Nieuw op VTM: 'Het Lichaam van Coppens'

woensdag 4 september 2013

In hun nieuwe programma 'Het Lichaam van Coppens' stellen Mathias en Staf Coppens hun eigen lichaam ter beschikking van de kijker.

De broers zetten in een resem spectaculaire test en straffe experimenten lijf en leden in om het antwoord te zoeken op vragen waar de kijker mee zit.


Alles wat je altijd al wilde weten, maar zelf niet durfde uittesten omdat het moeilijk, te extreem of simpelweg te gevaarlijk is, proberen Mathias en Staf Coppens in jouw plaats uit te testen. Wil je misschien weten bij welke windsnelheid je wordt weggeblazen? Hoelang je kan overleven als je weggezakt bent in een bevroren vijver? Of wat er met je lichaam gebeurt als je boven de 5000 meter aan het klimmen bent? Mathias en Staf zoeken het voor je uit!

Deze oproep lanceerden Mathias en Staf enkele maanden geleden en de respons was groot. Vanaf dat moment konden de broers aan de slag. Ze filterden uit het grote aanbod zelf de vragen eruit waarvan ze min of meer zeker waren dat ze de zoektocht naar een antwoord zouden overleven. 'Wat gebeurt er als er een container op je kop valt?' is bijvoorbeeld één van de vragen die ze ongemoeid lieten. En ook de vraag 'Hoeveel opeenvolgende lavementen kan een mens overleven?' wilden ze niet op hun lichaam uittesten.

Bij de vragen die ze wél aanpakten, haalden Mathias en Staf steevast het onderste uit de kan en uit hun lijf. Hoewel de proefbroers zich tijdens de tests en experimenten lieten omringen door deskundigen, beleefden ze tal van spannende en zelfs bange, maar ook heel wat hilarische momenten. En daarbij wilden de broers uiteraard niet onderdoen voor mekaar.

Personalityshow met reportage- en studioluik
In elke aflevering van 'Het Lichaam van Coppens' worden een viertal vragen behandeld. Sommige kijkers vertellen zelf in de studio met welke prangende vraag ze worstelen en geregeld putten Mathias en Staf uit de kijkersmails die ze ontvingen na hun oproep.

Vervolgens gaan de broers op zoek naar een afdoend antwoord. De verschillende tests waaraan ze hun lichaam in binnen- en buitenland onderwerpen, drijven hen vaak tot het uiterste en sommige zijn gevaarlijk. Ze laten zich dan ook zo goed mogelijk begeleiden door deskundigen, al doen ze af en toe hun goesting, tegen beter weten in.

In de studio praten Staf en Mathias na over hun avonturen. Ze worden daarin bijgestaan door dokter Karolien. Zij was jarenlang de huisarts van Staf tot die naar een ander dorp verhuisde, en ze is nog steeds de huisarts van Mathias. Vanaf nu is zij ook de huisarts van 'Het Lichaam van Coppens'. En dat is maar goed ook, want sommige kijkersvragen testen de broers in de studio zelf uit.

De kijkersvragen in de eerste aflevering

Hoelang kan je overleven in ijswater?
Kijker Stijn vraagt zich af hoelang een mens kan overleven in een ijskoud bad. Op zoek naar het afdoend antwoord trekken Staf en Mathias naar Noorwegen. Daar schuifelen ze onder begeleiding van de Noorse survivalspecialist Trygve over een bevroren meer, slaan en zagen ze een gat in het ijs en testen uit hoelang ze het uithouden in het ijskoude water. Het wordt een ijzingwekkende ervaring voor de broers.

