Journalisten VRT en VTM op de vingers getikt

zaterdag 16 juni 2007

De Raad voor de Journalistiek heeft uitspraak gedaan over twee spraakmakende undercoverreportages. Zowel VTM als VRT werden op het matje geroepen. De Raad voor Journalistiek wil alle journalisten vooral waarschuwen niet om de haverklap naar de undercovermethode te grijpen.

I


n maart 2006 toonde 'Telefacts' aan dat de beveiliging van de Europese top in Brussel niet voldeed. Een journalist kon met een bom en revolver binnen in het hotel van de toenmalige Franse president Jacques Chirac. Nadien volgde een golf van kritiek. De VTM-nieuwsdienst werd verweten een gevaarlijke vorm van journalistiek te bedrijven.

Ook de uitspraak van de Raad voor de Journalistiek is duidelijk: 'VTM heeft onvoldoende aangetoond dat de gebrekkige veiligheidsvoorzieningen enkel konden vastgesteld worden met een undercoveroperatie', aldus secretaris-generaal Filip Voets. De Raad vraagt zich ook af wat er gebeurd mocht zijn als de geheime agenten van Chirac de bom of de revolver ontdekt hadden. De risico's voor de journaliste en andere aanwezigen waren te groot.

Bovendien ging VTM ook beroepsethisch in de fout. Volgens de Raad kan het niet dat de zender de reportage spectaculairder voorstelde dan ze in werkelijkheid was. Er was sprake van een echte bom terwijl het om een nepbom ging.

Maar niet alleen VTM werd op de vingers getikt. Ook VRT-radiojournalist Erik Van Grieken ging het voorbije jaar te ver volgens de Raad voor de Journalistiek. Voor het Radio1-programma 'Wilde Geruchten' schreef hij zich in als kandidaat voor het VTM-programma 'Wie wordt de man van Wendy?'.

LEES OOK:
VVJ stelt zich vragen over de reportage 'Telefacts'
Radio 1 schrapt undercoverreportage rond VTM
VMMa verbolgen over reportage Radio 1

Bron: De Standaard

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Terwijl de strandredders de drukte in en rond het water in goede banen proberen te leiden, krijgen ze te maken met een man die van de golfbreker is gevallen en niet meer kan opstaan. Inspecteurs Thomas en Marco van de lokale politie in Oostende krijgen een oproep voor een vechtpartij, maar raken niet meteen ter plaatse. De vrijwilligers van de Blankenbergse zeereddingsdienst krijgen melding van een zeiljacht met een afgebroken mast. Er is een gezin aan boord. Hoe sneller ze ter plaatse zijn, hoe beter. Maar de zware zee maakt de reddingsoperatie er niet makkelijker op.

'De Kust is Veilig', om 21.30 uur op VIER.

Dossiers