Tom Dice voor België naar 'Eurovisie Songfestival 2010' (update 2)

woensdag 25 november 2009

Een grote verrassing vanmiddag in de VRT-gebouwen. Vanochtend kondigde de openbare omroep groot showbizznieuws aan. Al onmiddellijk rees het vermoeden dat de VRT zijn kandidaat voor het 'Songfestival' van volgend jaar zou bekendmaken. Uiteindelijk maakte de omroep bekend dat niet Natalia noch Lady Lynn naar het festival gaat, maar wel... Tom Dice. Een jong talent dat eind vorig jaar nog furore maakte in het programma 'X Factor'.

Mogelijk komen er een soort van voorrondes, als er meerdere liedjes voorgesteld worden. Over jury's en format is voorlopig nog niets bekend. Indien er slechts één liedje voorgesteld wordt, is een voorronde overbodig.


Tom Dice, die in 'X Factor' deelnam met zijn gewone voornaam Tom, is afkomstig uit Eeklo en werd in 'X Factor' bekend door zijn balades die vaak niets meer bevatten dan zijn stem en een gitaar. Hij werd in het programma gecoacht door Maurice Engelen.

Afgelopen zomer konden we hem op verschillende podia zien met zijn eerste single 'Bleeding Love', een cover van Leona Lewis.

'Het Eurovisie Songfestival' vindt dit jaar plaats in Oslo.

De grote vernieuwing is er gekomen nadat de VRT de voorbije maanden een grondige analyse van het 'Eurovisie Songfestival' heeft gemaakt, zo zegt Eén-netmanager Jean Philip De Tender: 'Het 'Songfestival' is en blijft het grootste internationale tv-evenement voor populaire cultuur en muziek. Het was mij al gauw duidelijk dat we daar als Eén, als Vlaanderen en als België niet mogen ontbreken. We genieten voor zo’n deelname trouwens nog steeds grote steun bij pers en publiek. Wat de nationale selectiemethode voor het festival betreft, lagen de kaarten anders. De bekende 'Eurosong' was zonder twijfel een kijkcijfersucces, maar de resultaten op internationaal niveau bleven uit. Daarom heb ik een werkgroep binnen de VRT de opdracht gegeven grondig en in alle rust na te denken over de best mogelijke manier om in 2010 de finale te halen, en daarin een mooi resultaat neer te zetten.'

Die analyse is op twee niveaus gebeurd. De werkgroep heeft zowel de recente evoluties binnen het Eurovisiesongfestival bekeken als de factoren die een succesvol resultaat in Oslo kunnen opleveren. Steve De Coninck-De Boeck heeft als adjunct-netmanager de voorbije maanden de werkgroep geleid.

Steve De Coninck-De Boeck: 'We hebben het voorbije jaar een kentering op het Songfestival gezien. Het systeem met de twee halve finales lijkt te werken, en de herintrede van de professionele jury’s heeft van wat soms smalend een ‘showfestival’ werd genoemd, opnieuw een echt ‘songfestival’ gemaakt. Een evolutie die we uiteraard toejuichen. In 2010 wordt de rol van de vakjury’s trouwens verder versterkt.'  

'Daarna hebben we de factoren in kaart gebracht die wel of net geen invloed hebben op een goed Songfestivalresultaat. Het verleden leert ons dat nationale of internationale bekendheid van een artiest, het aantal noteringen in hitparades of het hebben van een contract met een grote of kleine platenmaatschappij voor een 'Songfestival'kijker of een professioneel jurylid gewoon niet meespeelt.'  

'Wat telt, zijn drie minuten: een foutloze, sterke performance van een toegankelijke en duidelijk herkenbare song die overeind blijft tussen veertig andere. Het 'Songfestival' is ondertussen topsport in entertainmentland. Het vraagt een maandenlange, intensieve voorbereiding. Met die informatie in het achterhoofd hebben we de voorbije weken gesprekken met artiesten gevoerd,' aldus nog Steve De Coninck-De Boeck.

Eén heeft de voorbije maanden contact gehad met een dertigtal actoren uit de Vlaamse muziekwereld om te polsen naar hun visie op het 'Songfestival' en te kijken of ze zich maximaal voor een eventuele festivaldeelname konden vrijmaken en engageren.