In de studio doet de huisarts van 'Het Lichaam van Coppens', dokter Karolien, uit de doeken hoelang een normale mens volgens de wetenschap kan overleven in ijskoud water. Maar de broers Coppens hebben ook een 'abnormale' mens uitgenodigd: de Nederlander Wim Hof, ook bekend als The Iceman. Hof heeft talloze kouderecords op zijn naam staan, zwom enkel gekleed in een zwembroek onder het Poolijs van de Noordpool en probeerde in korte broek en blootvoets in sandalen de Mount Everest te beklimmen. In de studio van 'Het Lichaam van Coppens' probeert Hof het zolang mogelijk uit te houden in een grote bak gevuld met ijsblokjes. De vraag is of hij het langer volhoudt dan Staf en Mathias in Noorwegen.

Waarom word je ziek op een draaimolen?
Tiener Margot heeft vaak last van misselijkheid als ze op de kermis op een draaimolen gaat zitten. Ligt het aan de smoutebollen die ze dan al gegeten heeft? Of toch niet? Ze wil dat de broers uitzoeken hoe de vork aan de steel zit. Staf en Mathias gaan het antwoord zoeken in het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek. Daar staan een aerotrim, een trainingstoestel met ringen dat 360° draait, en een speciale draaistoel opgesteld. De lichamen van de broers blijken aardig te verschillen. Terwijl de ene kotsmisselijk wordt in de rondtollende stoel, blijkt de andere een minder gevoelig evenwichtsorgaan te hebben en kan het niet snel genoeg gaan.

Hoe ontsnap je uit een wagen die in een kanaal rijdt?
Hoe moet je ontsnappen uit een zinkende auto? Dat is de vraag die de 82-jarige Rik, een specialist ter zake, ingestuurd heeft. Feit is dat over het antwoord nogal wat misverstanden bestaan. Staf en Mathias nemen de proef op de som, begeleid door de enthousiaste Rik. Zijn tips zijn goud waard, maar de broers luisteren niet altijd goed! En de wagen verlaten wordt al helemaal problematisch als ze gaan kibbelen... Voor één van de twee krijgt het experiment dan ook een staartje.

'Het Lichaam van Coppens', vanaf donderdag 5 september om 20.40 uur op VTM.


DOSSIER: Najaar 2013: alle plannen, alle zenders!

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Karl ontvangt David van der Poel, Jolien D'hoore en Stijn Steels aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En Bart Aerts gaat op zoek naar verhalen rond wielerlegende Briek Schotte.

'Vive le Vélo, leve de Ronde', om 21.00 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 11:00
    Lentebeelden
    00:05
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    23:10
    Nachtlus
  • 11:55
    Oma en Oma
    21:00
    Geen uitzending
  • 11:50
    Echte Verhalen: De Buurtpolitie
    01:25
    Geen uitzending
  • 10:40
    Geen uitzending
    07:15
    The Big Body Hotel
  • 11:55
    Geen uitzending
    00:50
    The Big Bang Theory
  • 10:10
    Geen uitzending
    14:40
    Stargate SG-1
  • 11:30
    Strong Medicine
    01:00
    The Flying Doctors
  • 10:00
    Joe
    00:40
    Geen uitzending
  • 11:05
    Geen uitzending
    00:00
    Celebrity MasterChef Vlaanderen
  • 11:50
    Castle
    00:20
    ER
  • 11:15
    Pawn Stars: Best Of
    00:45
    Hawaii Five-0
  • 11:25
    Love It or List It
    00:35
    Love Island
  • 11:25
    Buried in the Backyard
    00:50
    Castle
  • 10:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 11:52
    Zelf gedaan, goed gedaan
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 11:40
    Het Weekmenu
    00:55
    Guillaume's Paris
  • 11:25
    Premier League
    01:00
    Six Nations
  • 11:30
    Shakespeare and Hathaway: Private Investigators
    00:35
    Murdoch Mysteries
  • 11:14
    Tijd voor Max
    00:49
    NOS Journaal
  • 11:36
    Bak mee met MAX
    00:26
    Portrait de la jeune fille en feu
  • 11:54
    Calimero
    00:25
    Sophie & Jeroen