Deze zomer bij de EO

zondag 23 juni 2019

De zomer is officieel begonnen. Voor de EO is het een zomer vol natuur, documentaires en een aantal nieuwe programma's en series.

Zo beleven we in juni een adembenemende reis onder de waterspiegel in 'Blue Planet II'. Zien we in juli wat de medailles van zes oud-topsporters hebben opgeleverd en start in augustus een nieuwe serie over eenzaamheid onder jongeren. In september sluiten we de zomerperiode af met Bert van Leeuwen die met zes mannen op reis gaat om antwoorden te zoeken op hun vragen. Ook op de radio is de EO deze zomer volop te horen. En ondertussen kunnen de kijkers een kijkje nemen op eo.nl/zomer.


Juni

'Tygo in de GHB, hoe is het nu met?'
Vanaf 21 juni om 20.25 uur op NPO 3 (5 afleveringen)

Tygo Gernandt duikt nog eenmaal in de wereld van GHB-verslaafden in Nederland. De serie die vorig jaar in november startte, was een van de best bekeken tv-programma’s onder jongeren. Tygo ontdekt hoe het nu gaat met gebruikers Junita en Kevin en of er al verbeteringen zijn in de aanpak van de GHB-problematiek.

'Blue Planet II'
Vanaf 22 juni om 21.05 op NPO 2 (7 afleveringen)

Beleef opnieuw een adembenemende reis onder de waterspiegel. Met hoog opspringende vissen die vogels vangen, vreemde octopussen in de Zuidelijke IJszee en een verbazingwekkend intelligente vis mét gereedschap.

'2Doc: Everything must fall'
26 juni om 22.55 uur op NPO 2

Een vrijmoedig portret van de studentenbeweging #FeesMustFall in Zuid-Afrika. Demonstraties tegen het hoge collegegeld groeiden uit tot de felste landelijke protestbeweging tegen de overheid sinds 's lands eerste democratische verkiezingen in 1994. Het verhaal wordt verteld door vier studentenleiders van de Universiteit van de Witwatersrand (Wits University) en hun rector magnificus Adam Habib, die als linkse student ooit zelf actievoerde tegen de apartheid.

'De kast, de kerk & het koninkrijk'
30 juni om 22.35 uur op NPO 2

Op 28 juni is het 50 jaar geleden dat de Stonewall-rellen in New York uitbraken. Homo’s, lesbiennes en transgenders kwamen hierbij in opstand tegen hun achtergestelde positie. Elk jaar op Roze Zaterdag wordt hierbij stil gestaan. In het programma ‘De kast, de kerk & het koninkrijk’ maken drie generaties gelovige homoseksuelen de kijker deelgenoot van hun leven en geloof en worden maatschappelijke en religieuze mijlpalen belicht.

Juli

'Geboeid, terug naar de plantage'
1 juli om 21.10 uur op NPO 2

In dit nieuwe EO-programma gaat politieman, docent en ‘Jonge ambtenaar van het jaar 2018’ Dwight van van de Vijver op zoek naar zijn voorouders en familiegeschiedenis. In de eerste aflevering onderzoekt Dwight de problematiek rond het slavernijverleden van Nederland en ontdekt hij dat grote groepen mensen nog dagelijks geconfronteerd worden met deze geschiedenis. Het programma is een ontdekkingsreis door het slavernijverleden, aan de hand van de onlangs geopenbaarde slavenregisters.

'Meer dan Goud'
Vanaf 26 juli om 21.35 uur op NPO 1 (6 afleveringen)

In dit nieuwe EO-programma leven zes oud-topsporters een week lang onder één dak. Jarenlang hebben Leontien van Moorsel, Erben Wennemars, Bas van de Goor, Hans van Breukelen, Kim Lammers en Elis Ligtlee alles op alles gezet om de beste te worden en te blijven. Samen maken ze de balans op: wat hebben de medaille(s) en de topsport hen opgeleverd, gekost en geleerd? En wat blijkt uiteindelijk meer waard dan goud?

Augustus

'Islands of Australia'
Vanaf 4 augustus om 21.15 uur op NPO 1 (3 afleveringen)

'Islands of Australia' is een driedelige serie waarin presentator Martin Clunes op ontdekkingsreis gaat door Australië. Het is een vervolg op de serie ‘Islands of America’. Zijn reis begint in Fort Denison, een eiland midden in de haven van Sydney, en eindigt op King Island bij Tasmanië. Onderweg leert hij over de geschiedenis en ziet hij van dichtbij een aantal van de indrukwekkendste dieren van het land.

'Big Cats'
Vanaf 17 augustus om 19.05 uur op NPO 1 (2 afleveringen en een special)

In deze documentaire worden katachtigen volop in de schijnwerpers gezet. Beelden van hun gedrag worden gecombineerd met verhalen om de ware aard van deze dieren te laten zien. De special gaat over wetenschappers die nieuwe theorieën over katachtigen testen en aannames op de proef stellen, zoals het idee dat het belangrijkste wapen van een jachtluipaard zijn snelheid is.

