Wie wordt de eindwinnaar van 'Speel het Hard'?

zaterdag 13 april 2019

Op zondag 14 april organiseren De Bijloke, Brussels Philharmonic en Canvas het slotconcert van 'Speel het Hard'. Daar zal blijken wie de eindwinnaar wordt van deze tweede editie van de wedstrijd voor amateurmuzikanten.

'Speel het Hard' ontstond in 2017 in de  slipstream van 'Thomas Speelt het Hard', de Canvas-reeks over klassieke muziek met Thomas Vanderveken. De eerste editie werd gewonnen door de violiste Hanne Dauwe.


Voor de tweede editie van 'Speel het Hard' schreven zich opnieuw meer dan honderd muzikanten in op het online platform van de wedstrijd. Daar stelden ze zichzelf en het stuk dat ze wilden spelen voor, en postten ze filmpjes waarin ze hun muzikale vorderingen deelden met het publiek.

Het podium
De jury van Canvas en het DKO koos tien finalisten uit deze groep muzikanten. Zij mochten op 23 maart allemaal optreden voor een professionele jury, bestaande uit alle partners van 'Speel het Hard': De Bijloke, Klara, Brussels Philharmonic, het DKO en Canvas. Na lang beraadslagen kozen zij drie winnaars:

Lieve Wouters (Fluitconcerto van Jacques Ibert)
Philippe Sysmans (3e pianoconcerto van Sergej Rachmaninov)
Roosmarij Clercx / Jozefien Vanherpe (Dubbelconcerto van Johannes Brahms)

Deze drie winnaars (de laatste in duo) mogen nu zondag 14 april hun stuk spelen met Brussels Philharmonic, onder leiding van maestro Manoj Kamps. De mensen in de zaal beslissen met een stembriefje wie van de drie de eindwinnaar wordt van 'Speel het Hard'.

Aanmoedigingsprijs
Na de finale op 23 maart had de jury het gevoel dat ze – naast de drie winnaars – nog een speciale aanmoedigingsprijs wilde uitreiken aan de twee jongste deelnemers:

Yelin Wangzhang (Pianoconcerto N° 1 – Joseph Haydn)
Marjolijn Acke (Zang- Exsultate, Jubilate – Wolfgang Amadeus Mozart)

Ook deze twee finalisten mogen aantreden op het podium van De Bijloke en spelen/zingen met het orkest.

Naast de optredens van de winnaars van het 'Speel het Hard' speelt Brussels Philharmonic ook ‘Cantilena’, een werk van de Vlaamse componist Frits Celis en ‘Nacht op een kale Berg’ van Modest Mussorgsky, in het arrangement van Nikolaj Rimsky-Korsakov

Het concert wordt gestreamd via de Facebook-pagina van 'Speel het Hard'.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

De patiënt van Addison en Pete komt in een driehoeksverhouding terecht met haar zus en schoonbroer. Ondertussen proberen Cooper en Sam een gezin ervan te overtuigen dat de gezondheid van hun zoon belangrijker is dan zijn succesvolle sportcarrière.

'Private Practice', om 23.45 uur op VTM.

Dossiers