VTM NIEUWS is klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen

zondag 16 september 2018
Foto: VTM - © MEDIALAAN 2018

VTM NIEUWS is klaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober, en wil meer dan ooit de kijker informeren en razendsnel het laatste nieuws brengen over de spannende strijd om de sjerp.

Televisie, online, radio: de nieuwsdienst is de volgende weken via zijn verschillende kanalen zoveel mogelijk live op de plekken waar het allemaal gebeurt, en zoekt ter plaatse ook een antwoord op de vragen van de kijker.

'Vele Vlamingen hebben nog geen idee wie hun stem verdient. VTM NIEUWS gaat op zoek naar de vragen waarmee Vlamingen worstelen en de antwoorden die politici daarop bieden. We ontwijken geen debat, geen dorp, geen stad. Met VTM NIEUWS zeggen we expliciet waar het om draait en waar het op slaat. Ongecensureerd en onbevangen', vertellen An Goovaerts en Nicholas Lataire – Hoofdredacteurs VTM NIEUWS.

Onder de noemer Stem 2018 komen er in de aanloop naar 14 oktober verschillende debatten, lange en korte reportages, en ook een nieuwe reportagereeks van Paul Jambers die in Antwerpen de strijd om het Schoon Verdiep volgt. Maar de verkiezingskoorts wordt niet alleen in de grote steden gemeten. Freek Braeckman maakt de volgende weken een ronde langs  Vlaamse gemeenten om uit te zoeken waar de  Vlamingen van wakker liggen en wat er voor hen bij deze gemeenteraads-verkiezingen écht op het spel staat.  Ook op 14 oktober volgt VTM NIEUWS de stembusslag vanop de eerste rij. Journalisten zitten de hele dag in het spoor van de grote tenoren, voor rechtstreekse verslaggeving op televisie, online en op de radio. En ook na de verkiezingsdag  blijft VTM NIEUWS iedereen snel informeren over winnaars en verliezers, en mogelijke coalities.

De Stem Van Vlaanderen – vanaf maandag 17 september
De grootste stemtest van Vlaanderen is terug. Een maand voor de Vlamingen   naar de stembus trekken,  lanceert VTM NIEUWS een nieuwe editie van De Stem van Vlaanderen,   voor al wie  weloverwogen zijn stem wil uitbrengen. In 2014  gebruikten via www.destemvanvlaanderen.be maar liefst 1,8 miljoen Vlamingen deze online stemtest. En er is niet zomaar één enkele test: er zijn 300 er verschillende, met naast de grote thema’s per stad of gemeente ook vragen over lokale kwesties.

De Ronde van Freek – vanaf maandag 24 september
VTM NIEUWS-anker Freek Braeckman begint op maandag 24 september aan De Ronde Van Freek. Twaalf dagen lang trekt hij langs 24 verschillende gemeenten in heel Vlaanderen en onderzoekt hij hoe de gemeentebesturen problemen aanpakken waar de Vlamingen mee zitten. Elke dag spit hij een bepaald thema uit zoals mobiliteit, het milieu of de betaalbaarheid van wonen, en gaat hij op pad in 2 gemeenten: de gemeente die het best scoort op dat thema, en de gemeente met de slechtste score.  Freek is heel de dag online te volgen via vtmnieuws.be en brengt om 19.00 het resultaat van zijn onderzoek in VTM NIEUWS.

'De gemeenteraadsverkiezingen liggen het aller-allerdichtste bij de mensen: Ik popel om tijdens mijn 12-daagse door Vlaanderen al die verhalen te horen, de mensen te ontmoeten en de gemeenten te leren kennen', zegt Freek Braeckman.

Het Grootste Debat Ooit – op donderdag 4 oktober
Donderdag 4 oktober wordt Super Donderdag bij VTM. Tien dagen voor de stembusgang organiseert VTM NIEUWS op één dag niet één, maar vijf verschillende debatten. Per provincie discussiëren alle relevante kopstukken over de inzet van de verkiezingen in hun regio. Die debatten worden geleid door de  VTM-nieuwsankers. Ze zullen te volgen zijn via vtmnieuws.be en de VTMNIEUWS-app en kunnen later ook worden herbekeken. Het debat over Antwerpen zal die avond ook live worden uitgezonden bij VTM.

'Op 14 oktober is de concrete inzet in elke gemeente, in elke stad anders. Maar over verkeersveiligheid en het milieu gaat het wél overal, over veiligheid en transparant bestuur ook. Stof genoeg om te discussiëren over de grote thema’s die de dorps- of stadspolitiek overstijgen en overàl belangrijk zijn', duidt Stef Wauters.

De Laatste Ronde  - vanaf maandag 8 oktober
De week voor de verkiezingen gaat Freek Braeckman opnieuw op ronde en stopt hij elke dag in een andere Vlaamse provinciehoofdstad. Freek trekt telkens met  twee politieke tegenstanders de stad in en confronteert hen ter plekke met de vragen van de inwoners.

'Jambers in de Politiek' – vanaf dinsdag 9 oktober
VTM NIEUWS kon tv-monument Paul Jambers overhalen zijn stilte te doorbreken voor een nieuwe reeks 'Jambers in de Politiek'. In Antwerpen wordt Paul wekenlang een bevoorrecht getuige in de strijd om ’t Schoon Verdiep. Paul observeert, portretteert en reageert vanuit zijn eigen verwondering. Hij volgt Bart De Wever, Kris Peeters, Jinnih Beels, Wouter Van Besien, Philippe De Backer,  Filip Dewinter en Peter Mertens. En dat levert een unieke kijk op achter de schermen van de politiek.

'In 2018 komen in Antwerpen lokale en nationale politiek samen. Als tv-maker en journalist is dit voor mij een unieke kans om aan te tonen dat de realiteit sterker is dan fictie', aldus Paul Jambers.

'Het Ultieme Debat' – op zaterdag 13 oktober
De avond voor de verkiezingen is er een laatste debat in een speciale uitzending van VTM NIEUWS om 19.00 uur. Alle lijsttrekkers in Antwerpen komen samen bij Stef Wauters  op de Grote Markt  in Antwerpen in een ultieme poging om de kiezers te overtuigen.

'De Verkiezingsslag' – op zondag 14 oktober
Op zondag 14 oktober is VTM NIEUWS overal. Al vanaf 8.00 ’s ochtends krijgt de kijker een overzicht van het laatste nieuws en de eerste beelden van de stembusgang in nieuwsflashes. Vanaf 12.00 uur begint Stef Wauters aan een marathonuitzending waarin de klemtoon ligt op live verslaggeving in heel Vlaanderen. VTM NIEUWS is die dag aanwezig in alle grote steden en de grote kopstukken uit de politiek worden heel de dag  live gevolgd door VTM-journalisten, van bij de stembusgang tot de partijbijeenkomsten ’s avonds.

In de namiddag geeft Elke Pattyn de eerste uitslagen die binnenlopen en vraagt Dany Verstraeten aan een 'Raad Van Wijzen' wat de impact kan zijn van die resultaten.  Freek Braeckman gaat ook de cruciale dag opnieuw van ’s morgens tot ’s avonds op ronde door Vlaanderen.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Columbus' - Jeroen Meus (foto: Eén - © VRT 2019)

In 'De Columbus' trekt Wim Lybaert er elke week op uit met een bekende gast, op zoek naar het goeie leven onderweg. Humaninterestprogramma. Wim Lybaert haalt dit voorjaar zijn zelfgebouwde huis op wielen weer van stal. Zonder plan trekt hij samen met zijn gast de wijde wereld in. Samen duwen ze een week op pauze om te genieten van vrije tijd die echt vrij is. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen rijdt Jeroen Meus mee.

'De Columbus', om 20.40 uur op En.

Dossiers