Serie over eenzaamheid onder jongeren
Vanaf 20 augustus om 22.05 uur op NPO 3 (6 afleveringen)

In een nieuwe serie worden vijf jongeren die de strijd aangaan tegen eenzaamheid een half jaar lang gevolgd. Door middel van gesprekken, praktijkopdrachten en innovatieve VR-therapie proberen ze relaties op te bouwen met hun omgeving. 

'March of the Penguïns 2'
27 augustus om 21.30 uur op NPO 1

Na de bioscoophit van 'March of the Penguins' in 2005 volgen we in dit tweede deel een jonge keizerspinguïn die voor het eerst een reis gaat maken. We maken kennis met zijn angsten, twijfels en de uitdagingen. En met zijn sterke instinct, dat hem in staat stelt te overleven. Thomas Acda verzorgt de voice-over.

September

'Mannen in het wild'
Vanaf 5 september om 21.25 uur op NPO 1 (6 afleveringen)

Bert van Leeuwen neemt in dit nieuwe programma zes mannen mee op reis. De mannen hebben één ding gemeen: ze willen dat er iets gaat veranderen in hun leven. Samen met een expert gaan ze op zoek naar antwoorden op grote zingevingsvragen, maar ook vragen rond hun relatie, kinderen, of hoe om te gaan met werkdruk.

'2Doc: Land of the Free'
5 september om 23.55 uur op NPO 2

De Deense filmmaakster Camilla Magid volgde twee jaar lang drie ex-gedetineerden in Los Angeles vanaf het moment dat ze vrijkwamen uit de gevangenis. De film laat van dichtbij zien hoe zij met vallen en opstaan hun leven proberen op te pakken. Lukt het deze gevangenen om een nieuw bestaan op te bouwen zonder terug te vallen en opnieuw opgepakt te worden?

Radio

'Onderweg'
Elke zaterdag om 22.00 uur op NPO Radio 5

In 'Onderweg' spreekt Elsbeth Gruteke elke week met een inspirerend mens over zijn of haar leven en passie. In de uitzending van 22 juni klinkt het verhaal van Willemijn Dicke, die de afgelopen tien jaar een bijzondere reis maakte van militant atheïst naar gelovige. Op 29 juni spreekt Elsbeth met zanger Stef Bos en op 6 juli ontvangt ze Carola Schouten (minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). In de uitzending van 13 juli schuift Marianne Thieme – fractievoorzitter Partij voor de Dieren – aan.

'Thuis op 5'
Elke maandag t/m donderdag om 22.00 uur op NPO Radio 5

Deze zomer staat 'Thuis op 5' in het teken van de twaalf Nederlandse provincies. Drie maanden lang nemen presentatoren Petra de Joode, Remco Hakkert, Joanne Brouwer en Zegert van der Linde de luisteraars mee door het land. Elke week staat een andere provincie centraal. In de uitzendingen geeft het viertal de luisteraars leuke toeristische tips, verklappen ze de mooiste fiets- en wandelroutes en delen ze een regionaal gerecht dat het proeven waard is. Ook staan ze stil bij de actualiteit: wat speelt er op dat moment in die provincie?

Podcast

'De Ongelooflijke Podcast met Yvonne Zonderop'
Vanaf vrijdag 28 juni online op eo.nl/podcast

Secularisatie is een van de meest ingrijpende sociale ontwikkelingen van de afgelopen decennia. In 'De Ongelooflijke Podcast' onderzoekt David Boogerd - samen met ‘Theoloog des Vaderlands’ Stefan Paas - wat het voor onze samenleving betekent als religie meer en meer afneemt. In hoeverre verschuiven grenzen en wat komt er voor religie in de plaats? In de aflevering van 28 juni spreekt David met journalist en auteur Yvonne Zonderop. Zij vertelt onder meer: 'De christelijke erfenis is niet alleen van christenen, maar van iedereen. Als niet-christenen zijn we ook doordrenkt met christelijke cultuur'.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 21:35
    Kom op tegen Kanker, alles in de strijd
    00:55
    VRT NWS laat
  • 21:20
    Het digitale dilemma
    23:50
    Nachtlus
  • 20:15
    VRT NWS journaal met VGT
    05:00
    Geen uitzending
  • 21:40
    Blind Gesprongen
    01:10
    Geen uitzending
  • 20:00
    Premier League Darts
    01:30
    Geen uitzending
  • 20:35
    Once Upon a Time... In Hollywood
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 20:35
    Barb Wire
    01:15
    Stargate SG-1
  • 21:55
    Strong Medicine
    00:50
    Offspring
  • 21:15
    Ons Geluk
    00:55
    Geen uitzending
  • 21:15
    Scheire en de Schepping
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 20:35
    Bohemian Rhapsody
    01:00
    Friends
  • 21:30
    NCIS: Los Angeles
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 21:25
    Extreme Food Phobics
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 21:20
    World's Most Evil Killers
  • 20:25
    Z-Extra Vivium Digital Awards
    01:30
    Herhalingslus
  • 21:57
    Zelf gedaan, goed gedaan
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 21:15
    Ainsley Eats The Streets
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 21:50
    Belga Sport
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 22:00
    Death in Paradise
    00:20
    Silent Witness
  • 20:34
    The Passion
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 21:30
    Nieuwsuur
    01:06
    Ongehoord Nieuws
  • 21:25
    Who's that girl