Ook VTM brengt in september nieuws voor tieners!

donderdag 7 juni 2007

De VTM-Nieuwsdienst lanceert in september twee nieuwe initiatieven. Er komt een nieuwsprogramma dat gericht is op de tieners. En Het Nieuws van 19 uur wordt ondertiteld. Deze beide projecten worden financieel ondersteund door de Vlaamse overheid.

H


et nieuwsprogramma voor jongeren wordt op de werkdagen uitgezonden op VTM, tijdens het weekeinde komt er een compilatie op JIM. Dit informatieve programma wordt gemaakt door de nieuwsdienst in samenwerking met jongeren en scholen. Daarbij sluit ook een internetplatform aan waar de tieners kunnen discussiren over onderwerpen die hen aanbelangen.   

Meer details, onder meer over het uitzenduur en de titel, zullen later bekendgemaakt worden.  

"Wij willen met dit nieuwe initiatief van de nieuwsdienst naadloos aansluiten bij de leefwereld van de tieners", aldus Eric Goens, directeur informatie bij VTM. "Daarom zal dit programma ook geen doorslag zijn van Het Nieuws. Maar een eigen project op maat van de jongeren en zeer herkenbaar voor hen. Vandaar ook het internetplatform."  

Vlaams minister van Jeugd Bert Anciaux maakt dit jaar nog 125.000 euro vrij voor dit nieuwe nieuwsprogramma voor jongeren, volgend jaar wordt 250.000 euro voorzien. Minister Anciaux: "De 5-minutenregel die reclame rond kinderprogramma's verbood, moest wijken onder druk van Europa. Nieuws en informatie op maat van kinderen en jongeren verhoogt hun weerbaarheid, ook ten aanzien van commercile boodschappen. Een nieuwsmagazine dat vertrekt vanuit de leef en ervaringswereld van kinderen en jongeren is zeker geen overbodige luxe in onze steeds complexere samenleving."     

Ondertiteling van Het Nieuws
Vanaf september wordt Het Nieuws van 19 uur op VTM live ondertiteld via Teletekstpagina 888. VTM doet daarvoor de nodige investeringen en start ook met de opleiding van medewerkers. Zo wil de commercile zender Het Nieuws toegankelijk maken voor de mensen met gehoorproblemen. Deze groep wordt door de vergrijzing van de bevolking steeds groter. 

Het eerste eigen VTM-programma, dat ondertiteld werd, was de misdaadserie Aspe. Dat gebeurde in februari 2004. Nu ondertitelt VTM 70% van zijn Nederlandstalige programma's. 

"Voor een commercile zender was dat vier jaar geleden en is het zelfs vandaag nog uniek voor Vlaanderen, en zelfs zeer uitzonderlijk in Europa. Maar wij zien dat als n van onze maatschappelijke opdrachten", aldus Peter Quaghebeur, algemeen directeur van de Vlaamse Media Maatschappij, de moedermaatschappij van VTM. "Op dit moment investeren we jaarlijks 2 miljoen euro in ondertiteling. De ondertiteling van Het Nieuws brengt nog hogere kosten met zich mee. Samen met de Vlaamse overheid hebben we hier een oplossing voor gevonden". 

Eerder op de dag ontvouwde ook concurrent VT4 zijn plannen voor een eigen jongerenjournaal vanaf september.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Terwijl de strandredders de drukte in en rond het water in goede banen proberen te leiden, krijgen ze te maken met een man die van de golfbreker is gevallen en niet meer kan opstaan. Inspecteurs Thomas en Marco van de lokale politie in Oostende krijgen een oproep voor een vechtpartij, maar raken niet meteen ter plaatse. De vrijwilligers van de Blankenbergse zeereddingsdienst krijgen melding van een zeiljacht met een afgebroken mast. Er is een gezin aan boord. Hoe sneller ze ter plaatse zijn, hoe beter. Maar de zware zee maakt de reddingsoperatie er niet makkelijker op.

'De Kust is Veilig', om 21.30 uur op VIER.

Dossiers