Nieuwsdienst VRT wil polsen wat er écht in Vlaanderen leeft

woensdag 17 juli 2019
Foto: Canvas - © VRT 2018

In een intern document dat Het Laatste Nieuws kon inkijken geeft de VRT toe dat het dit voorjaar te weinig heeft aangevoeld wat er écht leefde in de Vlaamse huiskamers. En daar wil de omroep nu iets aan doen.

De VRT bracht afgelopen voorjaar heel veel nieuws over de klimaatmarsen en Anuna De Wever. Dat de kijkers dit op den duur gewoon beu waren, besefte de openbare omroep te laat. Ook de verkiezingsuitslag schatte de VRT anders in. En daar wil het nu voor de toekomst op anticiperen. 'Te weinig de kritische stem aangevoeld van mensen die het beu waren', klonk het naar verluidt eerder deze maand op de redactieraad van de VRT-nieuwsdienst.


In de toekomst wil de VRT daarom aan het publiek vragen waar het interesse voor heeft en waarover ze vragen hebben. De omroep denkt aan een panel van maar liefst 1000 Vlamingen, representatief samengesteld, dat mee mag beslissen welke thema's aan bod komen in pakweg de verkiezingsuitzendingen. Uiteraard is aan dit plan een kostenplaatje verbonden. De VRT bekijkt nu om een budget rond te krijgen en wil dan rond september of oktober starten met het panel. 'Maar voor alle duidelijkheid: de resultaten daarvan zullen niet dicteren wat we maken en doen', zegt de hoofdredactie van de VRT aan Het Laatste Nieuws.

Bij VTM bevragen ze hun publiek al sinds 2015. Op de ochtendvergadering van de nieuwsredactie daar worden drie thema's geselecteerd. Onderzoeksbureau iVox legt die vragen dan voor aan een geselecteerd panel dat per thema drie vragen kan stellen. De meest relevante vragen worden dan in de namiddag door een redacteur doorgegeven aan een journalist. Wat die daar dan mee doet hangt af van de uiteindelijke relevantie van de vragen.

Extreem links en rechts
De redactieraad van de VRT heeft volgens Het Laatste Nieuws ook vastgesteld dat er vragen zijn over hoe moet worden omgegaan met 'uiterst rechts'. Maar ook 'uiterst links' krijgt de aandacht van de openbare omroep. Zo worden er bij de redactie momenteel steekkaarten aangemaakt voor Vlaams Belang en PVDA met daarop info en feiten om journalisten in staat te stellen 'kritische vragen te stellen'.

Vlaams Belang kreeg de nota van de redactieraad van de VRT intussen ook in handen en hekelt meteen de volgens hen 'subjectieve houding van de VRT tegenover de partij'. 'Door aparte cellen op te richten en steekkaarten te maken, worden correcte journalisten gemanipuleerd om onze partij per definitie in een slecht daglicht te stellen', zegt Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans van Vlaams Belang in Het Laatste Nieuws.

De VRT ontkent deze stelling. 'Op die kaarten staan vooral facts and figures, die journalisten die niet thuis zijn in de materie helpen om kritische vragen te stellen', luidt het bij de hoofdredactie.

Vlaams Belang zal minister van Media Sven Gatz (Open Vld) om meer uitleg vragen. Misschien legt de partij ook klacht neer bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM).

Bron: Het Laatste Nieuws

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Pink Xmas met VIJF en Qozmo (foto: VIJF - © SBS Belgium 2019)

Al tien jaar lang is Mia een trouwe en hardwerkende manager van een kerstmutsenwinkel in een kleine stad. Maar dit seizoen heeft haar baas een teleurstellende mededeling voor haar. De positie die ze begeerde gaat naar zijn zoon Nick, die vanuit New York komt om het familiebedrijf over te nemen. Mia is ontevreden met het vooruitzicht de zoon te moeten opleiden, maar ontdekt al snel dat Nick een charismatische charmeur is en wordt verliefd op hem. Nick heeft aanvankelijk zijn twijfels over het feit dat hij zijn leven in de grote stad achter zich heeft gelaten, maar hij en Mia beseffen langzaam dat zij het kerstwonder zijn waar ze elk op gewacht hebben.

'Hats Off to Christmas!', om 20.35 uur op VIJF.

Dossiers