Nog twijfel over toekomst Eurovisiesongfestival

donderdag 10 mei 2007

Tijdens de EBU-persconferentie woensdag kon Songfestivalbaas Svante Stockselius nog geen uitsluitsel geven over de vraag of er vanaf 2009 twwe halve finales komen. 'Dat blijft onze doelstelling', heette het.

D


e EBU pakte vooral uit met enkele nieuwigheden om het festival op lange termijn populair te houden. Eén van de paraedpaardjes wordt de ontwikkeling van een multimediaal platform. En Johnny Logan kreeg een subtiele veeg uit de pan.

Met 2.600 geaccrediteerden kent het Songfestival een nieuw recordaantal mensen dat het gebeuren volgt in de Hartwall Areena. De EBU pakte met dit cijfer graag uit tijdens de persconferentie na de eerste generale repetitie, maar dat omvat dus zowel de echte journalisten als de fanaccreditaties.

Die persconferentie werd meteen als forum aangewend om een aantal zaken te herkauwen die reeds lang via het internet waren rondgegaan. Onder meer de nieuwe formule van de loting en het feit dat de televoting aanstaande zaterdag zal worden geopend door een celebrity wiens naam absoluut niet mag uitlekken.

Reacties van deelnemers na optreden
Nieuwigheid dit jaar is de zogenaamde quick vote. Artiesten zullen onmiddellijk nadat ze van het podium komen een microfoon onder de neus geduwd krijgen van eurovision.tv om een reactie te geven. Wat die mensen te vertellen hebben, wordt dan op de website getoond.

De crossmediale aanpak is duidelijk een van de centrale elementen in het plan van aanpak om het Songfestival aan populariteit te doen winnen.

Countdown-shows en Winner's tour
Dit jaar zijn er in het promotieplan 2007-2011al twee elementen uitgevoerd. Het eerste waren de countdown-shows die in de aanloop van dit festival werden gemaakt en bezorgd aan alle leden. Helaas zijn er niet al te veel landen die de shows hebben uitgezonden, al wilde men dat niet gezegd hebben op de persconferentie.

Tweede nieuwigheid is de promotour voor de winnaar. Die winner's tour gaat in de week achter het Songfestival van Zweden, naar Denemarken, Nederland, Spanje, Duitsland en eindigt in Griekenland.

Het Songfestival volgend jaar staat voorlopig gepland op 22 en 24 mei. De deadline voor de inzendingen ligt op 17 en 18 maart. Da's meteen de datum waarop de heads of delegations vergaderen in de gaststad van vorig jaar en waarschijnlijk dus ook de loting zal plaats vinden.

Naar de toekomst toe wil de EBU een multimediaplatform creëren. 'We hopen er ook alle bijdragen uit het verleden te kunnen opzetten om te downloaden, maar dat is een zeer complexe zaak omwille van de rechten', aldus Stockselius.

Wat het nieuwe format betreft bevestigde Stockselius dat er wordt gedacht aan twee halve finales, maar er is nog niets beslist. 'Het streefdoel is 2009. Volgend jaar blijft alles sowieso bij het oude. Of de Big 4 ook naar de finale moeten is nog een van de punten waarover gepraat wordt. Een indeling van de landen komt er niet op basis van tijdszones, maar gebeurt via loting', dixit Stockselius.

Gratis tickets voor Logan
Gevraagd naar een commentaar op de uitlatingen van Johnny Logan zei Stockselius respect te hebben voor Logans mening over de terugkeer naar de eigen taal en het orkest, evenals zijn bedenkingen bij de televoting, maar hij weerlegde de drie zaken punt per punt.

'Het festival moet met zijn tijd mee. Mocht ik aan de 42 delegaties vragen wie met live-orkest wil optreden, zou het meerendeel daarvoor bedanken. Wat de televoting betreft ken ik geen systeem dat eerlijker en transparanter is en inzake de taal is er gewoon geen regel. De taalkeuze is vrij.' Tot zover het zakelijke antwoord, maar Stockselius had nog een uitsmijter achter de hand: 'Als er een iemand is die het zich kan permitteren om ons een trap onder de kont te geven, is het Johnny wel. Maar ik ben blij dat hij zijn interesse in het festival toch niet verloren is, want hij heeft gratis tickets aangevraagd.'

Bron: Eurosong.be - Raf Van Bedts

Bron: eurosong.be
http://www.eurovision.tv

DOSSIER: Eurosong 2008

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The White Lotus 2' (Streamz)

Wanneer Tanya een uitnodiging krijgt van de expat Quentin, brengt Portia de dag door met zijn verleidelijke neef. Na terugkeer van haar reis met Daphne wordt een opgeluchte Harper verrast door een bewijsstuk van Ethans avondje uit.

'The White Lotus ', om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 11:00
    Lentebeelden
    07:55
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 11:45
    Dodo
    05:00
    Geen uitzending
  • 09:50
    Geen uitzending
    06:10
    Kabouter Plop
  • 10:40
    Geen uitzending
    07:10
    Ik vertrek XL
  • 11:40
    Sturm der Liebe
    09:00
    Geen uitzending
  • 10:15
    Geen uitzending
    13:35
    Te bepalen
  • 11:45
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 11:05
    Geen uitzending
    08:30
    Nuances
  • 11:25
    Castle
    05:00
    Geen uitzending
  • 11:25
    Listing Impossible
    02:20
    Backroad Truckers
  • 11:00
    Love It or List It
    05:00
    Geen uitzending
  • 11:30
    World's Most Evil Killers
  • 10:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 11:27
    Diy on wheels
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 11:20
    Ainsley Eats The Streets
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 11:00
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 11:35
    Shakespeare and Hathaway: Private Investigators
    02:35
    Vienna Blood
  • 11:14
    Tijd voor Max
    02:02
    EenVandaag
  • 11:40
    Man en Kunst
    08:00
    Vroege Vogels
  • 11:42
    Calimero
    02:51
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal