'Steracteur sterartiest' begint dit jaar met amper 5 acteurs!

dinsdag 25 november 2008

Vanaf vrijdag 12 december is 'Steracteur Sterartiest' terug op En, al ziet de zoektocht naar een nieuwe sterartiest er dit jaar helemaal anders uit. Voortaan verwelkomen Katja Retsin en Thomas Vanderveken elke week immers een nieuwe steracteur op het podium. Helaas moet er elke week ook nog steeds eentje naar huis. Aan het einde van de rit schenkt de winnaar van 'Steracteur sterartiest' 25.000 euro aan een zelfgekozen goed doel.

V


oortaan zijn er elke week vijf steracteurs in de running in 'Steracteur sterartiest'. Dat maakt het extra spannend voor de acteurs, want zij weten vooraf niet welke muzikale opponenten ze in de loop van het programma nog zullen tegenkomen. Pas een week op voorhand maken Katja en Thomas in de uitzending bekend wie de nieuwkomer is. De acteurs moeten elke aflevering het beste van zichzelf geven in twee nummers: eentje dat opgelegd is door de vakjury en eentje dat ze helemaal zelf mogen invullen.

Ook dit jaar zit het venijn in de staart, want aan het einde van elke aflevering belanden twee van de vijf steracteurs op de gevreesde afvallersbank. Nieuw is de manier waarop ze daar terechtkomen: een van de twee bankzitters wordt rechtstreeks door de vakjury gekozen, terwijl de andere er door de kijkers belandt. Alleen is niet bekend wie door de vakjury op de wip zit en wie door de kijkers...

Uiteindelijk krijgen de kijkers het laatste woord. Zij beslissen wie bij het begin van de volgende aflevering onverbiddelijk naar huis moet. Maar niet getreurd, in de plaats van de afvaller betreedt een nieuwe steracteur het strijdperk.

Verloop van de wedstrijd

Na acht afleveringen in totaal zijn dan twaalf kandidaten de revue gepasseerd maakt 'Steracteur sterartiest' de balans op. De vier kandidaten die dan nog in de wedstrijd zitten, gaan verder. Ook de twee best scorende afvallers (de acteurs die in het grootste aantal shows hebben meegezongen) mogen hun kans wagen in de laatste rechte lijn naar de finale, zodat na acht afleveringen nog zes acteurs meedingen naar de titel van sterartiest. Vanaf aflevering negen neemt 'Steracteur sterartiest' elke week definitief afscheid van n kandidaat. In de grote finale op 6 maart nemen drie kandidaten het tegen elkaar op. Een van hen treedt in de sporen van Stan Van Samang en Free Souffriau als winnaar van 'Steracteur sterartiest'. De winnaar mag 25.000 euro wegschenken aan een zelfgekozen goed doel.

De steracteurs

Maar liefst zestig acteurs deden mee aan de auditie voor 'Steracteur sterartiest', dat is het grootste aantal sinds de start van het programma. Van die zestig werden er twaalf geselecteerd. De volgende vijf acteurs treden aan in de eerste aflevering van 'Steracteur sterartiest':

  • Niels Destadsbader, Olivier uit 'Amika' (Ketnet)
  • Patsy Van der Meeren Marie uit 'Thuis' (En)
  • Deborah Ostrega Anja uit 'De zaak Alzheimer' (film/En)
  • Mathias Sercu Staf uit 'Flikken' (En)
  • Peter Van de Velde Piet Piraat uit 'Piet Piraat' (Ketnet)

De namen van de andere zeven acteurs worden telkens een week op voorhand in de uitzending bekendgemaakt.

De jury

Sinds dit jaar moet de jury niet alleen een bankzitter aanwijzen, voortaan moet ze ook via een drukknop laten weten wat ze van elke performance vond. Als een jurylid tevreden is, licht de knop groen op, in het andere geval kleurt ze onverbiddelijk rood. Daarna geeft het jurylid in kwestie uitleg bij zijn of haar oordeel. Het spreekt voor zich dat de kandidaten het niet altijd eens zullen zijn met de mening van de jury...

De vakjury verandert ook van gezicht. Binnenkort wordt die voorgesteld aan de pers, maar we kunnen nu al verklappen dat de drie juryleden flink wat muzikale bagage hebben. Geen overbodige luxe, want dit jaar is hun stem extra belangrijk.

De presentatoren

Showbeesten Katja Retsin en Thomas Vanderveken hebben de eerste twee reeksen van 'Steracteur sterartiest' gepresenteerd en nu staan ze te trappelen om ook de presentatie van de derde reeks voor hun rekening te nemen.

Katja Retsin ruilde in 2002 TMF voor En en werd er meteen omroepster. Ze werkte mee aan 'Het swingpaleis' en 'Vlaanderen Vakantieland' en nam aan de zijde van Herman Van Molle zes jaar lang de presentatie van '1 jaar gratis' voor haar rekening. 'Steracteur sterartiest' was Katja's eerste grote showprogramma. Dat smaakte naar meer en ondertussen groeide la Katja dan ook uit tot een van de vaste gezichten van 'De rode loper'. Vorig jaar startte ze met haar schoonzus een modezaak en schreef ze het boek Start to Style, een stijlgids waarmee naar verluidt iedern zich mooi kan kleden.

Thomas Vanderveken begon zijn tv-carrire als acteur in 'Spoed' en als VJ bij JIM. Als presentator bij Klara en als verslaggever van de Elisabethwedstrijd op Canvas leeft hij zich uit in zijn grootste passie: klassieke muziek. Het spelprogramma 'Vriend of vijand' was zijn eerste grote opdracht voor En en voor 'Vlaanderen vakantieland' reisde hij ondertussen zowat de hele wereld rond. In 'Steracteur sterartiest' ontpopte hij zich tot een echte showman.

Terugblik

Na een succesvol eerste seizoen was ook de tweede editie van 'Steracteur sterartiest' een voltreffer. De uitzendingen haalden gemiddeld 877.000 kijkers, een marktaandeel van 36% en een waardering 7,65. Gemiddeld keken 1.135.000 mensen naar de finale, goed voor een marktaandeel van 46%. Ook de website kan mooie cijfers voorleggen. In de periode van november tot januari werden in totaal meer dan drie miljoen video's bekeken. Op piekdagen lokte de site meer dan dertigduizend bezoekers.

Dat deelnemen aan 'Steracteur sterartiest' de kandidaten geen windeieren legt, bleek al na het eerste seizoen. Maar ook de kandidaten van de tweede editie wisten hun deelname te verzilveren. Free Souffriau spant uiteraard de kroon. Haar overwinning leverde haar een Vlaamse Televisie Ster op in de categorie 'Rijzende Ster' en op Zomerhit van Radio 2 kaapte ze afgelopen zomer twee prijzen weg: die van 'Doorbraak' en 'Beste Kidspop'. Momenteel schittert Free op het podium van de succesmusical Daens en werkt ze volop aan haar eerste album, een tribute aan Ann Christy.

Ook wie niet won, ging na 'Steracteur sterartiest' een mooie toekomst tegemoet. Guillaume Devos, die vorig jaar tweede werd, kreeg de hoofdrol in de Vlaamse versie van de hitmusical 'Fame' en bracht een eerste single op de markt. Nummer drie Eline De Munck werd het vaste gezicht van het jongerenjournaal op VT4 en schittert sinds oktober in de telenovelle 'LouisLouise' op VTM. Met 'Footprints in the sand' had Eline een radiohit beet en ondertussen is ook haar eerste album op komst. Mattias Van De Vijver vertolkt een hoofdrol in de film Christmas in Paris met Gaston Berghmans en Chris Lomme en Johan Terryn presenteert dit najaar 'Het zesde zintuig' op VTM.

'Steracteur sterartiest', vanaf vrijdag 12 december 2008 om 20.40 uur op En.

DOSSIER: Steracteur Sterartiest 2008

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Bake Off Vlaanderen' - finale (foto: VIER - © SBS Belgium 2019)

In de spannende finale strijden de bakkers nog n laatste keer en wordt de winnaar beloond met de iconische 'Bake Off'-trofee.

'Bake Off Vlaanderen', om 20.35 uur op VIER.

Dossiers