Topserie 'Koning van de Wereld' eindelijk op VTM

woensdag 5 december 2007

Aan het einde van Wereldoorlog II ontmoet de jonge Stan Vandewalle bokstrainer Max in een gevangenkamp. Max herkent in de sterke linker vuist van Stan een groot bokstalent. Wanneer beiden op de vlucht slaan, redt Stan Max' leven. Na de oorlog leeft Stan met zijn hoofd in de wolken. Tot het noodlot toeslaat en zijn lichtbegaafde jongere broer Alos sterft. Zijn oudere broer Romain zadelt Stan op met een schuldgevoel.

A


ls eerbetoon aan zijn verongelukte broer zweert Stan de grootste bokser ter wereld te worden, Koning van de Wereld zoals Alos hem noemde.

Via Max komt hij in contact met Dumont, een boksmanager met wiens hulp het eerste grote geld wordt verdiend. Stan wint de ene kamp na de andere. Met Romain als bookmaker aan zijn zijde, daagt Stan de Europese titelhouder uit. Hij geraakt echter in de invloedssfeer van Kets, n van de machtigste figuren in de bokswereld die Stan razendsnel omhoog helpt tot kampioen van internationaal niveau: Brussel, Parijs, ... Havana.

In Havana beleeft Stan de tijd van zijn leven. Hij ontmoet er zijn ware liefde, Julie. Samen met haar danst hij door het Cubaanse nachtleven van jazz, nightclubs, rum en drugs. Stan ontmoet er ook de naar Cuba uitgeweken broer van zijn vader, nonkel Platon. Hij ziet het bokstalent van Stan en gaat mee naar Belgi terug om eindelijk grote zaken te doen met zijn vriend Kets.

Maar dan ontdekt Stan dat Platon banden heeft met de Cubaanse maffia en dat zijn kampen gemanipuleerd worden. Stan komt zijn sterkste tegenstander tegen: zichzelf. Hij twijfelt tussen twee grote liefdes: Julie en de bokswereld. Het web van ongenadig winstbejag vernauwt rond Stan. De oude vete met zijn broer Romain laait op. Zal Stan de arrogantie en de druk van de eeuwige roem, de one night stands en het vlugge grote geld kunnen weerstaan?

Zal hij de Koning van de Wereld worden om de dood van zijn broer te kunnen wreken?

Hoofdcast 'Koning van de Wereld'

 • KEVIN JANSSENS Stan Vandewalle
 • KOEN DE BOUW Romain Vandewalle
 • CARRY GOOSSENS Vader Vandewalle
 • KATELIJNE DAMEN Moeder Vandewalle
 • JAN DECLEIR Max
 • NATALI BROODS Julie
 • JOSSE DE PAUW Platon
 • FRANK VERCRUYSSEN Kets
 • DAMIAAN DE SCHRIJVER Dumont
 • BENNY CLAESSENS Fabien
 • MARC VERSTRAETE Dr. Wolf
 • STEFAAN DEGAND Alos
 • RIKKERT VAN DIJCK Bernier
 • HILDE WILS Annie
 • ELLEN SCHOENAERTS Martha

'Koning van de Wereld' werd gerealiseerd met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF)

Scenarist Marc Didden over 'Koning van de Wereld'

Deze keer was er geen boek.
Alleen een goed idee van Frank Van Passel : een tv-reeks maken over de 'rise and fall' van een jonge Vlaamse bokser die oorspronkelijk wel wat gelijkenissen vertoonde met de legendarische Cyriel Delannoit. En een goede regisseur, Guido Henderickx, die voor VTM al tien jaar eerder televisiegeschiedenis geschreven had met het nog steeds innig mooie 'Moeder, Waarom Leven Wij?'.

En toen rinkelde mijn telefoon.
Of ik eens ten kantore van Caviar ( toen nog "Roses Are Blue" ) wilde verschijnen om met Van Passel & Henderickx van gedachten te komen wisselen over de vraag of ik zo'n eventuele reeks van een scenario wilde voorzien.

Ik moest niet lang nadenken.
Het is een eer om voor zo'n mensen te werken, vanzelfsprekend, en een kwaliteitsreeks mogen schrijven voor een zo groot mogelijk publiek is iets wat elke scenarist - of hij het nu toegeeft of niet - wel op zijn verlanglijstje heeft staan.

Ik zei dus 'Ja'.
En kort daarop ook 'Ja, maar', want er was geen boek. En het ware leven van de eerder genoemde bokslegende mag dan wel zeer spannend en roemrijk verlopen zijn, voor het verhaal dat wij wilden vertellen zouden we dan de waarheid af en toe geweld hebben moeten aandoen en dat wilden we ten allen prijze vermijden.

Het werd dus fictie, pure fictie.
Een lach en een traan, mooi en lelijk, hard en zacht, het zit er allemaal in. En goed en kwaad, natuurlijk. Vl kwaad. Maar ook hl veel goed. En liefde en dood en de hele santenboetiek.

'Koning Van De Wereld' gaat over boksen
Maar vooral over mensen die iets willen maken van hun leven maar daar, zoals veel mensen, niet helemaal in slagen. Het gaat over vallen en opstaan. En over roem en hoe die soms toch zo vergankelijk is. Over beroemd zijn in Belgi. Over knock out slaan en knock out geslagen worden.

Op een dag zit je in Brussel alleen in een bureau naar een wit blad te staren, een scene te bedenken en twee jaar later staat er een ploeg in Havana die scene op te nemen. Zo gaat dat in het leven van een scenarist. Fantastisch toch ?

En meestal maken ze die scene ook vl mooier dan ze is : dat komt door de regisseur en door zijn ploeg, dat komt door de cameraman en de mensen van het geluid, door de art director en door de monteuse, door de acteurs en door de actrices, door de componist en de muzikanten. En door de producenten die zo'n op papier onmogelijk avontuur gewoon mogelijk maken. En nog een jaar of twee later verschijnt dat thuis bij de mensen, op een doordeweekse woensdagavond gewoon op hun tvscherm. Ge-wel-dig!

'Koning van de Wereld': aflevering 1

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt Stan Vandewalle opgepakt door de Duitsers en naar een gevangenenkamp gestuurd. Hij leert er bokstrainer Max kennen, die meteen in de sterke linker vuist van Stan een groot bokstalent herkent. Max is bereid om Stan na de oorlog onder zijn vleugels te nemen en hem te trainen. Maar na de bevrijding leeft Stan met zijn hoofd in de wolken. Tot het noodlot toeslaat en zijn lichtbegaafde jongere broer Alos verongelukt met de motor, die Stan van de Duitsers had buitgemaakt. Als eerbetoon aan Alos zweert Stan de grootste bokser ter wereld te zullen worden.

'Koning van de Wereld', vanaf woensdag 12 december vijf weken lang om 21.10 uur op VTM.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'F.C. De Kampioenen' - Het Gala van de Gouden K's 2017 (foto: TVvisie - Timmy Vanheel 2018)

De Kampioenen reizen naar Frankrijk voor een vriendenmatch tegen Saint-Tin-Tin, op uitnodiging van Albert Tartuffe, een vriend van voorzitter Balthasar Boma. Maar wat een fijne vakantie moest worden, loopt helemaal anders af dan de Kampioenen gedacht hadden...

'Kampioen Zijn Blijft Plezant', om 20.40 uur op En.

Dossiers