'Les Misérables': ontdek een stukje Parijs in Nederland en Belgie

zaterdag 30 maart 2019
Foto: © BBC First/LEWIS PR 2019

Aanstaande zondag om 21.00 uur tovert BBC First's topserie 'Les Misérables' jouw tv om in een historisch schouwspel. Het bekende boek van Victor Hugo is opnieuw verfilmd en komt helemaal tot leven dankzij geweldige acteerprestaties, prachtige kostumering en heerlijke landschappen die ons terugbrengen naar het Frankrijk van de vroege 19e eeuw.

 

 

De Seine aan de Zenne
De achtergrond van de nu reeds geprezen serie kun je makkelijker zelf gaan bewonderen dan je denkt: grote delen van de serie zijn namelijk gefilmd in België – en zelfs een stukje in Nederlands Limburg.

Brussel
Het Parijs van de negentiende eeuw vind je voor een klein stukje terug in Brussel, met name aan het Begijnhof. De Sint-Jan Baptistkerk is de achtergrond voor enkele van de meest memorabele scènes in de serie. Hier in de buurt vind je eveneens antiekwinkel Costermans, waarvan het interieur werd gebruikt om de grandeur van de rijke personages op te wekken.

Daarnaast zijn enkele scènes gefilmd in het Brusselse Warandepark. In 'Les Misérables' doet deze dienst als de Luxemburgse Tuinen. Wie het park kent, zal het meteen begrijpen: het wordt omringd door verschillende prachtige gebouwen uit de 18e eeuw. In het park vind je eveneens een paviljoen uit 1841; voor een authentieke sfeer ben je in Brussel aan het juiste adres.

Edingen
In het zuidwesten van Brussel, waar Vlaanderen overgaat in Wallonië, vind je het Kasteel van Edingen. Het dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw, maar kreeg in 1913 een flinke opknapbeurt. Het historische karakter werd gelukkig wel bewaard. In 'Les Misérables' doet het kasteel dienst als nonnenklooster in Parijs, politiebureau én als onderduikadres voor enkele van de personages. Het kasteel is een prachtige en veelzijdige locatie waar het productieteam dankbaar gebruik van heeft gemaakt. Je kunt het de hele week door bezoeken, ideaal voor een rustige wandeling of een gezellige picknick in de grote, perfect onderhouden tuinen.

Kasteel van Terhulpen
Kun je maar geen genoeg krijgen van kastelen? Dan mag je het Belgische erfgoed erg dankbaar zijn. Met het Kasteel van Terhulpen brengt 'Les Misérables' ook dit stukje geschiedenis mooi in beeld. Wanneer de personages een boottochtje maken op een meer in ‘Parijs’, komt het kasteel op het domein van Solvay in de achtergrond volledig tot zijn recht. Terwijl hoofdpersonage Fantine verliefd wordt op haar geliefde, wordt het publiek verliefd op de prachtige, kleurrijke tuinen.

Écaussines
Nog een Belgisch kasteel dat opduikt: het Kasteel van Écaussines-Lalaing. Het middeleeuwse fort was oorspronkelijk een echt kasteel maar de majesteitelijke indruk ervan vind je nog steeds terug in onder meer de indrukwekkende wapenzaal. Het historische interieur deed dienst als herberg voor de kwaadwillige Thénardiers én als hof van de Franse royalty. Wanneer we de herberg langs de buitenkant te zien krijgen, aanschouwen we echter de manège van het Kasteel van Meez. Het Kasteel van Écaussines-Lalaing was eerder al de achtergrond voor een andere topreeks: 'The White Queen'.

In Écaussines speelde zich eveneens de slag bij Waterloo af, althans in de serie. Op zo’n 20 kilometer van de echte historische site werd het slagveld nagebootst met behulp van gevallen soldaten, dode paarden en vooral héél veel special effects.

'Les Misérables', vanaf zondag 31 maart om 21.00 uur op BBC First.

Persbericht LEWIS/BBC First
http://www.bbcfirst.com

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Martin Heylen (foto: Eén - © VRT 2018)

In 'Zelfde deur, 20 jaar later' vond Martin Heylen antwoorden op de vraag: wat doet het leven met een mens, en wat doet een mens met het leven? Voor 'Kom op tegen Kanker' zoekt Martin patiënten en familieleden op die de voorbije dertig jaar hun verhaal deden in de uitzendingen van KOTK. Wat doet kanker met een mens, en wat doet een mens met de ziekte? Met jonge en oudere patiënten en nabestaanden praat hij over hun strijd en veerkracht, hervallen en weer opstaan, en over lachen, troost en schoonheid in de moeilijkste fase van hun leven.

'Mensen Verzetten Bergen: Zelfde Deur, Zoveel Jaar Later', om 21.15 uur op Eén.

Dossiers