Nieuw seizoen 'Topdokters': dit zijn de 9 dokters

maandag 14 januari 2019

Wanneer het leven aan een zijden draadje hangt, maken topdokters het verschil tussen leven en dood. Vanaf maandag 28 januari nemen negen nieuwe dokters, met elk hun eigen medische specialiteit, de kijker mee achter de schermen van hun fascinerende beroep en hun drukke privéleven in het zesde seizoen van 'Topdokters'.

Ook dit seizoen heeft de reeks weer een waaier aan karakters, maar drie dingen hebben ze gemeen: de passie om te innoveren, te inspireren en te motiveren. De dokters zijn dr. Eva Van Braeckel (longarts), prof. dr. Marc Gewillig (kindercardioloog), dr. Ann Vandenbroucke (geriater), prof. dr. Frank Plasschaert (kinderorthopedist), prof. dr. Johan Bellemans (knie- en sportchirurg & hoofd medische staf BOIC), prof. dr. Karel Decaestecker (roboturoloog), prof. dr. Ann Smeets (borstchirurg), dr. Luc Stockx (interventioneel radioloog) en prof. dr. Gwen Swennen (aangezichtschirurg).


Dit jaar springen onder andere de innoverende technieken in het oog. Van een uroloog die levende niertransplantaties met de robot uitvoert en een interventieradioloog die via een draadje in de lies bloedklonters uit de hersenen haalt tot een aangezichtschirurg die een Virtual Reality-installatie ontwikkelt om zijn nieuwe instrumenten te presenteren, alles komt aan bod. Ook de relatief nieuwe discipline geriatrie wordt dit seizoen belicht en niet enkel topdokters staan centraal, want ook topsporters komen op consultatie.

Samenwerking met Rode Kruis-Vlaanderen
'Topdokters' redden elke dag levens, vaak op de meest spectaculaire manieren. Maar ook de Vlaming komt al eens in een benarde, soms zelfs levensgevaarlijke situatie terecht en moet dan in staat zijn om levens te redden. En dat is precies waar Rode Kruis-Vlaanderen, expert terzake wanneer het gaat over eerste hulp, voor zorgt tijdens het reclameblok van 'Topdokters'. Aan de hand van hilarische, lichtjes van de pot gerukte filmpjes worden verschillende benarde situaties (hevige bloeding, verslikking, zware brandwonde, …) getoond. De kijkers leren welke eerstehulptechnieken je moet toepassen om op zo’n moment te helpen, misschien zelfs een leven te redden.


De dokters op een rijtje

Dr. Eva Van Braeckel – longarts, UZ Gent
'Schimmels zijn echt mijn passie, maar als ik er eentje in de koelkast vind, dan durf ik er bijna niet aan te komen.'

Dr. Eva Van Braeckel is als longarts in het UZ Gent gespecialiseerd in mucoviscidose bij volwassenen. Een aparte patiëntengroep, want net doordat muco hen elke dag als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt, staan haar patiënten vol wilskracht in het leven. Op de consultaties is het dan ook niet ongewoon dat er naast de optimale behandeling met baanbrekende medicatie ook belangrijke levenskeuzes besproken worden. Haar belangrijkste doel is hun levenskwaliteit verbeteren én verlengen, want voorlopig wordt slechts 14% van de mucopatiënten ouder dan 40 jaar. Naast mucoviscidose behandelt dr. Van Braeckel ook patiënten met tbc en andere longinfecties, zoals zeldzame schimmels, waar ze een aparte fascinatie voor heeft, zo blijkt.

Prof. dr. Marc Gewillig – kindercardioloog, UZ Leuven
'De no-nonsense-aanpak van problemen is mijn natuur.'

In oktober 2014 haalde kindercardioloog prof. dr. Marc Gewillig een primeur door als eerste ter wereld een peuter via de lever een nieuwe hartklep te geven. Prof. dr. Gewillig is dan ook een ontegensprekelijke autoriteit op het vlak van kindercardiologie. In UZ Leuven ziet hij elke dag baby’s, peuters en kinderen met aangeboren hartafwijkingen. Ook foetussen met een hartprobleem worden al tijdens de zwangerschap door hem opgevolgd om dan zo snel mogelijk in te grijpen na de geboorte. Ingewikkelde problemen legt prof. dr. Gewillig in mensentaal, en waar kan met een kwinkslag, uit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij de man is die Niels Albert na een heldere uitleg over zijn hartaandoening overtuigde om te stoppen met koersen.

Dr. Ann Vandenbroucke – geriater, AZ Damiaan Oostende
'Ik vind geriatrie niet droevig en ik heb niet het gevoel dat het allemaal niets uithaalt. Het is altijd weer de moeite.'

In AZ Damiaan Oostende waait West-Vlaamse geriater dr. Ann Vandenbroucke als een wervelwind tussen de oude man en de zee. Op één van de grootste geriatrische afdelingen van België ziet ze dagelijks bejaarden met heel uiteenlopende klachten. Dr. Vandenbroucke gaat voor een holistische aanpak en een zeer persoonlijke benadering van de patiënten. De kunst is te vinden waar het fout zit, het wankel evenwicht tussen verschillende vakgebieden bewaken en de medicijnencocktail op punt stellen. En dat allemaal zonder de mens achter de patiënt uit het oog te verliezen. Naast geriater is ze ook LEIF-arts.

Prof. dr. Frank Plasschaert – kinderorthopedist, UZ Gent en AZ Sint-Jan in Brugge
'Sommige kinderen noemen me wel eens dokter Plaagstaart. Maar kinderen zijn net heel leuke patiënten, omwille van hun open en spontaan karakter.'

Een krom kind terug recht maken, zo beschrijft prof. dr. Frank Plasschaert zijn job. Het is de letterlijke vertaling van de het woord ‘ortho-pedie’.  Als kinderorthopedist aan het UZ Gent en het AZ Sint-Jan Brugge behandelt hij kinderen en adolescenten met onder andere scoliose, heupdysplasie, klompvoetjes, cerebrale parese en neuro-orthopedische problemen. Voor de meeste kinderen is hij een held, en hij wordt ook al eens dokter ‘Plaagstaart’ door hen genoemd. Hoewel hij chirurg is, is opereren volgens hem vaak niet nodig of maar een stukje van een veel breder behandelingsplan. Hij bezoekt en verzorgt ook kinderen met een motorische beperking binnen hun verzorgingsinstelling of school (zoals bv. Spermalie in Brugge).

Prof. dr. Johan Bellemans - knie- en sportchirurg, ZOL Genk
'Ik wil de beste zijn. De dag dat ik niet meer vind dat ik de beste ben, dan stop ik gewoon.'

Elke week zit zijn wachtzaal in Ziekenhuis Oost-Limburg afgeladen vol en de patiënten hebben één ding gemeen: een knieprobleem. Prof. dr. Johan Bellemans is dé autoriteit op gebied van de knie. Hij deed baanbrekend onderzoek over kunstknieën en haalde de wereldpers toen hij in 2013 een onbekend stuk gewrichtsband ontdekte. In het ZOL bouwt hij momenteel samen met zijn collega’s een groot orthopedisch centrum uit. Naast kniechirurg is prof. dr. Bellemans hoofd van de medische staf van het BOIC en begeleidt hij de Belgische Olympische atleten naar de Spelen in Tokio. Hij behandelt dan ook heel veel topsporters zoals o.a. Nafi Thiam en Seppe Smits. Hij gaf ook aan tennisster Justine Henin de raad om te stoppen met tennissen. En de Olympische Spelen kent hij als de beste, want hij nam in 1992 zelf deel als zeiler tijdens de Spelen in Barcelona.

Prof. dr. Karel Decaestecker – roboturoloog, UZ Gent
'De tijd dat we de mensen gewoon opensneden van boven tot onder om ergens te geraken is voorbij.'

Primeur in 2017: een jonge, ambitieuze dokter van het UZ Gent voert voor het eerst in Europa een autotransplantatie van een nier uit via robotchirurgie. De nier wordt uit het lichaam gehaald, bewerkt op ijs en teruggeplaatst bij dezelfde patiënt om een nier te redden die anders verloren is. Prof. dr. Karel Decaestecker is als roboturoloog tot ver buiten de landsgrenzen bekend. Zijn team voert ook als enige in België niertransplantaties uit met levende donoren via de robot. Als uroloog voert hij vaak oncologische robotoperaties uit. Zijn specialiteit is het reconstrueren van een vervangblaas, gemaakt van een stuk dunne darm. Hij is ook nauw betrokken bij het geven van opleiding in robotchirurgie aan collega’s urologen en chirurgen van over de hele wereld.

Prof. dr. Ann Smeets – borstchirurg, UZ Leuven
'Een patiënt is meer dan een borst alleen.'

Eén vrouw op negen krijgt vroeg of laat borstkanker. Prof. Ann Smeets behandelt als borstchirurg in UZ Leuven veel van die vrouwen. Ze doet niet enkel de operaties en amputaties, maar bepaalt mee de behandeling, volgt de patiënten verder op en doet onderzoek naar borstkanker om de ziekte beter te bestrijden en om de behandelingen efficiënter te maken. Zo was UZ Leuven de eerste in Europa om de ‘magseed’ te introduceren: een magnetisch zaadje dat in de borst geplaatst wordt om de tumor tijdens de operatie sneller en preciezer te kunnen lokaliseren. Daardoor moet er minder borstweefsel worden weggenomen en is het voor de patiënten comfortabeler.

Dr. Luc Stockx - interventioneel radioloog, ZOL Genk
'Ik ben zeer ambitieus. Ik zou zelf ook niet door een niet ambitieuze arts willen behandeld worden. Als ik een ingreep doe, ben ik zo gefocust dat ik even verdwijn van de wereld.'

Dr. Luc Stockx stond mee aan de wieg van de interventionele radiologie in België, een jonge tak in de geneeskunde. In tegenstelling tot een radioloog voert een interventioneel radioloog effectief ingrepen uit. Via een insnede in de lies gaat dr. Stockx met een dunne katheter tot in de hersenen om daar acute beroertes, aneurysma’s en andere bloedvatenletsels te behandelen. 'Time is brain' is zijn motto en tijdens de ingrepen werkt dr. Stockx met extreme focus en precisie.

Prof. dr. Gwen Swennen – aangezichtschirurg, AZ Sint-Jan Brugge
'Als je een passie hebt, dan wordt iets boeiend en dan ga je automatisch innovatief en creatief worden.'

Prof. dr. Gwen Swennen is aangezichtschirurg in AZ Sint-Jan in Brugge en verschuift dagelijks kaken, herstelt oogkassen en hervormt neusbenen. Eerst doet hij dit op een 3D-computermodel van de patiënt, daarna in de operatiezaal op de patiënt zelf. Technische hoogstandjes zijn enerzijds de innovatieve 3D virtuele planning software die hij heeft ontwikkeld als pionier op basis van 20 jaar ervaring en anderzijds zijn zelf ontwikkelde instrumenten waarmee hij minimaal invasief een aangezicht kan opereren. Via virtual reality laat hij aan collega-chirurgen zien hoe goed dat precies werkt. Prof. dr. Swennen is verder gespecialiseerd in schisis en ook esthetische correcties. Zo heeft hij onder andere topondernemer Bart Versluys geopereerd na zijn jetski-ongeval.

'Topdokters', vanaf 28 januari elke maandagavond om 20.35 uur op VIER.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The White Lotus 2' (Streamz)

Wanneer Tanya een uitnodiging krijgt van de expat Quentin, brengt Portia de dag door met zijn verleidelijke neef. Na terugkeer van haar reis met Daphne wordt een opgeluchte Harper verrast door een bewijsstuk van Ethans avondje uit.

'The White Lotus ', om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 11:00
    Lentebeelden
    07:55
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 11:35
    Dodo
    05:00
    Geen uitzending
  • 09:50
    Geen uitzending
    06:10
    Kabouter Plop
  • 10:40
    Geen uitzending
    07:10
    Ik vertrek XL
  • 09:10
    Geen uitzending
    11:45
    Siren
  • 10:15
    Geen uitzending
    13:35
    Te bepalen
  • 11:05
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 10:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 11:05
    Geen uitzending
    08:30
    Nuances
  • 11:25
    Castle
    05:00
    Geen uitzending
  • 11:25
    Listing Impossible
    02:20
    Backroad Truckers
  • 11:00
    Love It or List It
    05:00
    Geen uitzending
  • 11:30
    World's Most Evil Killers
  • 10:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 11:27
    Diy on wheels
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 11:20
    Ainsley Eats The Streets
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 11:00
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 11:35
    Shakespeare and Hathaway: Private Investigators
    02:35
    Vienna Blood
  • 11:14
    Tijd voor Max
    02:02
    EenVandaag
  • 11:30
    NOS Journaal Regio
    08:00
    Vroege Vogels
  • 11:31
    Bol & Smik
    02:51
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal