Vernieuwd 'Royalty' in frisse presentatie van Jo De Poorter en Birgit Herteleer

zaterdag 29 augustus 2015

Al 18 jaar is 'Royalty' een vaste waarde als locomotief van 'VTM NIEUWS' op zondag om 18.20 uur. Op zondag 30 augustus start het nieuwe seizoen met een frisse wind in de vorm van twee nieuwe gezichten.

Jo De Poorter die reeds vele jaren zijn sporen verdiende in het medialandschap, en Birgit Herteleer, tot voor kort nieuwsanker bij de Leuvense regionale tv-zender ROB. Jo De Poorter en Birgit zullen de kijker meenemen in de belevenissen van de royals en zullen daarbij op een kritische en eerlijke manier verslag uitbrengen.


Kris Hoflack, algemeen hoofdredacteur van VTM NIEUWS: 'Jo is royalty, ademt royalty. Hij is een echte kenner. Met Birgit hebben we een jonge, vrouwelijke reporter on board, die Jo zal flankeren en als verkenner in de adellijke wereld zal infiltreren. Door haar onbevangen blik zal deze spring-in’t-veld de royals op de juiste en een frisse manier kunnen benaderen. Ze is nieuwsgierig van aard en zal zich met plezier tussen hen begeven. 'Royalty' heeft een groot publiek en met deze aanpassingen geloof ik dat we ook jongere kijkers zullen aantrekken.'

De presentatie gebeurt niet langer in studio, maar vanop de redactievloer. Ook wordt er letterlijk tussen de royals gepresenteerd om nog dichter dan vroeger bij hen te staan, en om nog meer te weten te komen over hen en hun bijzondere leven. Wekelijks houden Jo en Birgit de jonge royals zoals William, Kate, George, Harry en prinses Elisabeth nog beter in de gaten. 'Royalty' gooit hiermee definitief het stijve imago van de koninklijke wereld van zich af en toont dat het er tegenwoordig heel anders aan toe gaat. Het magazine wordt nog kritischer, gaat nog meer achter de schermen en bekijkt de royals op haar eigen manier.

'Ik heb helaas nooit de kans gehad  een legerdienst te mogen vervullen en ik beschouw deze gelegenheid  toch een beetje als het vervullen van mijn plicht aan het vaderland. In het bijzonder kijk ik uit naar een paar spetterende staatsbezoeken, aan de republiek Polen bijvoorbeeld in oktober, klinkende kerstboodschappen en tintelende Te Deums. Graag had ik ook nog aan mijn verlanglijstje toegevoegd: een persoonlijk interview met Harry Windsor, of zijn grootmoeder. Of samen', zegt Jo De Poorter.

Birgit is 24, afkomstig uit Herent, studeerde journalistiek bij Thomas Moore en haalde daarna haar master communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Aansluitend werkte ze als eindregisseur en videoreporter bij TV Oost en daarna ging ze aan de slag bij ROB als nieuwsanker, (video)journaliste en monteur. Die ervaring neemt ze dus mee bij haar overstap naar de VTM-nieuwsdienst.

Birgit Herteleer: 'Toen ik negen was heb ik me in het vierde leerjaar verkleed als koningin Mathilde. Eigenlijk te oud om je nog als prinses om te toveren, maar ik was zo onder de indruk van haar. Dat maakt mij uiteraard niet de grootste royalty-kenner maar ik kijk er naar uit om de adellijke wereld te ontdekken, de glitter en glamour, de tradities en het protocol. Dat heeft me altijd aangetrokken. Dat ik die bijzondere scene nu mag ontdekken op een frisse, kritische manier die helemaal in lijn ligt met mijn karakter, vind ik super. Ik heb zo veel vragen over die wereld die ik nu eindelijk mag stellen. En dat ik naast een icoon als Jo mag staan, maakt het alleen maar spannender.'

'Royalty' houdt het niet bij de uitzendingen op zondag, maar brengt 7 dagen op 7 koninklijk nieuws op  vtm.be en de sociale media. De liefhebber zal dagelijks op de hoogte gebracht worden van al het koninklijk nieuws ter wereld, maar kan er ook terecht voor achter-de-schermen-verhalen van de 'Royalty'-redactie.

Aflevering 1 op zondag 30 augustus
Risico, gevaar en pijn, royals aan de afgrond: Koning Filip herdenkt in het Zwitserse Küssnacht de dood van zijn grootmoeder Astrid. Precies 80 jaar geleden kwam ze om in een dramatisch auto-ongeluk. 'Royalty' gaat mee en volgt voor en achter de schermen het verblijf van ons koningspaar. Waarom leven de royals vaak op de rand van het gevaar? 'Royalty' zoekt het uit met een extra lange reportage over de royals en dramatische ongelukken.

In de nieuwe reeks 'De nieuwe kasteelheer' zet miljardair Marc Coucke de deuren van zijn kasteel open voor Jo De Poorter. Het kasteelpark Mijl Eke in Merelbeke dateert uit de 18de eeuw. Toen was het de thuis van edellieden en industriëlen en ondertussen is het pand in het bezit van Coucke. Marcs vrouw Nathalie toont voor de eerste keer aan een cameraploeg de privévertrekken en geeft 'Royalty' een rondleiding op het domein.

'Royalty', vanaf zondag 30 augustus om 18.20 uur op VTM.

DOSSIER: Najaar 2015: alle plannen, alle zenders! (BE)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VTM logo

De patint van Addison en Pete komt in een driehoeksverhouding terecht met haar zus en schoonbroer. Ondertussen proberen Cooper en Sam een gezin ervan te overtuigen dat de gezondheid van hun zoon belangrijker is dan zijn succesvolle sportcarrire.

'Private Practice', om 23.45 uur op VTM.

Dossiers