TV-Visie sprak met met The Cappaert Sisters XFactor (5)

woensdag 2 november 2005

Het was al een hele poos geleden dat de zusjes Cappaert hun opwachting maakten voor een heus Radiovisie-interview. Maar zowel Annelies als Sarah hadden ruimschoots tijd voor een uitgebreid babbeltje met onze X Factor-redacteur Bart tijdens de wekelijkse maandagochtend-persbrunch. Na een helse zondagavond, waar youngster Ivann te horen kreeg dat hij de groep moest verlaten,, was het duidelijk dat het afscheid van Ivann zijn sporen had nagelaten bij de nog zeven overblijvende kandidaten. "De maandagochtenden zijn leuk voor de babbels, maar iets minder voor de foto's. Ach, tell me why. I don't like mondays", aldus een gekscherende Annelies.


ONG>Annelies en Sarah, jullie zitten bij de zeven beste kandidaten van X Factor. Ik denk dat hier twee tevreden zusjes naast mij zitten.
S: Heel tevreden.
A: Voor ons is dit vooral een beloning voor heel hard te werken. En wij gaan dat gewoon blijven verder doen. Het is vorige zondag nogmaals bewezen dat je de uitslag van X Factor vooraf niet kan voorspellen. Beiden vonden we Ivann een sterke kandidaat. "A whiter shade of pale" heeft mij diep vanbinnen wel geraakt. Maar nobody knows wat de toekomst brengt in X Factor.

Jullie kunnen wel zeggen dat niemand het weet. Maar jullie fietsen hier een zeer keurig parcours.
S: Wij zijn er zodanig intensief mee bezig dat we er echt geen zicht op hebben. We houden er rekening mee dat elke week voor ons de laatste kan zijn.

Wat hebben jullie tot nu toe geleerd?
A: We hebben vooral een bevestiging gekregen voor iets wat we al wisten. Wanneer je hard werkt en je zet je in om een doel te bereiken, zal het ooit zijn vruchten afwerpen.
S: Elk moment dat wij kunnen samenwerken met Jean, Eric en Marc leren wij iets bij. Wij zullen nooit de samenwerking vergeten.

Is dit een groter avontuur dan Idool?
A: Ik vind het veel leuker dan Idool. Op muzikaal vlak hebben we allemaal een grotere vrijheid. Sarah en ik kunnen het in allereerste instantie ook samen doen. En aan de andere kant zijn we ook een beetje verlost van die wekelijkse genres. Toch maken we er een erezaak van om elke week iets anders te brengen. Tijdens X Factor kan je alles veel beter op je eigen gevoel en ritme doen.

Vorige zondag kregen we voor de eerste keer ietwat negatievere commentaar over de Cappaert zusjes.
A: De kritiek op zich nemen we mee naar een volgende uitzending. Het nummer dat we zondag brachten, was een lied dat we zelf heel graag zingen. En dan doet geen enkele commentaar er eigenlijk toe. We hadden voor onszelf een goed gevoel wanneer we het brachten op het podium. Met die tweestemmigheid profileren we ons inderdaad meer als een duo. Maar wij kiezen zelf wat we graag doen en zulke nummers horen er zeker bij. Ook al bevatten ze geen perfecte tweestemmigheid.

Hoe moeilijk is het om die tweestemmige liedjes te zoeken?
A: We zoeken elke keer naar een lied, dat zich leent om een creatieve Cappaert benadering.
S: Het moet niet altijd origineel tweestemmig zijn. Maar het moet zich er wel toe lenen dat het tweestemmig wordt gemaakt.
A: Ons streefdoel is om er onze eigen accenten in te leggen. En daar zijn we zondag zeker in geslaagd. Voor ons dit in een must, wanneer we een muzikale carrière willen uitbouwen.
X Factor is helemaal geen Soundmixshow. Een kandidaat moet een nummer zich eigen maken. Het laatste wat de mensen thuis willen is om voor de duizendste keer hetzelfde liedje in dezelfde versie te horen. Een artiest moet verrassen.

Is X Factor dan een zoektocht naar muzikale eigenheid?
A: Ik denk dat we die eigenheid op zich wel hebben. Het is eerder een uitdaging om ze te laten zien.

Wat was voor jullie de afgelopen weken de gemakkelijkste uitdaging?
A: Bij het nummer van Robert Palmer hadden we vooraf het gevoel dat alles wel oké ging zijn. Maar tijdens de repetitie zondag kwamen er toch enkele zaken naar boven die niet ok waren. We hadden natuurlijk wel klankproblemen. Maar blijkbaar was het liedje niet zo gemakkelijk als we dachten. Elke week zeggen we al dat we de week nadien een eenvoudiger nummer nemen. Maar het komt er nooit van. Het was elke week al vrij moeilijk (lacht).

Leggen jullie de lat hoog?
S: We leggen de lat gericht hoog. Vooraf vragen we ons altijd af of we het niveau aankunnen.
Maar ergens is het wel belangrijk dat je de lat op een zekere hoogte legt voor jezelf. Dan pas kan je ook vooruitgang boeken.
A: Bij het aanvullen naar elkaar toe hebben we toch rasse schreden voorwaarts gezet. We moeten elkaar maar één blik werpen en we weten al waar we aan toe zijn.

