Nieuwe dramareeks 'Als De Dijken Breken' op Eén

maandag 14 november 2016

Wat blijft er over van Vlaanderen en Nederland bij een grote watersnoodramp? In de dramareeks 'Als De Dijken Breken' wordt dit sombere scenario plots werkelijkheid: een zware storm trekt langs West- Europa en de dijken begeven het.

'Als De Dijken Breken' is een samenwerking van Eén en de Nederlandse omroep EO. De Vlaming Hans Herbots regisseert. Tom Audenaert, Daisy Van Praet, Tom Van Dyck, Thomas Ryckewaert en Ingrid De Vos vertolken de Vlaamse hoofdrollen. In de Nederlandse cast zitten onder meer Gijs Scholten van Aschat en Loek Peters.


Het verhaal
Het weer is al dagen onstuimig en iedereen zet zich schrap. Is dit de storm die slechts eens in de tienduizend jaar voorkomt? De Nederlandse delta is niet opgewassen tegen een stormvloed van deze omvang. Miljoenen mensen staan voor een onmogelijke keuze en moeten vrezen voor hun leven als de dijken breken.

De Belgische premier beslist om preventief te evacueren, de Nederlandse premier om dat niet te doen. Grote delen van West-Vlaanderen en Nederland komen onder water te staan. De ramp brengt zowel het slechtste als het beste in mensen naar voren.

Personages en cast
'Als De Dijken Breken' volgt tijdens de watersnood verschillende personages. Van een begenadigd concertviolist tot de eigenaar van een autohandel, die zijn kapitaal ziet verdampen. Van een gevangene en zijn cipier tot een vrouw die op een camping leeft en zichzelf overtreft.

- Daisy Van Praet (Sonja Van Daele)
- Thomas Ryckewaert (Ronnie Van Daele)
- Tom Audenaert (Manu De Ruwe)
- Ingrid De Vos (Bomma)
- Tom Van Dyck (André Verbeke)
- Gijs Scholten van Aschat (Nederlandse premier Hans Kreuger)
- Janni Goslinga (Janneke Kreuger)
- Ad van Kempen (Vader Janneke)
- Susan Visser (Marion Wienesse)
- Loek Peters ( Robert Wienesse)

De makers
'Als De Dijken Breken' is een Nederlands-Belgische coproductie tussen JOCO Media en Menuet. De reeks werd geïnitieerd vanuit Nederland, maar het Vlaamse aandeel is zeer groot, zowel op artistiek als economisch gebied.

Regisseur is Hans Herbots, die momenteel in Nice twee afleveringen inblikt van de Britse reeks 'Riviera', en bekend van onder andere 'De Behandeling', 'The Spiral', 'Het Goddelijke Monster' en 'Bo'.

Hans kijkt met veel voldoening terug op het maken van 'Als De Dijken Breken': 'Er wordt -terecht- zo veel over de klimaatverandering gesproken, dat ik het een prikkelend idee van Johan Nijenhuis vond om dat eens concreet te maken: wat zouden jij of ik doen als een gigantische herfststorm het halve land laat overstromen? Vluchten, alles achterlaten? Blijven, maar gevaar lopen? Hoe beïnvloedt dat relaties, vriendschappen? Wat doe je als je niet op je werk geraakt? Als je werk niet meer bestaat?'

''Als De Dijken Breken' was voor mij als filmmaker dus een razend interessant project, met alle ingrediënten voor een straffe reeks: een sterk uitgangspunt, boeiende personages en een verhaal dat soms behoorlijk dichtbij komt. Dit alles in een mix met bijzondere Vlaamse en Nederlandse acteurs.'

'De opnames waren heftig, zo intens dat we zelf soms bijna verzopen: regenmachines, windmachines, de winterkou, modder, water... Een hele uitdaging, maar eentje waar je graag je tanden in zet. Een dikke pluim voor alle acteurs, die vaak met een wetsuit onder hun kleren tegen een groene achtergrond moesten staan acteren alsof hun leven er van af hing. En dat geweldig gedaan hebben.'

'Samen met cameraman Laurens De Geyter hebben we gezocht naar een ritme om de vertelling intens te houden, maar tevens op mensenmaat. Dicht bij de personages. We hebben in deze reeks het beste van de lage landen bij mekaar gebracht, en ik ben dan ook heel blij dat de reeks zo goed scoort in Nederland.'

Aflevering 1 – Dijkring 14 (maandag 28 november)
Een zware storm trekt langs West Europa. Wanneer de Belgische minister-president besluit de kuststreek bij Oostende te evacueren, komt de Nederlandse minister-president voor een groot dilemma te staan: evacueren en de Randstad onbeheerd achterlaten, of de storm afwachten. De Nederlandse familie Wienesse kiest eieren voor haar geld en vertrekt. De Belgische Sonja blijft tegen het evacuatieplan in met moeder en kinderen juist achter in haar kleine huisje aan zee. En dan slaat de storm toe.

'Als De Dijken Breken', vanaf maandag 28 november om 20.40 uur op Eén.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

Het nieuwe schooljaar gaat van start en bij de familie Luki brengen ze hun zevende kind naar school. De familie Leys staat voor een dilemma tijdens het winkelen: wordt het schoolgerief of toch speelgoed? Voor de familie Naudts, met hun acht dochters, brengt het nieuwe schooljaar eveneens extra kosten met zich mee. Stephanie bezoekt ook Kevin en Nena, die helaas minder goed nieuws hebben ontvangen over hun baby Yarne.

'Families XXL', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:55
    Journaallus
    09:00
    Lentebeelden
  • 23:25
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:40
    Geen uitzending
    06:05
    Kabouter Plop
  • 01:40
    Geen uitzending
    07:15
    Project Runway
  • 01:00
    Geen uitzending
    11:40
    The Bold Type
  • 01:00
    Geen uitzending
    15:10
    All New Traffic Cops
  • 02:30
    JAG
    02:30
    Baywatch
  • 00:45
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 00:35
    Geen uitzending
    02:25
    Sports Late Night
  • 01:50
    Geen uitzending
    07:30
    CSI: Miami
  • 02:50
    Geen uitzending
    02:40
    Kitchen Commando
  • 01:10
    Geen uitzending
    06:20
    The Block NZ
  • 01:25
    Geen uitzending
    08:20
    Hailey Dean Mystery: 2+2=4 Murders
  • 00:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 02:48
    Publireportage
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 02:40
    De Garde van Gert
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 02:30
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 02:35
    Vienna Blood
    02:45
    Midsomer Murders
  • 02:49
    NOS Journaal
    01:44
    Mindfck
  • 02:03
    Nieuwsuur
    08:04
    Petrus in het land
  • 01:50
    3voor12 presenteert..
    02:10
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal