VRT bespaart op Songfestival: commentaar vanuit Brussel

dinsdag 4 mei 2010

André Vermeulen en Bart Peeters zullen het commentaar tijdens de halve finales en de finale van het Songfestival niet vanuit Oslo, maar vanuit het omroepcentrum in Brussel geven. Eén besliste om dit te doen wegens besparingen. 'De huur van de commentatorencabines en de isdn-verbindingen moeten apart betaald worden. Het gaat om een factuur van 12.000 euro bovenop het normale inschrijvingsgeld voor deelname aan het Songfestival. Vandaar de beslissing om het commentaar uit Brussel te laten doen', bevestigt Eén-woordvoerder Björn Verdoodt aan de collega's van eurosong.be.

Het voornemen van Eén om het songfestivalcommentaar vanuit Brussel te laten geven, hangt al een paar jaar in de lucht. Nu de openbare omroep expliciet gedwongen wordt om te besparen is André Vermeulen, de songfestivalexpert bij uitstek, de eerste die zijn werkzaamheden noodgedwongen zal moeten aanpassen.


Björn Verdoodt bevestigt dat Vermeulen en Peeters hun commentaar zullen leveren vanuit het omroepcentrum aan de Reyerslaan. 'We zijn overigens niet het enige land dat voor deze optie kiest', zegt hij. De Eén-woordvoerder legt uit dat de huur van de commentatorencabine en het leggen van isdn-verbindingen gedurende 9 uur 12.000 euro kost. In tijden van besparingen kan dat tellen als een fikse factuur.

Nieuwe trend: afbouwen van live-commentaar ter plaatse
Toch blijft het op het eerste gezicht een opmerkelijke beslissing. Als oudgediende is Vermeulen een niet onbelangrijke figuur om de belangen van de Vlaamse kandidaat op het Songfestival bij zijn buitenlandse collega's te verkopen.

Maar Eén haalt een aantal argumenten boven om zijn beslissing te verantwoorden. Sinds anderhalf jaar is de openbare omroep het live-commentaar ter plaatse systematisch aan het afbouwen. 'Dat doen we intussen ook meer en meer met sportevenementen, kleine tennistornooien of wielerwedstrijden', zegt Björn Verdoodt. 'Bij grote tornooien, zoals het WK Voetbal, of de Ronde van Frankrijk, zorgen we wél voor de aanwezigheid van onze commentatoren ter plaatse. Tijdens dergelijke evenementen is het noodzakelijk dat onze mensen ter plaatse zijn om de nodige randinformatie te verzamelen.'

Het songfestival duurt toch ook twee weken en net die randinformatie is belangrijk om het commentaar te kruiden, zou je dan denken? Verdoodt nuanceert: 'Bij evenementen als het WK Voetbal of de Tour gaat het om dagelijkse tv-uitzendingen. Het Songfestival is voor de kijkers beperkt tot drie live-shows. Bovendien is de randinformatie ook beschikbaar als men niet ter plekke is en kan alles op voorhand worden voorbereid.'

Kleinste Eén-delegatie sinds jaren
Bijkomende vraag die rijst is of Eén nog verder in zijn delegatie naar Oslo zal snoeien. Normaliter reist een aantal VRT-figuren naar het Songfestival af om tijdens de live-show aanwezig te zijn. Dat zal echter dit jaar niet anders zijn. 'Tot de eerste halve finale zal de Eén-delegatie bestaan uit delegatieleider Maarten Verhaeghen en mezelf. Ook Guus Fluit van de platenfirma zal ter plaatse zijn. Vanaf de halve finale komen om netmanager Jean-Philippe De Tender, adjunct-netmanager Steve De Coninck-De Boeck en producent Dries Verhaeghe naar Oslo', legt Björn Verdoodt uit.

Hij wijst er echter op dat de Vlaamse delegatie de kleinste is sinds jaren. 'De basisdelegatie bestaat uit amper zes mensen, inclusief Tom Dice en zijn twee backing vocals. Zo besparen we ook verder op de kosten. Te meer omdat Oslo niet bepaald de goedkoopste stad is om te verblijven.'

André Vermeulen toch één week in Oslo
Ondanks het feit dat André Vermeulen niet door de openbare omroep naar Oslo wordt gestuurd, zal hij toch meer dan een week op eigen kosten in Oslo vertoeven. Tot zondag 23 mei is hij ter plaatse. Vermeulen kennende zal hij zijn verblijf in Oslo toch aanwenden om zijn commentaar gedegen voor te bereiden en zijn kennis te delen met de mensen van de geschreven Vlaamse pers.

Artikel: Raf Van Bedts - Eurosong.be


DOSSIER: Songfestival 2010 in Oslo

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    00:05
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    23:10
    Nachtlus
  • 07:40
    Lou
    21:00
    Geen uitzending
  • 07:20
    Hallo K3
    01:25
    Geen uitzending
  • 06:55
    Blind getrouwd: Australië
    00:50
    Geen uitzending
  • 02:40
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 02:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 07:30
    Offspring
    01:00
    The Flying Doctors
  • 06:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:20
    ER
  • 07:20
    Geen uitzending
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 07:20
    Bake Off Vlaanderen
    00:35
    Love Island
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:50
    Castle
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 07:32
    Hobbyklus
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 07:40
    Tot op het Bot: Het Varken
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 07:00
    Six Nations
    02:50
    Formule 2
  • 07:25
    Father Brown
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 07:39
    Goedemorgen Nederland
    00:49
    NOS Journaal
  • 07:15
    Tijd voor Max
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 07:39
    Het Muizenhuis
    00:25
    Sophie & Jeroen