'Panorama' wint prijs onderzoeksjournalistiek in Nederland

maandag 21 november 2011

De 'Panorama'-reportage Te gek om los te lopen van Dirk Leestmans is vorige vrijdag bekroond met 'De Loep', de jaarlijkse prijs voor de beste Vlaamse en Nederlandse onderzoeksjournalistieke producties van 2011. De Loep wordt uitgereikt door de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Te gek om los te lopen is een reportage over internering in België en de soms willekeurige manier waarop die maatregel wordt toegepast. De documentaire werd uitgezonden op 5 september 2010.

Te gek om los te lopen won 'De Loep' in de categorie audiovisuele producties. De jury noemde de reportage 'een indringende documentaire waaruit blijkt dat het in België met geïnterneerden met een stoornis treurig is gesteld' en was vooral getroffen 'door de schrijnende gevallen die tien jaar eerder ook waren gefilmd, en waar hoegenaamd niets veranderd bleek'. De jury prees ook het camerawerk van Wim Daniels.


'Panorama' én Dirk Leestmans werden eerder ook al onderscheiden voor andere onderzoeksjournalistieke reportages. De 'Panorama'-documentaire Prison Complet van Dirk Leestmans en Mark De Visscher won vorig jaar de driejaarlijkse Nederlandse Persprijs Jacques van Veen voor gerechtsjournalistiek, en de reportage Bloedantiek van Peter Brems en Wim Van den Eynde werd ook al in 2010 bekroond met de Dexia-televisieprijs, met een zilveren internationale AIB Media Award in de categorie Best Investigative Documentary, én met een nominatie voor de Prix Europa in de categorie Current Affairs.

Al die onderscheidingen bewijzen dat de eigen onderzoeksjournalistieke reportages, waar 'Panorama' sinds enkele jaren opnieuw expliciet voor gekozen heeft, ook door collega's en andere vakmensen naar waarde geschat worden.

Canvastv

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Monacovrouwen' (foto: VIJF - © SBS Belgium 2019)

Winny is emotioneel omdat ze geen kinderen kan krijgen, de mama van Grace komt langs en Anne-Françoise stelt haar nieuwe vlam voor.

'Monacovrouwen', om 20.35 uur op VIJF.

Dossiers