VRT-nieuwsdienst neemt intrek in nieuw gebouw

maandag 25 juni 2007

Vanochtend hebben de verschillende VRT-nieuwsredacties hun vertrouwde stek verlaten. Vanaf nu huizen ze in het nieuwe gebouw aan de Reyerslaan. De redacties van radionieuws, tv-nieuws en online-nieuws zitten nu samen onder 1 dak. Met deze verhuisoperatie ging overigens ook de digitalisering gepaard.

N


a drie jaar voorbereiding werden vanochtend de VRT-nieuwsredacties eengemaakt. Vanaf nu is er dus geen sprake meer van verschillende redacties voor radio, tv en het online (Teletekst en VRTnieuws.net) nieuws.

De nieuwe werkvloer bestaat uit twee verdiepingen met in het midden een overkoepelde patio met terras, waar collega's kunnen bijpraten. Er zijn ook verschillende radiostudio's ingebouwd, zodat het radionieuws rechtstreeks op de redactie ingelezen kan worden. De nieuwe radactiegebouwen waren al te zien als decor voor de grote verkiezingsshow van de VRT.

De afdeling 'intake' verdeelt al het nieuws dat binnenstroomt. De uitzendredacties die samen zitten verwerken dan het nieuws. Dan heb je ook nog de themaredacties, waar journalisten zitten die gespecialiseerd zijn in bijvoorbeeld binnen- of buitenlands nieuws.

Algemeen hoofdredacteur Pieter Knapen is dan ook heel enthousiast: 'Bedoeling is nog betere programma's te maken en in te spelen op de toekomst. Samen kunnen we efficinter, creatiever werken en korter op de bal spelen. Journalisten zullen leren denken in functie van ht VRT-nieuws'.

Om de kennismaking met de nieuwe collega's wat gemakkelijker te maken werd de ochtendploeg getrakteerd op koffie en ontbijtkoeken. In de namiddag was er dan taart en champagne voor iedereen. Als Martine Tanghe vanavond wat met een dubbele tong spreekt, kennen we meteen de reden...

Niet enkel is er de ngemaakte nieuwsdienst, maar vanaf heden is 'Het Journaal' volledig gedigitaliseerd. Dit zorgt er voor dat er geen videotapes meer nodig zijn. Nu wordt alles opgeslagen op een centrale server. Zowel al het eigen materiaal, alle beelden die binnenkomen van persbureaus, als alle andere bronnen komen dus rechtstreeks op de computer terecht. En van die computer rechtstreeks op uw tv-scherm.

Gisteren werd dan ook symbolisch de laatste videotape begraven aan de voet van de bekende VRT-toren. Er werd een afscheidsrede uitgesproken en voor die droevige gelegenheid werd ook een koffietafel georganiseerd.

VRT is echter niet de eerste redactie van het land dat zijn redactie digitaliseerd. VTM deed het hen een jaar eerder al voor.

Bron: VRTnieuws.net en eigen berichtgeving.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Terwijl de strandredders de drukte in en rond het water in goede banen proberen te leiden, krijgen ze te maken met een man die van de golfbreker is gevallen en niet meer kan opstaan. Inspecteurs Thomas en Marco van de lokale politie in Oostende krijgen een oproep voor een vechtpartij, maar raken niet meteen ter plaatse. De vrijwilligers van de Blankenbergse zeereddingsdienst krijgen melding van een zeiljacht met een afgebroken mast. Er is een gezin aan boord. Hoe sneller ze ter plaatse zijn, hoe beter. Maar de zware zee maakt de reddingsoperatie er niet makkelijker op.

'De Kust is Veilig', om 21.30 uur op VIER.

Dossiers