Steve De Coninck-De Boeck, adjunct netmanager Eén: 'Onze gesprekken binnen de Vlaamse muziekwereld hebben een zeer select lijstje van artiesten opgeleverd die in aanmerking kwamen voor het Songfestivaltraject. Om helemaal zeker te zijn van onze keuze, hebben we live audio- en videomateriaal van die artiesten bezorgd aan een internationaal panel, met daarin vertegenwoordigers van andere Europese openbare omroepen. Hun neutrale, maar gefundeerde meningen hebben onze keuze verder bevestigd.'

Op die manier is de jonge singer-songwriter Tom Dice intern aangeduid als Belgische kandidaat voor het 'Eurovisiesongfestival' in 2010.

Steve De Coninck-De Boeck: 'We geloven in Tom. Hij voldoet aan de factoren die we belangrijk achten voor een goed Songfestivalresultaat. Hij heeft een sterke en duidelijk herkenbare stem en klinkt internationaal. Hij staat voor een kwalitatieve benadering van muziek en spreekt toch een breed publiek aan. Tom heeft ervaring met de druk van een muziekwedstrijd op televisie en weet de tv-camera’s te bespelen. En voor ons bijzonder belangrijk in dit verhaal: hij en zijn entourage willen zich het komende halfjaar maximaal toeleggen op de intensieve voorbereidingen voor Oslo. Dat is ook nodig. De komende maanden worden maanden van bijzonder hard werken voor Tom. Ze moeten van hem nog een betere en meer complete artiest maken. Alles zal samen met hem tot in de puntjes moeten worden voorbereid om in Noorwegen goed voor de dag te komen. Maar we gaan ronduit en met veel enthousiasme voor hetzelfde doel.'

Dat alles betekent dat Eén in 2010 niet het klassieke 'Eurosong' brengt, maar wel een speciale uitzending in het voorjaar. Daarin worden een of meerdere songs aan de kijkers voorgesteld. Eventuele jureringmethodes worden ook later bekeken. De show wordt door het interne productiehuis VRT Entertainment gemaakt, onder leiding van producent Dries Verhaeghe. Die wordt ook de Belgische delegatieleider bij het 'Songfestival' in 2009.

Een goede keuze? Geef je mening in ons forum!

Bron: Eurosong.be en persbericht Eén.

Word 'fan' van TV-Visie op Facebook


DOSSIER: Songfestival 2010 in Oslo

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Eenmaal Andermaal' (VTM)

Op de enorme rommelmarkt van Maastricht zorgen Jacques en Axel voor een 'Tien om te zien'-reünie tussen Anne De Baetzelier en Willy Sommers. Deze keer staan Anne en Willy niet naast elkaar, maar tegenover elkaar. Anne vormt een duo met Axel, terwijl Willy met Jacques op zoek gaat naar verborgen parels.

'Eenmaal, Andermaal', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 12:15
    Dagelijkse kost
    02:25
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 12:25
    GameKeepers
    05:00
    Geen uitzending
  • 12:25
    Milo
    05:15
    Geen uitzending
  • 10:40
    Geen uitzending
    07:20
    Achter gesloten deuren
  • 12:05
    Geen uitzending
    08:45
    Wordt aangekondigd
  • 09:05
    Geen uitzending
    14:10
    Ultimate Police Interceptors
  • 12:10
    Married ... With Children
    01:30
    Baywatch
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 11:50
    De Tafel van Gert
    01:45
    Geen uitzending
  • 11:45
    NCIS
    02:05
    ER
  • 12:20
    Bar Rescue
    01:20
    Sydney Harbour Force
  • 12:10
    Love Island
    02:55
    Geen uitzending
  • 12:00
    World's Most Evil Killers
  • 10:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 12:23
    Publireportage
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 12:15
    Het Weekmenu
    02:20
    Tot op het Bot: Het Varken
  • 11:00
    Premier League
    01:45
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
  • 12:20
    Death in Paradise
    02:10
    The Change
  • 12:15
    Ongehoord Nieuws
    01:42
    NOS Journaal
  • 12:20
    Kook mee met MAX
    01:59
    Nieuwsuur
  • 12:24
    Zin in Zappelin
    02:36
    Podium Zwart Unplugged