Claudia de Breij en André Kuipers presenteren avond die draait om de ruimte

vrijdag 19 juli 2019
Foto: © KRO-NCRV 2019

Precies vijftig jaar na de iconische maanlanding van Apollo 11 presenteren Claudia de Breij en André Kuipers een speciale avond om het grote maanavontuur opnieuw te beleven en gaan ze samen op zoek naar welke nieuwe 'giant leap' we als mensheid de komende decennia gaan meemaken in de ruimte.

Het decor van 'De maanlanding: 50 jaar na de eerste stap' (zaterdag 20 juli, 20.30 u, NPO 1) is Estec, het technisch centrum van European Space Agency (ESA) in Noordwijk.


In de zomer van 1969 leeft de hele wereld mee wanneer Neil Armstrong en Buzz Aldrin de eerste stappen op de maan zetten. Astronaut André Kuipers is pas tien jaar oud als Apollo 11 op de maan landt: 'De zwart-witbeelden maakten grote indruk op me. Het was een kennismaking met een nieuwe wereld die aan de basis stond van mijn eigen ruimtevaartdroom. Over niet al te lange tijd zullen er opnieuw mensen op de maan zijn voor verder onderzoek.'

Presentatrice en cabaretière Claudia de Breij fantaseert erover de eerste vrouw op de maan te zijn: 'Mijn voorstelling Teerling ging daar niet voor niets over. André Kuipers heeft me toen geweldig geholpen en geadviseerd. Nu brengen we zíjn kennis en míjn verwondering samen in dit programma.'

Claudia en André maken opnieuw de meest avontuurlijke reis uit de geschiedenis van de mensheid. Claudia zit vol vragen over de maanmissie. Waarom zette Neil Armstrong als eerste een stap op de maan? Wat is er gebeurd met de beroemde vlag? En waarom stopten de bemande maanmissies na 1972? Bijzondere gasten halen herinneringen op aan dit belanghebbende moment en de betekenis daarvan voor ons allemaal.

Claudia en André beginnen deze avond ook aan een nieuwe reis. Gaan we binnenkort terug naar de maan om ons daar voor langere tijd te vestigen? Zetten we straks de eerste stap op Mars? En als het zover is, wie treden dan in de voetsporen van Neil en Buzz?

'De maanlanding: 50 jaar na de eerste stap', zaterdag 20 juli om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. Dit programma wordt in opdracht van KRO-NCRV geproduceerd door MediaLane.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Echte Verhalen: De Buurtpolitie' - Koen (Andy Peelman) en politiehond Barry in 'Echte Verhalen: De Buurtpolitie' (foto: VTM - © MEDIALAAN 2018)

Terwijl de buurtpolitie een diefstal van dynamiet uit een legerkazerne onderzoekt, wordt het korps ook geconfronteerd met klachten over grondtrillingen in een wijk. De agenten gaan op onderzoek, maar staan voor een raadsel.

'De Buurtpolitie: De Tunnel', film uit 2017 met oa. Andy Peelman, om 20.25 uur op VTM.

Dossiers