Vrijdag begint VTM met uitzendingen in Hoge Definitie

donderdag 29 maart 2007

Morgen – vrijdag 30 maart 2007 – zendt VTM 'Idool 2007' en 'GodzijDank' in HD (Hoge Definitie) uit. Het is de eerste keer dat een regulier Vlaams televisiestation uitzendt in deze nieuwe standaard, die borg staat voor een veel betere ontvangstkwaliteit.

O


p zaterdag -31 maart 2007- gaat ook 'De Foute Quiz' in HD, en op zondag -1 april 2007- is dat het geval voor '101 Vragen Aan…'. De volgende maanden zullen steeds meer VTM-programma's in HD worden gebracht. VTM zet daarmee zijn pioniersrol voort. De komende tijd kunnen enkel de kijkers van INDI, het digitale platform van de Vlaamse kabelmaatschappijen, genieten van HD-televisie voor zover ze beschikken over een aangepast televisietoestel en een INDI HD-receiver, die vanaf 10 april 2007 op de markt komt. INDI neemt ongeveer een derde van de Vlaamse kabelmarkt voor zijn rekening. Het gaat om circa 800.000 gezinnen.

Wie Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) zegt denkt meteen aan de succesmerken VTM, KANAALTWEE, JIM en Q-Music. Maar de VMMa is een innovatief multimediabedrijf. Dat bewijst het ook nu weer.

Peter Quaghebeur, directeur generaal van de VMMa: 'Wij hebben inderdaad altijd een voortrekkersrol gespeeld, maar dan wel op een realistische manier. Geen megalomane en geldverslindende projecten, maar concrete en haalbare realisaties, die voor onze twee klantengroepen – onze kijkers en onze adverteerders – een meerwaarde betekenden. Wij hebben altijd ingespeeld op de nieuwe technologieën, op het moment dat ze hun weg gevonden hadden naar het grote publiek. Zo waren wij de eersten om met Het Nieuws verder te gaan dan het televisieplatform. Eerst kon je Het Nieuws ook via Text bekijken, daarna ook wereldwijd via het internet, breaking news via sms en mms, PSP, enz… Vorig jaar lanceerden we de eerste digitale kanalen VTMzomer in samenwerking met Belgacom en VTMkerst in samenwerking met Telenet. We hebben iWatch gelanceerd, onze video on demand dienst. Ook op het vlak van de interactiviteit hebben we onze strepen verdiend. Zo hebben we twee jaar geleden de eerste interactieve reclamespot uitgezonden. En nu nemen we ook de leiding bij de invoering van de Hoge Definitie televisie'.

De komst van HD televisie in Vlaanderen is één van de belangrijkste stappen in de technische evolutie van dit medium. Eigenlijk kan je het vergelijken met de komst van de kleurentelevisie, begin jaren 70. En net als toen zal niet alles veranderen van de ene dag op de andere. HD zal stapsgewijs ingevoerd worden, net zoals vroeger de uitzendingen in zwart-wit geleidelijk vervangen werden door programma's in kleur.

Jozef Mertens, directeur techniek van de VMMa: 'De overgang naar HD betekent dat wij moeten investeren in nieuwe middelen, zoals camera's, montagecellen, enz… Dat kan niet in één keer gebeuren, want dat zou te veel geld kosten. Wij zijn vooruitziend geweest. Waar we de voorbije jaren materieel dat zijn tijd gehad had, moesten vervangen, hebben we, daar waar het kon, gekozen voor HD-materieel. Op die manier is het haalbaar en betaalbaar. En zo blijven we voortgaan'.

Het Schlagerfestival, dat volgende vrijdag, zaterdag en zondag plaatsheeft in de Ethias Arena in Hasselt, zal ook in HD te bekijken zijn, en wel op 14 en 21 april 2007 op VTM. 'Familie' gaat vanaf 28 mei 2007 in HD. Dat zal deze zomer ook het geval zijn voor 'Tien Om Te Zien'. En ook voor de volgende reeksen van 'Aspe' – de 13 afleveringen van seizoen 3 zijn al opgenomen en de opnames van de 13 afleveringen van seizoen 4 zijn vorige week begonnen. Ook de 'Faits Divers'-films van zowel seizoen 1 – dat zijn er zeven – als van seizoen 2 – dat zijn er vijf – zullen in HD uitgezonden worden.

Telkens VTM een programma in HD uitzendt zal op de eerste beelden een icoontje te zien zijn.

Zoals al gezegd kunnen de komende tijd enkel de INDI-kijkers, die een HD-televisietoestel hebben en een INDI HD-receiver, genieten van deze nieuwe beeldkwaliteit. Algemeen wordt aangenomen dat de beeldkwaliteit van HD-TV vijf keer scherper is dan die van een dvd. Het beeld geeft ook veel meer kleur en contrast. Wie een goed HD-televisietoestel heeft met groot beeldscherm of een digitaal projectietoestel zal van de VTM-programma's kunnen genieten, alsof hij of zij in een bioscoop zit.

DOSSIER: Digitale televisie in Vlaanderen

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 22:10
    Vive le vélo, Leve de Ronde
    00:55
    VRT NWS laat
  • 22:20
    De ideale wereld
    23:50
    Nachtlus
  • 20:15
    VRT NWS journaal met VGT
    05:00
    Geen uitzending
  • 21:40
    Blind Gesprongen
    01:10
    Geen uitzending
  • 20:00
    Premier League Darts
    01:30
    Geen uitzending
  • 20:35
    Once Upon a Time... In Hollywood
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 22:25
    Ultimate Police Interceptors
    01:15
    Stargate SG-1
  • 21:55
    Strong Medicine
    00:50
    Offspring
  • 21:15
    Ons Geluk
    00:55
    Geen uitzending
  • 22:10
    Big Brother
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 20:35
    Bohemian Rhapsody
    01:00
    Friends
  • 22:25
    NCIS: Los Angeles
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 22:20
    The Real Housewives of Amsterdam
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 22:10
    Cold Case
    00:40
    Castle
  • 20:25
    Z-Extra Vivium Digital Awards
    01:30
    Herhalingslus
  • 22:14
    Zelf gedaan, goed gedaan
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 22:30
    De Dagschotel
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 21:50
    Belga Sport
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 22:00
    Death in Paradise
    00:20
    Silent Witness
  • 22:16
    De Avondshow met Arjen Lubach
    01:10
    Op1
  • 22:20
    2Doc
    00:17
    Nieuwsuur
  • 22:08
    PassionTalk
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach