Nieuwe topfictie op Canvas: 'Perpetual Grace Ltd.'

dinsdag 29 oktober 2019

Op woensdagavond programmeert Canvas internationale topreeksen die opvallen door hun sterke verhalen, straffe vertolkingen en uitstekende productiekwaliteiten.

'Perpetual Grace Ltd' is een intrigerende misdaadreeks over een man die op een criminele manier het fortuin wil inpikken dat zijn ouders hebben vergaard met hun niet zo koosjere kerkgemeenschap in New Mexico. Maar zijn 'perfecte plan' loopt niet helemaal zoals voorzien, vooral omdat hij de donkere kracht van zijn vader heeft onderschat.


'Perpetual Grace Ltd' doet denken aan de cinéma noir, Breaking Bad en het werk van de gebroeders Coen, met indrukwekkende landschappen, een sfeervolle fotografie, scherpe dialogen en larger than life personages, op de eerste plaats de imposante 'Pa Brown' (Oscar-winnaar Ben Kingsley).

Cunning Plan
De uitgebluste brandweerman James Schaeler (Jimmi Simpson, 'House of Cards', 'Westworld') ontmoet in een bar in New Mexico Paul Brown (Damon Herriman, 'Mindhunter', 'Once upon a Time in Hollywood'), de zoon van het predikantenkoppel Byron (Ben Kingsley, 'Gandhi', 'Sexy Beast', 'Schindler's List') en Lillian Brown (Jackie Weaver, genomineerd voor een Oscar voor haar rollen in 'Animal Kindom' en 'Silver Linings Playbook').

Paul vertelt James dat zijn ouders vanuit hun ranch Half Acre hun eigen kerkgemeenschap leiden: Our Lady of Perpetual Grace. Die helpt drugsverslaafden, verdwaalde zielen en andere ongelukkige 'kinderen van God' weer op het juiste pad, maar plundert tegelijk ook hun bankrekening, 'voor het goede doel'. Zo zijn de predikanten heel welstellend geworden.

Paul beraamt samen met James een plan om hun fortuin in te pikken. James moet zich voordoen als drugsverslaafde en het vertrouwen winnen van het predikantenkoppel. Wanneer die 'ontvoerd en vermoord' worden door een 'Mexicaanse bende' onder leiding van Hector Contreras (Luis Guzman), moet James de identiteit van hun zoon aannemen en de verzekeringspremie binnenrijven. Die buit zullen ze dan verdelen. Ondertussen blijft Paul netjes onder de radar. A cunning plan, simpel, maar geniaal. De oude dominee en zijn vrouw zijn makkelijke doelwitten. Piece of cake toch?

Schijn bedriegt
Niet dus. Want zoals het goede 'noir' betaamt, drijft Perpetual Grace op foute verwachtingen en verkeerde inschattingen. En dan vooral over de hulpeloosheid van Byron 'Pa' Brown. Ben Kingsley legt in zijn briljante vertolking van Byron al van in het begin een soort onderhuidse dreiging, die ontzagwekkende dimensies aanneemt wanneer zijn personage in het nauw wordt gedreven.

Ook zijn zoon Paul heeft blijkbaar een en ander te verbergen en dat brengt hem in het vizier van Texas Ranger Tom Walker (Terry O´Quinn, 'Lost'). En James is dat typische noir-personage dat met zichzelf in de knoop ligt en in zijn wanhopige pogingen om daaruit te geraken steeds dieper wegzakt in het moeras van zijn leven.

New Mexico in sepia
'Perpetual Grace' werd geschreven en geregisseerd door Steven Conrad, die zijn sporen verdiende met films als 'The Pursuit of Happiness' en 'The Secret Life of Walter Mitty', en de  Amazon-reeks 'The Patriot', over een geheimagent die het Iraanse nucleaire programma onderzoekt. Zijn scenario geeft de serie vaart, met schijnbaar simpele, maar vlijmscherpe dialogen die plots een filosofische of hilarische bocht kunnen nemen. Vooral Kingsley kan zich daar volop in uitleven.

Als regisseur maakt Conrad dankbaar gebruik van de eindeloze landschappen van New Mexico, die hij met een speciale filter een sepia-kleurige tonaliteit geeft. Hij experimenteert ook met allerlei andere regie-technieken die de desolaatheid van de streek en de troosteloosheid van het leven van de personages accentueren.

'Perpetual Grace Ltd.', vanaf woensdag 30 oktober om 22.00 uur telkens twee afleveringen na elkaar. De reeks is meteen ook integraal beschikbaar op het Canvas-kanaal van VRT NU.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 12:15
    Dagelijkse kost
    00:55
    VRT NWS laat
  • 07:30
    Ketnet Junior
    23:50
    Nachtlus
  • 12:15
    Ket & Doc
    21:00
    Geen uitzending
  • 11:50
    Echte Verhalen: De Buurtpolitie
    01:10
    Geen uitzending
  • 10:40
    Geen uitzending
    06:55
    Wordt aangekondigd
  • 11:40
    Sturm der Liebe
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 10:05
    Geen uitzending
    01:15
    Stargate SG-1
  • 11:35
    All Saints
    00:50
    Offspring
  • 10:00
    Joe
    00:55
    Geen uitzending
  • 11:50
    De Tafel van Gert
    01:40
    Big Brother
  • 12:15
    NCIS
    01:00
    Friends
  • 11:45
    Pawn Stars: Best Of
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 11:40
    Dr. Phil
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 12:15
    Aurora Teagarden Mysteries: Honeymoon Honeymurder
    00:40
    Castle
  • 12:00
    Wijzer Wonen
    21:30
    Herhalingslus
  • 12:13
    Meesterwerk
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 11:35
    De Wereldkeuken
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 11:20
    Eredivisie
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 12:10
    Death in Paradise
    00:20
    Silent Witness
  • 12:15
    Ongehoord Nieuws
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 12:15
    Kook mee met MAX
    00:17
    Nieuwsuur
  • 12:06
    Maya de Bij
    00:53
    De Avondshow met Arjen Lubach