Nieuw op Canvas: 'VDB. Ik ben god niet'

zondag 21 april 2019

Tien jaar geleden overleed Frank Vandenbroucke (1974-2009). Vandaag blikt Canvas in de zevendelige documentaire 'VDB. Ik ben god niet' terug op zijn leven en zijn carrire. Het levensverhaal van VDB leest als een Griekse tragedie: van halfgod tot gevallen engel, van miljonair tot dakloze.

Het is het verhaal van een wielrenner, maar het had even goed dat van een rockster of een filmvedette kunnen zijn.


Het leven van een simpele jongen uit Ploegsteert, die onder druk van het sterrenbestaan verzeild raakt in een wereld van verslavingen en depressies. Met unieke archiefbeelden en interviews met vader Jean-Jacques Vandenbroucke, moeder Chantal Vanruymbeke, dochter Cameron, zus Sandra, oom Jean-Luc, Patrick Lefevere, Johan Museeuw, Nico Mattan, Yvan Vanmol, Mark Vanlombeek e.v.a.

En ook VDB zelf krijgt een stem: fragmenten uit zijn autobiografie Ik ben God niet – gepubliceerd in 2008, een jaar voor zijn plotse overlijden – vormen de rode draad doorheen de zeven afleveringen. Om de authenticiteit te verhogen, worden ze ingelezen door de West-Vlaamse rapper Brihang. Zo kruip je als kijker ook in het hoofd van Frank Vandenbroucke en krijg je zijn visie op de gebeurtenissen in zijn leven. Wie was VDB, en waarom is zijn leven gelopen zoals het gelopen is? We zien het in 'VDB. Ik ben god niet'.

De interviews voor de reeks werden afgenomen door Lieven Van Gils, Wouter Heymans (ook eindredacteur) en Stéphane Thirion, sportjournalist bij Le Soir en persoonlijke vriend van de familie Vandenbroucke.

'Ik ben geleefd en heb geleefd, ben twintig keer gestorven en eenentwintig keer terug opgestaan. Het past absoluut om te zeggen dat mijn leven een film zou kunnen zijn.' -  Frank Vandenbroucke.

'Het is een tragisch verhaal dat de koers overstijgt, een sprookje zonder happy end. Dat maakt het verhaal boeiend voor iedereen, niet alleen voor koersliefhebbers' - Lieven Van Gils

Aflevering 1: De geboorte van een kampioen
'Frank is het grootste talent dat ik tot op heden gezien heb.'
Rony Vanmarcke (juniorencoach)

Frank Vandenbroucke groeit op in Ploegsteert, in de drukke Hostellerie van zijn moeder en de wondere wielerwereld van zijn vader. Al in de jeugdreeksen blinkt hij uit, volgens kenners het grootste talent dat ons land ooit heeft gekend. De verwende jongen met het sterke karakter wordt op handen gedragen. Maar al snel leert hij dat familie en zaken niet altijd samengaan.

Met getuigenissen van: moeder Chantal, vader Jean-Jacques, oom Jean-Luc, zus Sandra, Steve De Wolf (jeugdvriend), Rony Vanmarcke (juniorencoach), Jean-Michel Clatot (secretaris supportersclub), Joël Moerman (voorzitter supportersclub), Nico Mattan, Patrick Lefevere, Johan Museeuw, Wilfried Peeters, Michel Wuyts.

Een productie van Borgerhoff & Lamberigts TV voor Canvas.

'VDB. Ik ben god niet', vanaf maandag 22 april op Canvas en VRT NU. De eerste aflevering om 20.55 uur en de volgende om 21.20 uur.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Q2 logo

Streetdancer Luke beschouwt een verlaten warenhuis in New York als zijn enige thuis. Daar komen de beste streetdansers van de hele wereld bijeen om hun dansmoves te perfectioneren. Wanneer Luke en zijn danscrew, The House of Pirates, het pand dreigen te verliezen, is hun laatste hoop gevestigd op het winnen van de World Jam-wedstrijd.

'Step Up 3D', film uit 2010 met oa. Rick Malambri en Sharni Vinson, om 20.35 uur op Q2.

Dossiers