Oscarnominatie voor National Geographic-documentaire 'Free Solo'

dinsdag 22 januari 2019

Bioscoophit 'Free Solo' maakt volgende maand tijdens de Academy Awards kans op een Oscar. Het is de eerste Oscarnominatie ooit voor een productie van National Geographic.

De film is een van de vijf kanshebbers in de categorie 'Documentary Feature' (lange documentaire), zo maakte de organisatie achter de Oscars zojuist in Los Angeles bekend.

El Capitan: 900 meter steile rotswand
In de documentaire 'Free Solo', die door de Nederlandse filmpers wordt omschreven als 'weergaloos' en 'zenuwslopend', beklimt bergwandklimmer Alex Honnold de ruim 900 meter hoge rotswand El Capitan in het Amerikaanse Yosemite Park. Dit doet hij als eerste persoon ooit free solo, oftewel zonder touw. Zelfs de kleinste fout kan leiden tot een val met dodelijke afloop.

Honnold wordt in de film gevolgd door zijn beste vrienden, cameraman Jimmy Chin en regisseur Elizabeth Chai Vasarhelyi. Zij leggen niet alleen Honnolds historische klim vast, maar zijn ook bij de turbulente voorbereiding, waarin Honnold verliefd wordt op de Nederlands-Amerikaanse Sanni, voor het eerst te maken krijgt met blessures en een medisch onderzoek ondergaat om erachter te komen waarom hij vrijwel geen angstprikkels ervaart.

'JANE', 'Free Solo' en 'Science Fair'
Na 'JANE' vorig jaar, presenteert National Geographic met 'Free Solo' opnieuw een veelgeprezen documentaire. Later dit jaar volgt 'Science Fair', over de gekte rond een wereldwijde wetenschapswedstrijd voor tieners. 'Free Solo' is momenteel te zien in de Nederlandse bioscopen en wordt woensdag 20 maart om 21.00 uur uitgezonden op National Geographic.

Entertainment met een doel
National Geographic heeft als missie om entertainment met een doel te bieden aan wereldwijd 487 miljoen televisiekijkers, 54 miljoen lezers van het magazine en 416 miljoen volgers op sociale media. Meer dan een kwart van de opbrengst van National Geographic komt ten goede aan de Society, waarmee National Geographic Explorers ondersteunt om onze kennis van de wereld te vergroten en te verspreiden.

'Free Solo', woensdag 20 maart om 21.00 uur op National Geographic.

Persbericht National Geographic
Meer artikels over National Geographic Channel

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Q2 logo

Tijdens de 39e uitreiking van The Brit Awards treden onder anderen George Ezra, Dua Lipa, Rag'n'Bone Man, Sam Smith en Jess Glynne op. Dua Lipa en Anne-Marie zijn beiden vier keer genomineerd. 'Shotgun'-zanger George Ezra drie keer. Wie kan zijn nominaties verzilveren?

'The Brit Awards', om 22.30 uur op Q2.

Dossiers