'That's Meditation-challenge: 8 weken gratis meditatie voor élke jongere dankzij Tim Van Aelst en 'Safety First'

maandag 14 oktober 2019

'Stress? ja - voor een examen, maar ook over een foto op sociale media of die mooi genoeg is', een uitspraak van een leerling op de speelplaats van Rode Neuzen School Kardinaal van Roey Instituut in Vorselaar.

Diezelfde leerling luistert met een paar vrienden uit de klas even later met de ogen gesloten via een hoofdtelefoon naar een meditatiesessie, ingesproken door 'Wat Als?!'-acteur Nico Sturm. Tot BAM!!!, de cast van 'Safety First' letterlijk door de muur knalt en het rocknummer 'That's meditation' begint te 'zingen' (een knipoog naar 'Dedication' waar Smos, Ingrid, Dirk en Luc het zo vaak in de reeks over hebben).


'Safety First' en meditatie? Huh?? En toch. Regisseur Tim Van Aelst (bekend van 'Safety First', 'Wat Als?!' En 'Hoe zal ik het Zeggen?') heeft als missie om zoveel mogelijk jongeren  kennis te laten maken met meditatie via een gratis 'That's meditation- podcast'. 'Ik heb zelf 6 jaar geleden meditatie ontdekt', vertelt Van Aelst, 'Het heeft me ongelooflijk geholpen om stress onder controle te houden, me sterker en beter te voelen. Ik ben er van overtuigd dat veel jongeren ook 'weerbaarder' kunnen worden dankzij meditatie. Fitness voor je lijf is zo ingeburgerd, maar fitness voor je hersenen vinden veel mensen raar, zweverig, iets voor vliegende monniken. Probeer het en je zal zien dat er niets paranormaals aan is, maar dat het rust brengt in je hoofd en in je leven.' Volgens Van Aelst heeft meditatie niets met religie te maken en is het vooral bedoeld als aanvulling op de bestaande, reguliere, medische behandelingen.

Jongeren weerbaar maken op sociaal, psychologisch en fysiek vlak - is net het thema van deze editie van Rode Neuzen Dag, de goeddoelactie van VTM, Qmusic, HLN en Belfius.

Acteur Nico Sturm heeft de audiobestanden van de 8-weken durende podcast met meditatie-oefeningen ingesproken, omdat ook hij de positieve effecten van meditatie aan den lijve heeft ondervonden. 'Ik leidde zoals zoveel mensen de dag van vandaag een ietwat overmoedig bestaan, waardoor ik roofbouw pleegde op mijn lichaam en mijn rust… en zo kwamen mindfulness en meditatie op mijn pad. Door meditatie neem ik meer tijd voor mezelf. Het geeft me letterlijk en figuurlijk meer ademruimte; het is als het zacht dekentje waar ik me vroeger als kind onder verstopte om even alleen te zijn', erkent Nico Sturm.

Niemand minder dan theatermaker en coach Tom Hannes schreef de teksten voor deze podcast. Hij is al sinds 1996 een fervent beoefenaar van meditatie, volgde meer dan twintig jaar een zen-opleiding, en past dat ook toe binnen zijn eigen werk. Hij schreef er een zestal boeken over, onder andere: 'Zen of het konijn in ons brein', 'Een kleine meditatiegids' en 'Leven in het nu'.

8 weken fitness voor het brein
Je kan vanaf 14 oktober 6 files per week  downloaden om tot rust te komen. 'Zes, inderdaad! Op zaterdag is er geen Podcast', lacht Tim Van Aelst, 'Het zijn en blijven jongeren hé. Op zaterdag zijn die met héél andere dingen bezig dan mediteren en dat is goed. Noem het maar een meditatierustdag.' De podcast is bedoeld als een kennismaking met meditatie. Na 8 weken voel je de resultaten ervan echt goed. 'De podcast is de eerste stap, laagdrempelig, gemakkelijk en gewoon leuk', voegt Tim Van Aelst toe, 'Na die acht weken kunnen luisteraars van de podcast zelf verder mediteren of op zoek gaan naar andere vormen om meditatie in hun leven te passen.'

Wie doet mee?
De cast van 'Safety First' strikte al 7 jongeren van Rode Neuzen School Kardinaal van Roey Instituut in Vorselaar voor de 'That's meditation-challenge'. Deze jongeren engageren zich dus om gedurende 8 weken 6 dagen per week een meditatiemomentje in te lassen. Hoe ze dit ervaren kan je volgen op de eigen sociale media van die jongeren en op de kanalen van Rode Neuzen Dag.

Ook enkele BV’s, waaronder vlogster Stien Edlund, Olga Leyers, Average Rob en Qmusic-dj Joren Carels ondersteunen deze actie door zelf 8 weken lang te mediteren en hun bevindingen via hun sociale media te delen. Het zou bij Olga wel kunnen van pas komen voor haar programma 'Beat VTM' waarin ze zich als cheerleader moet bewijzen. Olga heeft nog nooit gemediteerd maar is vastberaden om de 8 weken uit te doen.

Er is trouwens ook een Olga-versie van het promofilmpje van 'Safety First'. Olga dacht voor het eerst een meditatiesessie bij te wonen en schrok zich halfdood toen Smos, Dirk en Luc zingend en rockend door de muur knalden.

Wetenschap ondersteunt
Vanuit wetenschappelijke kant wordt de kracht van meditatie ook onderschreven. Neuroloog en auteur Steven Laureys zou meditatie graag als een vak op school zien. 'In scholen krijgen leerlingen sport. Dat is goed voor het lichaam. Maar ons brein verdient ook aandacht en daar kan meditatie enorm goed bij helpen.' Laureys schreef er zelfs een boek over: 'Het no-nonsense meditatieboek.'

De podcast 'that's meditation' is vanaf maandag 14 oktober gratis te downloaden via rodeneuzendag.be, hln.be, vtm.be en qmusic.be.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le VĂ©lo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (EĂ©n)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    00:05
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    23:10
    Nachtlus
  • 07:40
    Lou
    21:00
    Geen uitzending
  • 07:20
    Hallo K3
    01:25
    Geen uitzending
  • 06:55
    Blind getrouwd: Australië
    00:50
    Geen uitzending
  • 02:40
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 02:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 07:30
    Offspring
    01:00
    The Flying Doctors
  • 06:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:20
    ER
  • 07:20
    Geen uitzending
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 07:20
    Bake Off Vlaanderen
    00:35
    Love Island
  • 05:00
    Geen uitzending
    00:50
    Castle
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 07:32
    Hobbyklus
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 07:40
    Tot op het Bot: Het Varken
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 07:00
    Six Nations
    02:50
    Formule 2
  • 07:25
    Father Brown
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 07:39
    Goedemorgen Nederland
    00:49
    NOS Journaal
  • 07:15
    Tijd voor Max
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 07:39
    Het Muizenhuis
    00:25
    Sophie & Jeroen