Nieuw op Canvas: 'Misdaaddokters' met Gilles De Coster

dinsdag 29 januari 2019

In 'Misdaaddokters' praat Gilles De Coster met medische specialisten die het verhaal achter de zware misdaad reconstrueren.

Als forensisch expert onderzoeken ze lichaam en geest: de wetsdokter laat de doden spreken door middel van de lijkschouwing, de gerechtspsychiater ontleedt de geest van daders aan de hand van gesprekken en persoonlijkheidstests.


Ze rapporteren over fysieke letsels, psychische stoornissen en verdachte omstandigheden. Hun deskundigenverslag is doorslaggevend in strafprocessen, maar stuit ook op tegenstand van advocaten en tegenexperts. Zo belanden de gerechtsartsen vaak mee in de mediastorm rond spraakmakende dossiers.

In 'Misdaaddokters' getuigen zeven wetsdokters en zes gerechtspsychiaters over hun vak, hun missie en hun mensbeeld.

'Binnen de geneeskunde zijn wij de underdogs, de buitenbeentjes, omdat we mensen niet genezen', zeggen de dokters. 'We worden ook veel minder betaald dan andere medische specialisten. Maar met ons deskundigenverslag maken we wel het verschil voor rechters, slachtoffers en nabestaanden.' De gerechtsdokters getuigen hoe ze dat verschil maken. Wat zijn de knepen van hun vak?

Het advies van de medische experts bepaalt mee het lot van daders en slachtoffers. Speelt hun geweten daarbij een rol? Hoe kijken ze als wetenschapper naar moordenaars en gruweldaden? Wanneer steken twijfel of emotie de kop op? Sloegen ze de bal soms mis? De misdaaddokters zijn (kroon)getuigen van donkere, gewelddadige symptomen van onze samenleving. Welke invloed heeft dat op hun mensbeeld? En wat is hun diagnose van de tijdsgeest?

'Voor 'Misdaaddokters' had ik het voorrecht om urenlang te praten met vakmensen uit de gerechtelijke geneeskunde. Ze hebben mij ingewijd in hun bijzondere beroep. Hun kijk op lichaam en geest, vaak in de context van moord en doodslag, zorgde voor fascinerende verhalen en inzichten. Ik bleef achter met een groot respect voor het vakmanschap en de toewijding van deze wetsdokters en gerechtspsychiaters. Wie graag naar politie- en misdaadreeksen kijkt, zal beseffen hoe een werkdag van deze intrigerende experts de fictie evenaart en vaak overtreft.' - Gilles De Coster.

De afleveringen
In de eerste vier afleveringen komen de zeven wetsdokters aan het woord: Wim Van de Voorde, Werner Jacobs, Evy De Boosere, Geert Van Parys, Wouter Van Den Bogaert, Joke Wuestenbergs en Dingeman Rijken.

De wetsdokters

Wim Van de Voorde
Professor Van De Voorde (60) runt de dienst Forensische Geneeskunde aan het UZ Leuven. Hij moderniseerde het forensisch onderzoek in Vlaanderen de voorbije 20 jaar en investeert veel in het gesprek met nabestaanden. Met zijn boek ‘Forensische Geneeskunde’ schreef Van de Voorde de bijbel voor elke misdaadstudent.

Bekende zaken: Annick Van Uytsel (Ronald Janssen), het zuurexperiment in de proces-Pàndy en de slachtoffers van de aanslag in Zaventem.

Werner Jacobs
Professor Jacobs (48) runt als diensthoofd Centrum Gerechtelijke Geneeskunde zijn CSI-unit aan het UZ Antwerpen. Net als zijn collega Van de Voorde is Jacobs een pionier van modern forensisch onderzoek. Hij heeft de reputatie zijn verslag met verve te verdedigen in de rechtszaal. Met de bestseller ‘Dagboek van een wetsdokter’ introduceerde Jacobs zijn beroep bij het grote publiek.

Bekende zaken: Kim De Gelder, Ronald Janssen, Hans Van Themsche, Diaken des Doods.

