Omstreden Nederlandse 'Niershow' is publiciteitsstunt

vrijdag 1 juni 2007

Het omstreden BNN-programma 'De Grote Niershow' was nep. Bij het bekendmaken van de keuze greep presentator Patrick Lodiers in en vertelde hij dat er vanavond geen nier werd weggegeven.

D


e 37-jarige Lisa bleek een actrice. De 25 nier-patinten waren wel echte patinten. De drie 'finalisten' zaten al een tijdje mee in het complot. Jongerenomroep BNN publiceerde na afloop volgende verklaring:

Het probleem is echt, de wachtlijst is echt, de drie nierpatinten zijn echt, maar 'De Grote Donor Show' was niet echt. BNN heeft samen met producent Endemol doelbewust de controverse opgezocht om aandacht te vragen voor het grote tekort aan donoren in Nederland. Aan het einde van De Grote Donor Show heeft presentator Patrick Lodiers bekend gemaakt dat 'Lisa', de jonge vrouw die terminaal ziek zou zijn en haar nier zou afstaan, een actrice is.

BNN voorzitter Laurens Drillich legt uit: 'We wilden een statement maken. Dat is gelukt. In de afgelopen zeven dagen is meer over orgaandonatie gesproken dan in de zeven jaar daarvoor. Bart zou trots zijn geweest. Het was moeilijk om te moeten liegen over de inhoud en het was lastig om alles geheim te houden, maar dat was noodzakelijk om ons doel te bereiken. Echter, wij staan niet te lachen, omdat we iedereen voor de gek hebben gehouden. We lachen pas als er ook iets gebeurt. Als we meer donorregistraties krijgen, de wachtlijsten slinken en vooral wanneer de politiek eindelijk wakker wordt.

LEES OOK: Ophef rond BNN's grote 'Donorshow'

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Terwijl de strandredders de drukte in en rond het water in goede banen proberen te leiden, krijgen ze te maken met een man die van de golfbreker is gevallen en niet meer kan opstaan. Inspecteurs Thomas en Marco van de lokale politie in Oostende krijgen een oproep voor een vechtpartij, maar raken niet meteen ter plaatse. De vrijwilligers van de Blankenbergse zeereddingsdienst krijgen melding van een zeiljacht met een afgebroken mast. Er is een gezin aan boord. Hoe sneller ze ter plaatse zijn, hoe beter. Maar de zware zee maakt de reddingsoperatie er niet makkelijker op.

'De Kust is Veilig', om 21.30 uur op VIER.

Dossiers