Nieuwe Vlaamse muziekprijzen heten 'MIA's'

donderdag 22 november 2007

De VRT en Muziekcentrum Vlaanderen reiken begin 2008 de MIA's uit. Het gaat om nieuwe prijzen voor muziek uit Vlaanderen. Het brede publiek en vertegenwoordigers uit de muzieksector beslissen naar wie de prijzen gaan. Het project loopt vanaf januari op verschillende VRT-netten en eindigt met een speciale tv-uitzending op 1 februari op En.

D


e naam MIA staat voor 'Music Industry Award' en is een knipoog naar het gelijknamige nummer van Gorki, d Vlaamse song die zowel door luisteraars van Radio 1, Radio 2, Donna als Studio Brussel gekoesterd wordt.

Sector en publiek
De VRT en Muziekcentrum Vlaanderen hebben samen twaalf categorien voor de MIA's vastgelegd. Negen prijzen worden uitgereikt door de kijkers en luisteraars van En, Canvas, Radio 1, Radio 2, Donna en Studio Brussel. Dat zijn: beste song, beste soloartiest, beste groep, beste pop, beste dance/elektronica, beste rock/alternative, beste videoclip, beste populair (lichtere pop, levenslied,) en beste wereldmuziek (folk, etnisch, rootsmuziek).

De Vlaamse professionele muzieksector zelf heeft het laatste woord bij het toekennen van drie prijzen: beste album, beste nieuwkomer en beste live-act.

Mediajury
Een mediajury - muziekspecialisten van de grote Vlaamse kranten en weekbladen en de VRT selecteert de komende weken uit het Vlaamse muziekaanbod van 2007 vier genomineerden voor elke categorie. Die worden begin januari bekendgemaakt. Pas daarna kunnen het publiek en de muzieksector zich uitspreken over de uiteindelijke winnaars. De uitreiking van de MIA's zelf gebeurt op 1 februari tijdens een speciale tv-uitzending op En.

Beide partijen zijn opgetogen over de samenwerking.
Gerrit Kerremans, muziekcordinator VRT: 'Geen enkele andere mediaorganisatie in Vlaanderen heeft zo'n rijke en brede traditie in het ondersteunen van Vlaamse muziek als de openbare omroep. Denk maar aan het brede muziekpalet waar Radio 1, Radio 2, Studio Brussel en Donna samen voor staan en tv-programma's als 'Eurosong' en 'Zo is er maar n' op En; en 'Plankenkoorts' en 'Brussel Vlaams de luxe' op Canvas. Met de MIA's komen alle muziekgenres nu voor het eerst samen in n groot project. Iets waar we bijzonder trots op zijn.'

Wouter Degraeve, Muziekcentrum Vlaanderen: 'Met deze nieuwe Vlaamse muziekprijzen brengen we artiesten uit meerdere muziekgenres onder de aandacht bij een breed publiek. We zijn blij met de formule waarbij een gespecialiseerde mediajury alle nominaties bepaalt en ook de muzieksector een belangrijke stem behoudt: zij kiezen immers de winnaars in de categorien beste album, beste nieuwkomer en beste live-act. De combinatie van sector- en publieksprijzen, gekoppeld aan aandacht voor diverse muziekgenres moet van de MIA's een geslaagde cocktail maken voor het promoten van professionele muziek uit Vlaanderen.'

Persbericht VRT
http://www.vrt.be

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Terwijl de strandredders de drukte in en rond het water in goede banen proberen te leiden, krijgen ze te maken met een man die van de golfbreker is gevallen en niet meer kan opstaan. Inspecteurs Thomas en Marco van de lokale politie in Oostende krijgen een oproep voor een vechtpartij, maar raken niet meteen ter plaatse. De vrijwilligers van de Blankenbergse zeereddingsdienst krijgen melding van een zeiljacht met een afgebroken mast. Er is een gezin aan boord. Hoe sneller ze ter plaatse zijn, hoe beter. Maar de zware zee maakt de reddingsoperatie er niet makkelijker op.

'De Kust is Veilig', om 21.30 uur op VIER.

Dossiers