Nieuw op Canvas: 'Kleine Helden' met Rudi Vranckx

donderdag 4 februari 2016

Kleine helden is een nieuwe, achtdelige reeks documentaires waarin Rudi Vranckx een gezicht en een stem geeft aan gewone mensen die in de moeilijkste omstandigheden boven zichzelf uitstijgen en het verschil maken in hun eigen leven en dat van anderen.

De televisiereeks wordt uitgezonden vanaf dinsdag 16 februari op Canvas, maar het project is sinds de start ook online te volgen via canvas.be. Daarnaast komt er ook een boek én een beeldverhaal rond het project.


Verhalen die inspireren
In 'Kleine Helden' vertelt Rudi Vranckx verhalen van gewone mensen die de omstandigheden en het lot niet zomaar ondergaan, maar moedig tegen de stroom in roeien, op zoek naar een uitweg uit neerwaartse spiralen en vicieuze cirkels. Kleine helden zijn het, naamloze mannen en vrouwen die geen Nobelprijzen winnen, maar op hun eigen manier toch zorgen voor doorbraak en verandering in hun eigen bestaan en dat van anderen. Ook al moeten ze daarvoor alles op het spel zetten. Vrienden, familie en hun eigen leven, dat ze zo moeizaam hebben opgebouwd?

Dat soort kleine helden ontmoet Vranckx al 25 jaar lang tijdens zijn reizen: moeders, vaders, dorpsoversten, eenvoudige burgers, activisten, enz. Die lichtjes in het duister krijgen in 'Kleine Helden' eindelijk de aandacht die ze verdienen én ruimschoots de tijd om hun verhaal te doen. Want in een wereld die chaotischer en onzekerder is dan ooit, brengen ze verhalen die niet deprimeren, maar inspireren.

'Kleine Helden' vind je overal
Rudi Vranckx trekt in deze nieuwe reeks naar alle uithoeken van de wereld, want kleine helden vind je overal.

In Mexico gaan burgerwachten de strijd aan met drugsbendes waar de overheid mee heult en worden de moeders van verdwenen jongeren uit noodzaak zélf forensisch wetenschapper.

In Roemenië stijgen voormalige wezen, Roma en slachtoffers van mensenhandel uit boven de brokstukken van een failed state – met vallen en opstaan.

In Italië gaan ondernemers, journalisten én een priester de strijd aan met de maffia in Napels en Sicilië.

In Kenia weigeren twee jonge vrouwen en een ouwe rot zich neer te leggen bij de stroperij die hun meest spectaculaire, wandelende erfgoed dreigt te vernietigen: de olifanten.

In de Verenigde Staten groeien zwarte jongeren nog altijd veel vaker dan blanken op in kansarmoede, al doen drie inspirerende ervaringsdeskundigen er alles aan om die statistiek naar het verleden te verwijzen.

En Myanmar probeert een halve eeuw militair bewind van zich af te schudden.

Rudi Vranckx keert daarnaast ook terug naar een aantal plekken die ook zijn leven hebben bepaald: naar de Palestijnse gebieden en Israël, waar burgers aan beide kanten elk op hun manier de gapende kloof tussen twee tegen elkaar opgezette volkeren proberen te overbruggen.

En hij gaat ook naar het noorden van Irak, waar de frontlijn tegen IS de meest onwaarschijnlijke ontmoetingen oplevert.

Rudi Vranckx over 'Kleine Helden': 'Als ik terugdenk aan de mensen die ik met mijn ploeg de voorbije jaren ontmoet heb tijdens onze reizen voor journaalreportages en documentaires, dan zijn het de kleine helden die mij bijblijven, eerder dan de belangrijke heerschappen of de gevaarlijke situaties waar we occasioneel in beland zijn: de gewone mensen die in oorlog en ellende door hun mentaliteit en inzet het verschil maken voor de mensen rond hen. Mensenrechten, rechtvaardigheid, solidariteit: de weg die deze waarden hen wijzen, is zelden de gemakkelijkste , maar toch kiezen ze ervoor. Ze zijn er het levende bewijs van dat je in de moeilijkste omstandigheden het goede kan doen. Kleine helden is een ode aan die mensen.'

'Deze keer wilden we menselijke verhalen brengen die in zekere zin dieper gaan dan het droge, feitelijk-journalistieke stuk. En dat vereiste een nieuwe manier van werken. Terwijl we voor onze vorige documentaires voortdurend van contactpersoon via interviewee naar kroongetuige reisden om de essentie van ons onderwerp vanuit zo veel mogelijk invalshoeken te vatten, dan hebben we er nu voor gekozen om dagenlang bij één en dezelfde persoon te blijven en een portret te borstelen in al zijn menselijke complexiteit. Het is een andere vorm van uitleggen, een prettige afwisseling van het snelle nieuwsjagen', aldus nog Vranckx.

'We hebben met 'Kleine Helden' een ideologische keuze gemaakt voor de hoop. Want net zoals in dit informatietijdperk de vraag om duiding groter is dan ooit, zo heeft deze tijd ook absoluut nood aan hoopvolle verhalen die een antwoord geven op die ene, eeuwige vraag: wat is goed en wat is kwaad? En zijn we wel goed bezig? Terwijl de kranten bol staan over stromen vluchtelingen die ons overspoelen, vreemdelingenhaat ons tegen elkaar opzet en extreemrechts weer terug lijkt van weggeweest, tonen onze kleine helden dat het ook anders kan. Dat een mens zich niet hoeft te laten leiden door haat, agressie of populisme. In nog veel moeilijkere omstandigheden dan bij ons weigeren zij hun deuren te barricaderen en zich te laten verteren door angst. De kleine helden zijn er het levende bewijs van dat je altijd een keuze hebt.'

Boek en beeldverhaal
Maar 'Kleine Helden' zal, naast het televisiescherm en het wereldwijde web, ook een papieren leven krijgen. In het boek 'Kleine Helden' doet Rudi Vranckx het relaas van de reizen die hem tijdens de opnames de wereld rond gebracht hebben, mét extra duiding.

En negen studenten van de richting Beeldverhaal aan de Brusselse LUCA School of Arts presenteren hun eigen kleine helden in het gelijknamige beeldverhaal.

'Kleine Helden', vanaf dinsdag 16 februari om 21.05 uur op Canvas.


DOSSIER: Voorjaar 2016: alle plannen (BE)

volledig dossier
Canvastv

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Liefde voor Muziek' - Stan Van Samang (VTM)

Johannes Genard, de energieke frontman van School is Cool, is aan de beurt. Zijn vorige deelname in 2016 was voor hem een grote rollercoaster en ook dit jaar wordt hij op muzikaal vlak weer verwend. K3, Tourist LeMC en Jasper Steverlinck krijgen Johannes muisstil terwijl Clouseau het over een funky boeg gooit. En dan moet de performance van Stan Van Samang nog komen.

'Liefde voor Muziek', om 20.40 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    09:00
    Radio2 op VRT 1: WinWin
  • 07:30
    Ketnet Junior
    12:00
    Lentebeelden
  • 08:40
    Oggy en de kakkerlakken: De volgende generatie
    05:00
    Geen uitzending
  • 08:35
    Trolls: The Beat Goes On!
    05:30
    Geen uitzending
  • 08:00
    Geen uitzending
    06:55
    Blind getrouwd: Australië
  • 01:20
    Geen uitzending
    11:35
    Sturm der Liebe
  • 01:15
    Geen uitzending
    14:15
    All New Traffic Cops
  • 08:45
    Beverly Hills, 90210
    02:15
    The X-Files
  • 06:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    02:00
    Geen uitzending
  • 08:35
    Neighbours: A New Chapter
    03:05
    Geen uitzending
  • 08:45
    Geen uitzending
    02:35
    Heavy Rescue: 401
  • 08:40
    Space Invaders
    05:00
    Geen uitzending
  • 08:25
    Hailey Dean Mystery: 2+2=4 Murders
    05:00
    Geen uitzending
  • 06:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 08:32
    Meesterwerk
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 08:30
    Taste of Australia met Hayden Quinn
    02:00
    Peppe's Toscane
  • 08:15
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 08:05
    Death in Paradise
    02:35
    Grantchester
  • 08:39
    Goedemorgen Nederland
    02:20
    NOS Journaal
  • 08:35
    MAX Geheugentrainer
    02:12
    Nieuwsuur
  • 08:41
    Het Muizenhuis
    02:08
    Sophie & Jeroen