Geert Van Parys
Professor Van Parys (60) is de flandrien onder de wetsdokters. West-Vlaanderen is het forensisch onder-zoeksgebied van deze landbouwerszoon. Van Parys is verbonden aan het AZ Damiaan in Oostende en het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende, campus Oostende. Hij  doceert gerechtelijke geneeskunde en medische criminalistiek aan de Universiteit Gent.

Bekende zaken: Kasteelmoord, Bernard Wesphael, Kruisboogmoord.

Evy De Boosere
Dokter De Boosere (45) is onder meer verbonden aan het team van Werner Jacobs (UZ Antwerpen). Een groot deel van haar werkterrein is de Brusselse grootstad. Ze kent bijna elk adres in de hoofdstad waar de voorbije 20 jaar een moord werd gepleegd.

Bekende zaken: Leopold Storme, de aanslag in metrostation Maalbeek.

Wouter Van den Bogaert
Dokter Van den Bogaert (35) werkt op de dienst Forensische Geneeskunde aan het UZ Leuven. Naast zijn opdracht als wetsdokter, heeft hij een missie rond verplichte autopsie bij hartfalen van jonge sporters. Wouter vindt zijn uitlaatklep in het voetbal: hij is fervent supporter van ‘den Antwerp’.

Bekende zaken: Renaud Hardy, de aanslag in Zaventem.

Joke Wuestenbergs
Dokter Wuestenbergs (33) is een van de jongste wetsartsen van het land, verbonden aan de dienst Forensische Geneeskunde aan het UZ Leuven. Naast haar reguliere opdracht, specialiseert ze zich in onderzoek van slachtoffers van seksuele agressie en lezingen over dat thema.

Bekende zaken: Renaud Hardy, de aanslag in Zaventem.

Dingeman Rijken
Dokter Rijken (35) verbleef enkele jaren als tropenarts in Afrika, waar hij zich engageerde in de strijd tegen ebola en besnijdenis van kinderen. Hij deed ook stage bij de spoeddienst in Tel Aviv en bij CSI Miami. Vandaag is Rijken werkzaam als wetsdokter in België (UZ Antwerpen) en Nederland. Hij volgt in het kader daarvan een opleiding tot specialist in de gerechtelijke geneeskunde (af te ronden in 2020).

Bekendste zaak: de aanslag in Zaventem.

De gerechtspsychiaters

Paul Cosyns
Professor emeritus Cosyns (75) is een pionier van de forensische psychiatrie in Vlaanderen. Sinds de jaren ’70 deed hij onder meer ervaring op in Kortenberg en diverse Brusselse gevangenissen. Hij doceerde aan de UA en de VUB. Cosyns zag het als zijn missie om de zorg voor geïnterneerden in de gevangenis te verbeteren.

Bekende zaken: Vampier van Muizen (Staf Van Eyken), Wurger van Linkeroever (Michel Bellen), Kim De Gelder, András Pándy.

Chris Dillen
Professor Dillen (56) is zowat het boegbeeld van de huidige generatie gerechtspsychiaters. Hij is docent aan de VUB en expert in opdracht van rechtbanken, advocaten van de verdediging en verzekeringsmaatschappijen. Met de best-seller Dagboek van een gerechtspsychiater introduceerde Dillen zijn beroep bij het grote publiek.

Bekende zaken: Hans Van Themsche, Parachutemoord, Renaud Hardy, Ronald Janssen.

Hans Hellebuyck
Dokter Hellebuyck (56) is als klinisch psychiater verbonden aan het AZ Sint-Jan in Oostende. Hij is deskundige in de forensische psychiatrie voor rechtbanken, maar treedt ook op in burgerlijke zaken om de psychische schade te bepalen.

Bekende zaken: Kasteelmoord, Bernard Wesphael, Diaken des Doods.

Rudy Verelst
Dokter Verelst (57) is gerechtspsychiater op de dienst Forensische geneeskunde van het UZ Leuven. Hij begon zijn carrière als jurist in de gezondheidszorg. Dit inspireerde hem om bovenop zijn rechtenstudies geneeskunde te gaan studeren en zich vervolgens te specialiseren in psychiatrie. Op zijn 39ste   begon hij aan zijn huidige loopbaan als forensisch psychiater.

Bekendste zaak: Parachutemoord.

Lieve Dams
Professor Dams (51) treedt op als deskundige in Nederland en Vlaanderen. Ze volgde haar opleiding tot forensisch psychiater in Nederland. Dams is onder meer gastdocent aan de Universiteit van Maastricht en directrice van het psychomedisch centrum Berkenwinning. In strafzaken is Lieve Dams vaak tegenexpert (in opdracht van de verdediging).

Bekende zaken: Parachutemoord, Kasteelmoord.

Kurt Audenaert
Professor Audenaert (54) is criminoloog en psychiater. Hij doet klinische behandelingen in het UZ van Gent, waar hij afdelingshoofd is van de volwassenpsychiatrie. Audenaert geeft les aan de Universiteit Gent. In zijn onderzoek toont hij een bijzondere interesse voor agressie en grensoverschrijdend gedrag.

Bekendste zaken: de Vampierendoder uit Gavere, slachtoffers kerkmisbruik.

De interviewer: Gilles De Coster
Gilles De Coster (37) is het gezicht en de interviewer van 'Misdaaddokters'. Vooraleer hij journalistiek begon te studeren, deed hij een jaar rechten. Zijn belangstelling voor justitie is altijd gebleven. Later presenteerde Gilles jarenlang het Radio 1-actualiteitenmagazine 'De Ochtend'. In 2012 verhuisde hij verhuisde naar Woestijnvis. Daar maakte hij  sindsdien verschillende programma's voor VIER, zoals 'De Kruitfabriek', 'Het Jaaroverzicht Live' en 'De Mol'. Daarnaast is hij ook wekelijks te zien als gezicht van 'Sports Late Night', en bereidt hij momenteel een nieuw seizoen voor van 'De Mol'. 'Misdaaddokters' is de opvolger van 'Strafpleiters', dat in het najaar 2017 werd uitgezonden op Canvas.

Aflevering 1: Plaats delict – woensdag 6 februari
'Wij werken onderbetaald, op de meest onmogelijke uren, in stinkende omstandigheden. Het is een roeping.'

'Een lijk met dertig messteken betekent niet automatisch dat er een moord is gepleegd.'

'De insecten op het lijk vertellen een belangrijk verhaal.'

De wetsdokters wijden de kijker in via de 'plaats delict'. Met welke clues lossen ze een moordmysterie op? In welke situaties werden ze misleid? Welk laatste verhaal vertelt een lijk? En: geeft elke moord zijn geheim(en) prijs?

Een programma van Woestijnvis voor Canvas.

'Misdaaddokters', vanaf woensdag 6 februari om 21.20 uur op Canvas.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The White Lotus 2' (Streamz)

Wanneer Tanya een uitnodiging krijgt van de expat Quentin, brengt Portia de dag door met zijn verleidelijke neef. Na terugkeer van haar reis met Daphne wordt een opgeluchte Harper verrast door een bewijsstuk van Ethans avondje uit.

'The White Lotus ', om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    07:55
    Journaallus
  • 23:35
    Nachtlus
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 06:00
    Tik Tak
    05:00
    Geen uitzending
  • 06:00
    Kabouter Plop
    05:30
    Geen uitzending
  • 03:15
    Geen uitzending
    07:10
    Ik vertrek XL
  • 01:30
    Geen uitzending
    11:45
    Siren
  • 02:15
    Geen uitzending
    13:35
    Te bepalen
  • 05:45
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 06:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    04:50
    Geen uitzending
  • 05:00
    Geen uitzending
    08:10
    Criminal Minds
  • 06:00
    Wordt aangekondigd
    02:20
    Backroad Truckers
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:40
    Love It or List It
  • 05:00
    Geen uitzending
    07:25
    Menendez: Blood Brothers
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 06:01
    De tip
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 05:35
    Ottolenghi's Mediterranean Feast
  • 05:05
    MotoGP
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 06:00
    Ghosts
    02:35
    Vienna Blood
  • 05:56
    Nederland in Beweging
    02:02
    EenVandaag
  • 02:16
    Nieuwsuur
    08:00
    Vroege Vogels
  • 05:56
    Nelli en Nora
    02:51
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal