Kris Peeters spreekt Lieten tegen over derde net VRT (+reacties politiek!)

maandag 30 mei 2011

'Het is een voorbarige conclusie', oppert hij. In een interview met Humo liet Vlaams mediaminister Ingrid Lieten weten dat de VRT er hoogstwaarschijnlijk een derde net bij krijgt. Het zou een kinder en jongerenzender worden. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) fluit Lieten nu terug.

'In het Vlaams Parlement hebben de meerderheidspartijen onlangs een resolutie goedgekeurd over een nieuwe beheersovereenkomst voor de VRT. Daarin wordt de mogelijkheid van een derde kanaal zeer voorzichtig voorzien', zegt Peeters.


Als de overeenkomst definitief goedgekeurd wordt, is er ruimte voor discussie over een derde net bij de openbare omroep. Wanneer de beslissing juist genomen zal worden, is nog niet bekend.

De Vlaamse partijen LDD en N-VA hebben er hun eigen mening over. Beiden liggen wakker van het prijskaartje van een nieuwe zender. De kostprijs zou rond de 4 à 4,5 miljoen euro liggen. Jurgen Verstrepen van LDD: ‘Als de beslissing zou worden genomen om een derde VRT-zender te creëren, staat deze beslissing haaks op de zware besparingen die de VRT moet doorvoeren.’

N-VA focust zich minder op het budget, maar eerder op de relevantie van een derde kanaal bij de openbare omroep. De partij is niet overtuigd van de meerwaarde van een derde kanaal. Volgens partijlid Vandaele is een derde net oprichten terwijl de VRT moet besparen naast de kwestie. Bovendien zijn er al tal van commerciële zenders die zich op hetzelfde jonge doelplubliek richten.

Groen! is dan weer minder gekant tegen de plannen van Ingrid Lieten om een derde net voor de VRT toe te staan. 'Het moet mogelijk maken om Canvas uit te bouwen tot een volwaardige nieuws-, duidings- en cultuurzender', zegt Vlaams parlementslid Bart Caron. Hij betreurt nog dat de hetze van vandaag alweer een bewijs levert van de constante onenigheid binnen de Vlaamse regering.

Bron: De Standaard + eigen berichtgeving

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Pink Xmas met VIJF en Qozmo (foto: VIJF - © SBS Belgium 2019)

Nadat ze haar job is kwijtgeraakt, neemt de alleenstaande moeder Nicky een baantje aan bij een warenhuis om wat geld bij te verdienen. Door de tussenkomst van een mysterieuze vreemdeling moet ze plots voor kerstman gaan spelen. Ze heeft aanvankelijk veel schrik om te worden ontmaskerd, maar al snel blijkt de rol van goedheilig man haar wonderwel te liggen.

'Christmas at Cartwright's', film uit 2014 met oa. Alicia Witt en Gabriel Hogan, om 20.30 uur op VIJF.

Dossiers