Is dit de fameuze genetische blend?
A: Ik denk het wel …

Bij het begin van X Factor hadden jullie plannen om iets samen te realiseren in de muziekwereld. Dringt het tot jullie door dat de weg naar het platencontract steeds korter wordt?
A: Het ligt echt niet in mijn karakter om euforisch te doen. Ik ben heel blij dat we zo ver zijn geraakt. Maar we willen graag nog veel meer laten zien. We bekijken heel X Factor week per week. Zo doen we het al vanaf het begin van de campagne en zo zullen we het blijven doen. .

Moet je dit doen om grote ontgoochelingen te vermijden?
A: Vroeger was ik wel zo ingesteld. En die ingesteldheid was er zeker nog tijdens het begin van X Factor. Maar nu heb ik dat gevoel niet meer. Ik ben zielsgelukkig met hetgeen we tot nu toe hebben laten zien. Wanneer het nu stopt, zal ik zeker niet ontgoocheld zijn.

Sommige polls noemen Udo en The Cappaert Sisters de absolute topfavorieten.
A: Dat wist ik zelf niet. Ik vermijd zo'n forums. Wij doen gewoon ons ding en we laten het publiek beslissen. Ik vind het wel leuk dat er appreciatie komt van de mensen thuis. Voor ons geeft het zeker een goed en stimulerend gevoel om het nog altijd beter en beter te doen. Maar ik ken ook mezelf en ik herken ook het talent van de andere kandidaten. Zowel Sarah als ik kunnen genieten van hetgeen de anderen brengen. Iedere mens heeft zijn eigenheid, wat hem uniek maakt. En deze variatie zorgt voor een leuk aspect tijdens deze wedstrijd.

Om het met de woorden van Natalia & The Pointer Sisters te zeggen. Sisters are not doin' it for themselves.
A: Als het er op aankomt, doen we het zeker voor onszelf. Wanneer we klaar staan om op te komen, gaan we er met hart en ziel voor. Dan verdwijnen de andere kandidaten eventjes uit ons achterhoofd. En dat is bij elke X Factor-deelnemer het geval. Tijdens de wedstrijd is iedereen gericht op zichzelf. Maar dat wil niet betekenen dat je iemand anders geen hart onder de riem kan steken, wanneer hij of zij het nodig heeft.

Wat is jullie ambitie?
A: De ambitie is zeker aanwezig om samen een plaat op te nemen en Vlaanderen te doorkruisen.

Daar ben je snel door. Vlaanderen is heel klein.
A: We zouden graag samen iets realiseren. En je mag niet vergeten dat er enorm mooie plekjes in het Vlaamse land zijn.

Hebben jullie dan singer-songwriter ambities?
A: Ik schrijf heel graag …

Ik ook.
A: We zijn nu bezig met onze tweede wedstrijd. Het doel op zich blijft nog altijd om hier een muzikaal vervolg aan te breien. Beetje bij beetje wordt het tijd.

Is dat jullie creativiteit, die naar boven komt?
S: Ik denk dat wel. We zouden niet tevreden zijn wanneer we elke week een nummer zouden imiteren. Ons streefdoel is om er iets speciaals mee te doen.
A: De inhoud van muziek is nog steeds belangrijk. Ook al is het een beat, een komische ondertoon of een mooie tekst …

DOSSIER: X Factor

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Axel Gaat Binnen' (VTM)

Wat is tantra? Ook Axel wist het niet voor hij vertrok. Nog meer dan anders betreedt hij hier het onbekende. Eén ding is zeker: hij is emotioneel nog nooit zo diep gegaan. In deze aflevering komt Axel zichzelf helemaal tegen op verschillende vlakken. Met de nodige scepsis vertrekt hij naar de retraite in de Ardennen, maar hij keert terug naar Antwerpen als een compleet ander mens.

'Axel Gaat Binnen', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 12:15
    Dagelijkse kost
    02:15
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 12:10
    Ket & Doc
    05:00
    Geen uitzending
  • 11:50
    Echte Verhalen: De Buurtpolitie
    05:15
    Geen uitzending
  • 10:40
    Geen uitzending
    06:40
    Blind getrouwd: Australië
  • 11:35
    Sturm der Liebe
    00:50
    Geen uitzending
  • 09:05
    Geen uitzending
    14:20
    Banlieue 13
  • 12:05
    The X-Files
    02:15
    Married ... With Children
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 11:35
    De Tafel van Gert
    04:50
    Geen uitzending
  • 11:55
    NCIS
    02:05
    Neighbours: A New Chapter
  • 12:15
    Bar Rescue
    02:50
    Backroad Truckers
  • 11:45
    Dr. Phil
    02:15
    Geen uitzending
  • 12:15
    Dead Asleep
    05:00
    Geen uitzending
  • 10:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 12:16
    Mijn tuin
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 12:10
    Winters Grillen
    02:30
    Snel, Makkelijk & Lekker
  • 12:20
    Eredivisie
    04:10
    Premier League
  • 12:20
    Death in Paradise
    02:35
    DCI Banks
  • 12:13
    NOS Journaal
    08:11
    Goedemorgen Nederland
  • 12:18
    Kook mee met MAX
    08:00
    BinnensteBuiten
  • 12:13
    Babar en de belevenissen van Badou
    07:50
    De boterhamshow