Ketnet introduceert 'Kaatje Van Ketnet' en Ketnet+

dinsdag 26 augustus 2008

'Kaatje van Ketnet' is de nieuwe crossmediale totaalbeleving van Ketnet voor peuters en kleuters. Een hele belevingswereld waarin, Kaatje, samen met haar vriendje Kamiel, de hoofdrol speelt. De wereld van Kaatje is een fantasiewereld. Haar wereld is een schudbol, die in de slaapkamer van een kind staat.

M


aar het is niet zomaar een schudbol. In de schudbol zit geen sneeuw maar wel rode, oranje en gele sterren. In de schudbol ligt een pleintje waar twee huisjes staan, dat van Kaatje en dat van Kamiel. Tussen de twee huisjes vertrekt een pad. Benieuwd waar het naartoe loopt? Wie goed kijkt, ziet Kaatje en Kamiel in de schudbol rondlopen. Samen beleven ze er allerlei avonturen.

Inne Vandaele (producer):

'We hebben voor een schudbol als decor gekozen. Het was voor ons de perfecte combinatie van een veilige wereld, met een magische, feeërieke wereld. De voornaamste eigenschap van Kaatje is dat zij de wereld ontdekt, zoals de kleuters die ontdekken, en zij gaat er volledig voor. Ze is een durver, een haantje de voorste. En al spelenderwijze ontdekt zij dingen. Kamiel is de goeie loebas, voor heel veel kinderen de schattige. Hij interpreteert de dingen soms verkeerd, waardoor grappige situaties ontstaan. Het is door Kamiel tegenover Kaatje te stellen, dat zij ook uitgedaagd wordt om dingen verder te ontdekken. En Kamiel ontdekt dat natuurlijk ook op zijn niveau.'

'Toen wij voorbeelden van Kaatje en Kamiel aan de kinderen toonden, werd het meteen duidelijk dat ze heel enthousiast waren. Zij deden mee, riepen dingen mee, gingen soms recht staan. Maar het was ook heel duidelijk dat de jongetjes zich direct identificeerden met Kamiel terwijl de meisjes zich meer aangesproken voelden door Kaatje. Dus op dat vlak zat de verdeling wel goed.'

Wie is Kaatje?

Kaatje is een meisje waar iedereen van houdt. Met haar blonde staartjes met krulletjes, haar guitige lach en haar streken, verovert ze ieders hart. Ze is de droom van elke kleuter, want ze is niet enkel lief, grappig en speels, maar ook guitig, ondeugend en ongelooflijk nieuwsgierig. Wat zij allemaal durft, zou elke kleuter wel willen. Bovendien kan ze zelfs toveren! Als Kaatje rond haar as draait, aan haar riem trekt en een toverspreuk uitspreekt, kan ze 'grote dingen' te voorschijn toveren, zoals een basketbalveld op het pleintje. De sterretjes die in de schudbol overal op de grond liggen, waaien dan op en vormen een draaikolk. Kaatje is opgewekt en levenslustig, maar ook wel ongeduldig en impulsief. Ze is zéér nieuwsgierig en wil alles weten en verkennen. Ze probeert alles met veel enthousiasme uit - ze is een doorzetter -, maar als het niet lukt, is ze ontgoocheld.

Ze kan niet zo goed tegen haar verlies. Ze durft dingen afpakken, zelfs kapotmaken en boos worden of koppig zijn, maar ze draait altijd snel bij en daarna vergeet ze alles. Kaatje is vooral een ondeugend meisje, een vat vol kattenkwaad, maar dat maakt haar net sympathiek. Haar gekke ideeën, haar gedurfde exploten en haar geweldige fantasie zijn een spiegel waarin elke kleuter zich met veel plezier zal herkennen.

Als Kaatje moet nadenken, ligt ze graag ondersteboven in een zetel of hangt ze ondersteboven aan een tak. Zo ziet ze de wereld 'anders' en komt ze tot creatieve oplossingen. Kaatje kan verhaaltjes verzinnen en spelletjes spelen, zoals geheugenspelletjes, want ze kan goed onthouden. Ze knutselt ook toffe, eenvoudige kleuterdingen in elkaar en gebruikt daarvoor materialen die elk kind gewoon in huis of in de tuin kan vinden. Ze ontdekt graag vormen en benoemt graag kleuren. Maar bovenal kan Kaatje goed bewegen, sporten en dansen. Ze leert snel een nieuwe beweging aan en zet Kamiel én de kijkertjes aan om mee te bewegen, rond te draaien of te springen. Het liefst maakt ze muziek en ze kan erg goed met instrumenten overweg. Ze heeft een eigen liedje, maar daarnaast brengt ze ook bekende kinderliedjes in een nieuwe ' coolere' versie.

Wie is Kamiel?

Kamiel is de lieve, onhandige dinosaurus. Hij vindt het cool om stoer te zijn maar dat lukt hem niet altijd. Kamiel rijdt graag op zijn step en doet niets liever dan muziek uit zijn discobar toveren. Hij is gek op Kaatje. Ook al denkt Kaatje vaak dat ze het beter weet dan Kamiel en doet ze niets liever dan hem beetnemen. Hij zorgt meestal voor de grappige noot, want hij is een beetje te groot voor de wereld van Kaatje en dat leidt altijd tot komische situaties. Zo is zijn huis te klein, zodat hij zijn kop echt moet intrekken om naar binnen te gaan. En dan hangt zijn staart nog buiten te kwispelen: een supergrappig gezicht! Kaatjes fiets is voor hem veel te klein en hij kan ook niet zoals Kaatje in de bomen klimmen. En bovendien heeft hij vaak last van de hik, dat komt omdat hij altijd maar blijft groeien. Zijn grootte en zijn gewicht maken hem echt onhandig, maar Kaatje helpt hem waar mogelijk. Kamiel houdt vooral van typisch jongensachtige dingen zoals bouwen met Lego.

Kaatje duikt vanaf 1 september tussen de peuter- en kleuterprogramma's op Ketnet op.

Speel & leer - items

In deze items worden de kijkertjes rechtstreeks aangesproken en komt ook de buitenwereld aan bod. De items zijn educatief, maar blijven zeker ook speels. Kaatje heeft een aantal voorwerpen die in deze items gebruikt worden: de Tuurelure ( turen naar 'voorwerpen' uit de buitenwereld), de Katoeter (geluiden), het Hinkelpad (wiskundig inzicht), de Vormster (vormelijk inzicht).

Muziekitems

Muziek is heel belangrijk in de wereld van Kaatje en Kamiel. Kaatje staat graag in de belangstelling. Vandaar dat ze ook graag zingt voor publiek (= de kijkertjes). Als ze zingt, gaat ze op haar muziekster staan en hangt er een discobal. Kamiel staat achter zijn discobar. Hij start en stopt de muziek voor haar.

Kaatje danst graag, ze doet tijdens haar dansjes pasjes en bewegingen die gemakkelijk opgepikt kunnen worden door kinderen. Kamiel houdt eigenlijk niet zo van dansen. Hij probeert wel, maar meestal lukt het hem niet zo goed. De liedjes die Kaatje brengt, zijn bekende (Vlaamse versies van) kinderliedjes, die in een nieuw kleedje gestoken zijn. Naast de liedjes, zijn er ook een aantal items waarin muziekinstrumenten centraal staan. Ook daar is het steeds Kaatje die allerlei ontdekt.

Gedichtjes

Kaatje zegt graag gedichtjes op. Dat kan gaan van oude, bekende rijmpjes, tot nieuwe, typerende gedichtjes. Kaatje draagt de gedichtjes voor terwijl ze op haar pleintje of in haar Kaatjes-theater staat. Zo is het voor de kinderen meteen duidelijk dat ze een gedichtje gaat opzeggen.

Kaatje's verhalenboek

Kaatje vertelt zelf verzonnen verhaaltjes, en als ze aan het fantaseren is, verschijnen er tekeningen in haar boek, zodat de verhaaltjes ook visueel voorgesteld worden. Zo worden ook de kijkers aangemoedigd om te fantaseren.

Leefwereldjes

In deze korte scènes leren we Kaatje en Kamiel beter kennen. Het zijn zogenaamde 'slices of life', waarbij we hen in verschillende situaties tegenkomen. Het blijft meestal wel aan spelen verbonden, want dat is toch het meest typerende voor Kaatje en Kamiel.

Korte filmpjes

Dit zijn heel korte, vaak humoristische stukjes, die af en toe te zien zijn. Er zijn een aantal dingen die regelmatig terugkomen, zoals 'de grote Kamiel-show', waarin Kamiel trucjes laat zien.

Toverfilmpjes

Kaatje droomt er vaak van om iemand anders te zijn of om speciale dingen te kunnen doen. Dan gaat ze 'schuddebollen'. Ze schuddebolt zichzelf om tot verschillende personages (een koningin, een spook, een zeemeermin, een voetballer, een clown,…). Of ze zorgt ervoor dat ze speciale dingen kan doen (vliegen met een vliegend tapijt, heel sterk zijn, heel groot zijn, een tweelingzusje hebben). Zo ontdekt ze haar magische krachten.

Peuter- en kleuterprogramma's

Ketnet programmeert, naast Kaatje, een heleboel programma's die de creativiteit en de ontwikkeling van kinderen stimuleren. Er zijn ook een aantal nieuwe programma's zoals 'Kabaal in de stal'.

Nieuwe titels op Kaatje van Ketnet

'Kabaal in de stal'

Kabaal in de stal is de Vlaamse versie van de prestigieuze reeks 'Big Barn Farm'. De serie is een combinatie van live-actie en animatie. De dieren praten en beleven leuke avonturen. Tussen de lijnen door leren de Kaatje-kijkers heel wat bij over spelen, leren, ontdekken en kattenkwaad uithalen. Een pareltje voor de allerkleinste kijkertjes.

'Kabaal in de stal', vanaf 1 september, elke weekdag om 15.55 uur (behalve woensdag), zaterdag en zondag om 7.25 uur. Ook dagelijks om 19.10 uur en tijdens weekends om 8.10 uur op Ketnet+.

'Mijn liefste vriendjes Teigetje en Poeh'

Deze reeks is de computer geanimeerde animatiereeks over Winnie de Poeh en zijn vrienden. Winnie de Poeh is de favoriete beer van iedereen. Hij woont met zijn speelkameraadjes in het Honderd Bunderbos. Winnie de Poeh heeft veel vrienden: Knorretje, Teigetje, Kanga, Roe, Iejoor, Konijn en Uil. In deze nieuwe reeks worden twee nieuwe personages geïntroduceerd: Darby, een roodharig meisje van 6 jaar en haar hond, Buster.

'Mijn liefste vriendjes Teigetje en Poeh', vanaf 1 september, elke weekdag om 16.05 uur , zaterdag en zondag om 7.35 uur. Ook dagelijks om 18.15 uur en tijdens weekends om 9 uur op Ketnet+.

'Mickey Mouse Clubhuis'

Gekende Disney figuren als Mickey Mouse, Minnie Mouse, Donald Duck, Daisy Duck, Goofy, en Pluto zijn de sterren van dit programma. 'Mickey Mouse Clubhuis' focust op de interactie met de kijkertjes. Het stimuleren van het oplossen van problemen staat centraal in dit programma.

'Mickey Mouse Clubhuis' vanaf de herfstvakantie, elke weekdag om 16.05 uur , zaterdag en zondag om 7.35 uur. Ook dagelijks om 9 uur en tijdens weekends om 18.15 uur op Ketnet+.

Nieuwe afleveringen

'Nouky en zijn vrienden'

Nouky, Paco en Lola zijn drie boezemvrienden die in het 'knuffelhuis' van Nouky wonen. Zingen met potten en pannen, meerijden met een trein die door een vis wordt bestuurd of een bad geven aan Juffrouw Lieveheersbeestje, dat krijgen de kinderen allemaal te zien in Nouky en zijn z'n vrienden. Elk spel – en elke flater die ze begaan – biedt de drie vriendjes een gelegenheid om de kleine geheimen van het leven van elke dag te leren kennen.

'Nouky en zijn vrienden', vanaf 6 september op zaterdag en zondag om 7.10 uur. Ook dagelijks om 19.35 uur en tijdens weekends om 8.35 uur en 9.55 uur op Ketnet+.

'Musti 3D'

In de animatiereeks 'Musti', beleeft het gelijknamige katertje allerlei avonturen met zijn vriendjes. Thuis, op de boerderij, in het het bos, in het dorp,… overal doen zich wel interessante dingen voor. Elk verhaal blijft speels en eindigt steeds met een vrolijke noot. In de nieuwere 3D- afleveringen trekt Musti de wijde wereld in en verlaat hij af en toe zijn vertrouwde  wereldje. Zo komen nieuwe locaties en nieuwe personages aan bod.

'Musti 3D' op weekdagen ( behalve woensdag) om 15.30 uur en dagelijks om 19.35 uur, zaterdag en zondag om 8.10 uur op Ketnet+.

'Hopla'

'Hopla' is een 3D-animatiereeks over het hoofdpersonage Hopla, een konijntje. In elke aflevering beleeft Hopla een avontuur rond één bepaald thema. De onderwerpen die aan bod komen zijn duidelijk herkenbaar: de speeltuin, feestvieren, ziek zijn, logeren, samen spelen,...

'Hopla', dagelijks om 19.30 uur, zaterdag en zondag om 8.05 uur. Dagelijks om 19.30 uur en zaterdag en zondag om 8.05 uur op Ketnet+.

Ketnet +

Ketnet+ beantwoordt aan de behoefte van ouders om meer aanwezig te zijn tijdens de momenten dat peuters en kleuters thuis zijn. Ketnet+ helpt Ketnet ook om deze doelgroep kinderen nog beter te bereiken. Ketnet+ biedt tijdens een beperkt aantal uren per dag als service voor de Ketnetkijkers en de ouders, elke avond tussen 18 en 20 uur en tijdens weekend- en vakantiedagen tussen 8 en 10 uur, de peuter en kleuterprogramma's opnieuw aan. Kinderen kunnen via de rode knop op hun digitale televisie gratis het Kaatje peuter- en kleuteraanbod herbekijken, op het moment dat op Kertnet de 6-12 jarigenw worden bediend.

De programmering van Ketnet+ bevat een programmering die rekening houdt met de gemoedstoestand en het ritme van de kinderen die op dat moment voor de buis zitten. Een eigen programmatie met de vaste waarden van Kaatje van Ketnet dus, complementair aan de Ketnetprogrammering.

DOSSIER: Het tv-najaar van 2008

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Axel Gaat Binnen' (VTM)

Wat is tantra? Ook Axel wist het niet voor hij vertrok. Nog meer dan anders betreedt hij hier het onbekende. Eén ding is zeker: hij is emotioneel nog nooit zo diep gegaan. In deze aflevering komt Axel zichzelf helemaal tegen op verschillende vlakken. Met de nodige scepsis vertrekt hij naar de retraite in de Ardennen, maar hij keert terug naar Antwerpen als een compleet ander mens.

'Axel Gaat Binnen', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 19:00
    VRT NWS journaal 19u
    02:15
    Journaallus
  • 19:05
    Comedy Casino
    07:30
    Ketnet Junior
  • 19:00
    Karrewiet
    05:00
    Geen uitzending
  • 19:00
    VTM Nieuws
    05:15
    Geen uitzending
  • 18:55
    Home and Away
    01:55
    Geen uitzending
  • 18:50
    The Simpsons
    00:50
    Geen uitzending
  • 18:55
    All New Traffic Cops
    01:10
    Geen uitzending
  • 18:50
    Married ... With Children
    16:35
    Baywatch
  • 18:55
    SOS Piet
    06:00
    Joe
  • 18:50
    Friends
    04:50
    Geen uitzending
  • 18:50
    Criminal Minds
    02:05
    Neighbours: A New Chapter
  • 18:40
    Backroad Truckers
    03:35
    Geen uitzending
  • 18:50
    Love It or List It
    02:15
    Geen uitzending
  • 18:50
    Forensic Files II
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 18:55
    Zelf gedaan, goed gedaan
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 19:00
    De Wereldkeuken
    02:30
    Snel, Makkelijk & Lekker
  • 18:05
    The Paddock
    02:10
    Eredivisie
  • 19:00
    London Kills
    02:35
    DCI Banks
  • 19:03
    Sophie & Jeroen
    08:00
    NOS Journaal
  • 18:32
    Noord-Zuid-Oost-West
    08:00
    BinnensteBuiten
  • 19:00
    NOS Jeugdjournaal
    07:50
    De boterhamshow