TV-Visie interview: Ivan (X Factor)

maandag 3 oktober 2005

De 12 uitverkorenen voor X Factor zijn een feit. Vier jongeren, vier 25+'ers en vier zanggroepen wagen hun kans voor een felbegeerd platencontract. Eén van hen is de Antwerpenaar Ivan. Muziekkenners kennen Ivan nog van het groepje "Piece of Cake" of van zijn passage in Eurosong. "Ik had nooit gedacht dat ik de stap zou zetten naar een talentenjacht. Maar de drive om zelf op de voorgrond te treden was wel degelijk aanwezig. Onze reporter Bart had een babbeltje met Ivan over zijn deelname aan X Factor.


ONG>Ivan, ooit durven dromen dat je bij de 12 besten van X Factor zou zijn?
Durven dromen is veel gezegd. Ergens hoop je er wel op. Maar toen ik in deze selectie zat, kreeg ik er wel schrik voor. In de voorrondes zaten er enorm veel goede stemmen bij, die het uiteindelijk niet hebben gehaald. Ik mag echt wel in mijn handjes wrijven dat ik er nu bij zit.

Je hebt in het verleden al enkele muzikale stappen gezet. We herinneren ons allemaal Eurosong. Hoe moeilijk is het voor jou om de stap te zetten naar een talentenjacht?
Na Eurosong had ik enorm veel werk in de artistieke branche. Maar dan vooral als backing-vocal. Als achtergrondzanger vorm je de basis van andere artiesten. Maar eigen aan mezelf is dat ik ambitieus ben. Op het moment dat het voor mij eentonig wordt, zoek ik iets anders. Achtergrondzangers treden nu eenmaal niet op de voorgrond. Maar de drang om een stap vooruit te zetten blijft er wel. Ik had echter nooit gedacht om aan zoiets deel te nemen. In de periode van Eurosong kende ik al een flater van formaat. En dan heb je twee mogelijkheden. Ofwel bekijk je alles zeer nuchter of treur je. Maar anderzijds blijft een negatieve ervaring altijd in je achterhoofd spelen. Ik probeer het nu allemaal zeer nuchter te bekijken en ik ben al zeer gelukkig dat ik in de allereerste live-show zit.

Welk streefdoel heb je voor ogen in deze wedstrijd?
Weet je .. Bij mij gaat het niet om beroemd te zijn. Ik wil gewoon erkenning krijgen voor mijn stem en voor mijn muziek. Iedereen droomt er van om een vaste waarde in de muziekbranche te worden. Ik zou de gelukkigste mens ter wereld zijn, wanneer ik deze kans zou krijgen. Een carrière in de stijl van Natalia hoeft zeker niet.

Is X Factor dan een zoektocht naar respect?
Neen, want ik krijg dat al. Maar erkenning krijgen voor mijn muziek sla ik zeer hoog aan. Ik raak altijd op één of andere manier ontroerd wanneer ik mensen geëmotioneerd zie bij het beluisteren van muziek.

Heb je dat zelf ook?
Toch wel. Mensen zoals Luther Vandross, Oleta Adams, Nathalie Cole raken mij zeker diep. In Vlaanderen vind ik bijvoorbeeld Belle Perez enorm straf. Sandra Kim heeft een schitterende stem. Alleen is het jammer dat je niet zo veel meer van haar hoort.

Tijdens de eerste reeks afleveringen vond Liliane St Pierre dat er niets was aan te merken op jouw stem. Streelt dit jouw ego?
Ik was daar heel blij en vereerd voor. Ze hebben maar één keer commentaar gegeven en dat was van alle 3 heel positief. Daar ben ik heel blij om. Maar ze mogen mij negatieve commentaar geven, hoor! Ik ben blij wanneer er mensen zijn die me wijzen op punten, die voor verbetering vatbaar zijn.

Is deze coaching dan nodig?
Zeker voor zo'n project. Ik besef nu maar al te goed wat een liveshow allemaal inhoudt. Natuurlijk heb je bij een project als X Factor coaching nodig. Je hebt altijd wel ideeën over bepaalde nummers die je al dan niet liggen. Maar je moet ook rekening houden ook met het al dan niet commercieel zijn van bepaalde nummers. Commerciële nummers liggen zowiezo beter in de markt. En voor de rest zijn het zeer stomme dingen. Ik had een nummer gekozen waarbij de eerste zin: "If you go away" was. Lulu zei tegen mij dat ik dat zeker niet mocht nemen. Haar belangrijkste reden was vooral dat de jury daar op kon inspelen, wanneer ik de mist in zou gaan. "If you go away" is zeer simpel gezegd. Het zijn zo van die dingen, waarbij je niet stilstaat.

Dus jij gaat up to the final countdown. 
I hope so… Maar deze woordspeling moet ik vast en zeker onthouden.

DOSSIER: X Factor

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The White Lotus 2' (Streamz)

Wanneer Tanya een uitnodiging krijgt van de expat Quentin, brengt Portia de dag door met zijn verleidelijke neef. Na terugkeer van haar reis met Daphne wordt een opgeluchte Harper verrast door een bewijsstuk van Ethans avondje uit.

'The White Lotus ', om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 02:30
    Journaallus
    08:00
    radio2 op VRT 1
  • 23:35
    Nachtlus
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 05:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:30
    Geen uitzending
    06:10
    Kabouter Plop
  • 03:15
    Geen uitzending
    07:10
    Ik vertrek XL
  • 01:30
    Geen uitzending
    11:45
    Siren
  • 02:15
    Geen uitzending
    13:35
    Te bepalen
  • 05:05
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 00:10
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 05:00
    Geen uitzending
    08:30
    Nuances
  • 05:00
    Geen uitzending
    08:10
    Criminal Minds
  • 05:00
    Geen uitzending
    02:20
    Backroad Truckers
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:40
    Love It or List It
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:25
    Menendez: Blood Brothers
  • 00:35
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 05:04
    Roger
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 05:10
    De Sterrenkaart - Nederland
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 05:05
    MotoGP
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 04:45
    Murdoch Mysteries
    02:35
    Vienna Blood
  • 02:13
    NOS Journaal
    02:02
    EenVandaag
  • 02:16
    Nieuwsuur
    08:00
    Vroege Vogels
  • 04:44
    Tekst-TV
    02:51
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal