    Ketnet Junior
    23:50
    Nachtlus
  • 14:10
    Interstellar Ella
    21:00
    Geen uitzending
  • 14:05
    Wittekerke
    01:10
    Geen uitzending
  • 13:30
    Renovate Don't Relocate
  • 12:30
    Geen uitzending
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 14:10
    Police Interceptors
    01:15
    Stargate SG-1
  • 14:00
    All Saints
    00:50
    Offspring
  • 10:00
    Joe
    00:55
    Geen uitzending
  • 14:10
    Friends
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 13:50
    Younger
    01:00
    Friends
  • 13:25
    Heavy Rescue: 401
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 14:15
    De Eregast
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 14:00
    Forensic Files II
    00:40
    Castle
  • 13:00
    Z-Extra
    21:30
    Herhalingslus
  • 13:59
    Tooldokter
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 14:05
    Het Weekmenu
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 13:15
    Formule 1
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 13:55
    The Chelsea Detective
    00:20
    Silent Witness
  • 14:00
    NOS Journaal
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 13:25
    Geef om je hersenen
    00:17
    Nieuwsuur
  • 14:09
    Bollie & Billie
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach