Nieuw seizoen van 'Niveau 4' op VIER

zondag 21 oktober 2018
Foto: VIER - © SBS Belgium 2018

In een nieuwe reeks van 'Niveau 4' volgt Eric Goens deze keer de politie in 3 centrumsteden. De voorbije zes maanden is patrouille Goens ruim 135 dagen en nachten mee opgetrokken met de politie door de straten van Hasselt, Sint-Niklaas en Aalst, oncomfortabel op de achterbank.

Het was professor Brice De Ruyver die na de eerste reeks van 'Niveau 4' in politiezone Brussel West het idee had geopperd om af te zakken naar de centrumsteden. Want ook die bleven niet gespaard van de criminaliteit van de grootstad, aldus de criminoloog.

Van bij de eerste gesprekken in de korpsen wordt het al duidelijk dat Professor De Ruyver het bij het rechte eind had. 'We zijn het kleine Brussel.' horen we in alle korpsen.

Een zaterdagavond in Aalst. We volgen eerste inspecteur Bert en inspecteur Davy  die een oproep hebben gekregen dat er in een handelszaak enkele jongeren de klanten en het personeel lastigvallen. Zodra de politie ter plaatse komt, doen de jongeren alsof hun neus bloedt. Maar als de politie de identiteit van de jongeren wil controleren, breekt de hel los. Vier jongeren worden opgepakt. Zoals zo vaak de voorbije maanden escaleert een routinecontrole.  'Voor hetzelfde geld keert zich dat volledig tegen ons, worden wij daar op de grond getrokken en geschopt.' blikt eerste inspecteur Bert op het voorval terug.

De politie, uw vriend was ooit de slogan. Vandaag stellen we vast dat het respect voor de vrienden van de politie is verdwenen. 'Wij zijn corrupt, motherfuckers, vuile flikken, vuile janetten.' somt inspecteur Wim zijn eretitels op.  Het zijn maar enkele verwijten die hij en zijn collega’s dagelijks naar het hoofd krijgen geslingerd. Ook wij ervaren dat de scheldwoorden bij de minste tussenkomst in het rond vliegen, de agressie schuilt achter iedere hoek. Een alcoholcontrole, burenlawaai, een identiteitscontrole, de minste vonk doet het vuur in de pan slaan. 'We moeten altijd op onze hoede zijn, bij elke arrestatie, op elke straathoek, bij elke auto die je tegenhoudt.'

'Niveau 4 - De strijd tegen de dreiging', vanaf maandag 22 oktober om 20.35 op VIER.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Frank wordt vrijgelaten in afwachting van zijn proces. De Welvaertjes denken eindelijk wat rust te vinden, maar dat is buiten Chantal gerekend. Zij heeft immers ontdekt dat de nieuwe commissaris Rene Vanderlinden goed bevriend is met de Franse crimineel Maurice Le Moko. Chantal wil dat Frank een bezoekje brengt aan diens massagesalon, om zo informatie in te zamelen. Steven neemt een belangrijke beslissing in zijn leven.

'Eigen Kweek', om 20.35 uur op Eén.

Dossiers