Is de redding nabij voor de 'Lost'-personages?

vrijdag 29 augustus 2008

Vanaf maandag 1 september gaat VT4 weer van start met gloednieuwe afleveringen. Om het geheugen op te frissen zendt VT4 op maandag 1 september om 19.30 uur eerst de special 'Past, Present en Future' uit. Aansluitend volgt de première van het nieuwe seizoen met twee afleveringen.

H


et vierde seizoen zou aanvankelijk 16 afleveringen tellen maar is door de schrijversstaking dit voorjaar ingekort tot 14 afleveringen. De makers hebben echter verzekerd dat de twee geschrapte afleveringen zullen toegevoegd worden aan de twee laatste seizoenen. Het gevolg is dat het tempo verschroeiend hoog ligt en dat merk je bij de start van seizoen 4 dat meteen verder gaat waar het derde seizoen eindigde. Het vierde seizoen werd enthousiast onthaald door de fans en de pers en kreeg acht Emmy-nominaties waaronder beste dramaserie en beste acteur in bijrol voor Michael Emmerson die de rol van Benjamin Linus vertolkt. De uitslag van de 60ste Emmy Awards volgt op 21 september 2008.

Op maandag 12 november vorig jaar zond VT4 het bloedstollende einde uit van het derde seizoen van de topserie 'LOST'. De overlevenden haalden hun slag thuis en wisten The Others te verassen met een brute verdediging van hun kamp. Jack trok met de rest van de groep naar de zendmast in de hoop om contact te leggen met de boot die vlak bij het eiland ligt. Daarvoor moesten ze het storingsignaal uitschakelen dat uitgezonden werd vanuit een onderzeese bunker.

Desmond en Charlie slaagden in deze opdracht maar Charlie verloor daarbij het leven. Zijn laatste boodschap was echter dat de mensen op de boot niet waren wie ze beweerden te zijn. Jack ontving een signaal op de satelliettelefoon die hij vervolgens aan Naomi gaf. Zij werd echter neergestoken door Locke voor ze contact kon leggen met de mensen op de boot. Het lijkt erop dat Ben en Locke koste wat het kost wil vermijden dat mensen op de boot het eiland bereiken...

Seizoen 4 gaat verder waar het derde seizoen eindigde. De overlevenden zijn opgelucht dat ze eindelijk contact met de boot hebben kunnen leggen en de redding nabij is. De sfeer wordt grimmiger wanneer bekend geraakt dat Charlie omgekomen is en hij de anderen wilde waarschuwen voor de mensen op de boot. Al gauw ontstaan er twee kampen tussen de overlevenden. Jack en Kate gunnen de mensen op de boot het voordeel van de twijfel en John Locke is ervan overtuigd dat er geen redding komt maar gevaar en dat iedereen moet schuilen voor ze vermoord worden. Sneller dan ze vermoeden zullen antwoorden volgen want niet veel later arriveert er een helikopter waaruit 4 mensen met parachute springen...

Nieuwe personages in seizoen 4

DANIEL FARADAY - Jeremy Davies

Daniel Faraday is een ongewone, nerveuze fysicus die geobsedeerd is door tijdreizen, hij is één van de vier redders... Faraday gaf vroeger les op de universiteit van Oxford waar hij onderzoek deed naar de natuurkundige theorie die stralingsverschijnselen verklaart. Hij heeft op zich geen kwade bedoelingen maar heeft een geheime agenda.

Jeremy Davies werd bekend dankzij een tv-spotje voor Subaru waarin hij de auto vergelijkt met punkrock. Hij werd opgemerkt door verschillende castingagenten die hem scripts opstuurden. Hij viel op in 'Twister' en kreeg een hoofdrol in 'Saving Private Ryan' waarin hij een tolk speelt. Hierna was zijn carrière gelanceerd en speelde hij in films als Secretary, Solaris, Dogville en Manderlay.

CHARLOTTE LEWIS - Rebecca Mader

De Britse antropologe Charlotte Lewis is helemaal in de wolken als ze op het eiland landt. Ze lijkt ook op de hoogte te zijn van het Dharma Initiative en heeft een innige band met Daniel Faraday.

Rebecca Mader is het meest bekend van haar rol in de serie 'Justice' die jammer genoeg na het eerste seizoen niet hernieuwd werd. Daarvoor speelde ze gastrollen in series als 'All My Children' en 'Private Practice' en was ze te zien in films als 'The Devil Wears Prada' en Mimic 3'.

FRANK LAPIDUS - Jeff Fahey

Frank Lapidus is een piloot die vroeger voor Oceanic Airlines vloog. Hij is de helikopterpiloot die drie anderen op het eiland dropt. Hij maakt deel uit van de reddingsoperatie omdat hij zich schuldig voelt over iets in zijn verleden. Hij wil duidelijk iets bewijzen maar het is moeilijk in te schatten wat zijn motieven zijn.

Jeff Fahey heeft al een lange carrière als acteur. Hij begon als balletdanser met het Joffrey Ballet en ging van daar verder met acteren in theaters en Broadway. Zijn eerste grote rol op televisie was in de soap 'One Life to Live'. Zijn eerste filmrol was Silverado. Kort daarna speelde hij een gastrol in 'Miami Vice'. Andere bekende films van hem zijn 'The Lawnmower Man', 'The Marshall' en 'Grindhouse: Planet Terror'.

MILES STRAUME - Ken Leung

Miles Straume kan communiceren met geesten. Hij heeft deze gave echter misbruikt om geld te verdienen. Hij is intens, opportunistisch en iemand om rekening mee te houden.

Ken Leung is bekend voor zijn rollen in 'Shanghai Kiss', 'Rush Hou'r, 'X-Men 3' en 'Inside Man' en heeft memorabele gastrollen vertolkt in series als 'Law & Order' en 'The Sopranos'.

MATTHEW ABBADON – Lance Reddick

Matthew Abbadon is gehuld in mysterie. Hij rekruteert mensen voor een bedrijf en heeft dus ook Naomi en de 4 anderen ingehuurd om naar het eiland te gaan. Zijn bedoelingen zijn zeker niet zuiver. 'Abbadon' is Hebreeuws voor 'vernietiging' dus de kans is groot dat hij problemen zal veroorzaken voor de overlevenden op het eiland.

Lance Reddick is het meest gekend voor zijn rol als Cedric Daniels uit de uitmuntende serie 'The Wire', voor het gevangenisdrama 'Oz' en de gastrol in politieserie 'Law & Order SVU'. Hij werd ook gecast voor 'Fringe', de nieuwe serie van J.J. Abrams.

Inhoud eerste afleveringen:

'LOST': Finale seizoen 3: Through The Looking Glass, zondag 31 augustus om 18.05 uur.

Ben confronteert Jack met zijn theorie dat Naomi niet is wie ze lijkt te zijn en dat het eiland verlaten een kapitale fout zou zijn. Ondertussen proberen Sawyer en Juliet een plan uit te dokteren om af te rekenen met The Others, die nog in hun kamp zijn en krijgen daarbij hulp uit onverwachte hoek. In het Looking Glass-station, proberen Charlie en Desmond een manier te vinden om het signaal af te sluiten. Brengen Charlie en Desmond het er levend vanaf of komt Desmond's voorspelling uit? Is Juliet betrouwbaar? Wie is Naomi en wat zijn de echte intenties van haar reddingsschip? Geraken de overlevenden van vlucht 815 van het eiland?

'LOST special': Past, Present and Future, maandag 1 september om 19.30 uur.

Toen Oceanic 815 crashte op het eiland, kreeg elke overlevende de keuze om samen te leven of alleen te sterven. Deze groep mensen bevonden zich plots op een mysterieuze plaats en hebben hun eigen verleden moeten verwerken om te kunnen overleven. Ze hebben dan ook enkele belangrijke vragen. Waar zijn ze? Is er hulp op weg? En wat is er nog allemaal op het eiland? In de special 'LOST: Past, Present & Future' herbeleven we hun verhaal van overleven en worden voorbereid op de schokkende première van het vierde seizoen dat alles zal veranderen.

Aflevering 72: The Beginning of the End, maandag 1 september om 20.35 uur:

De komst van Naomi's vrienden aan boord van het vrachtschip verdeelt de overlevenden van vlucht Oceanic 815. Locke gelooft dat zij zijn gekomen met slechte bedoelingen en neemt extreme maatregelen. Jack geeft hun potentiële redders het voordeel van de twijfel. Uit een flash forward van Hurley blijkt dat slechts zes passagiers, waaronder hijzelf, van het eiland zullen terugkeren.

Aflevering 73: Confirmed Dead, maandag 1 september om 21.35 uur.

Er zijn vier nieuwe mensen op het eiland opgedoken: Daniel, Miles, Charlotte en Frank. Wat hebben zij met vlucht 815 te maken en wat komen ze zoeken op het eiland? Daniel blijkt een fysicus te zijn, Miles een medium, Charlotte een antropologe en Frank een piloot. Hij heeft de helikopter veilig kunnen neerzetten en lijkt zo een uitweg te bieden uit de nachtmerrie op het eiland.

'Lost'- handleiding voor seizoen 4

Waarom kijken naar seizoen 4?

Voor vele kijkers staat niet de vraag centraal 'Waarom naar Lost kijken?' maar 'Waarom opnieuw naar Lost kijken?' Toen 'Lost' in 2004 voor het eerst op tv kwam, ontstond er een snelgroeiende wereldwijde hype rond het programma. Iedereen zat op het puntje van zijn zetel en wilde weten wat er zou gebeuren in de volgende aflevering. Degenen die meteen een hoop antwoorden verwacht hadden, waren er aan voor de moeite en reageerden gefrustreerd toen onopgeloste mysteries zich bleven opstapelen.

Het eerste seizoen was een cultuurfenomeen dat invloed had op de manier waarop mensen naar televisie keken. 'Lost' was een geheimzinnig drama dat zijn personages voorstelde aan de hand van flashbacks.

Toch stelde het tweede seizoen sommigen teleur. Het verhaal miste vooruitgang, stelde nieuwe personages voor die allemaal hun eigen achtergrondverhaal kregen en de mystiek werd zo groot dat mensen ervan uitgingen dat de vele raadsels rond de overlevenden en het eiland nooit zouden worden opgelost.

Toen volgde seizoen 3, dat een tragere start kende door de voorstelling van The Others. Toen alle aandacht echter weer op de overlevenden werd gericht, kwam er opnieuw vaart in het verhaal en nam de spanning met elke aflevering toe. De complexe dramaserie combineerde als vanouds zijn intrigerende personages met een gevoel van opwinding over wat de toekomst zou brengen.

Het einde in zicht?

De makers van de serie slaagden er vorig jaar in om ABC, de Amerikaanse zender die 'Lost' uitzendt, ervan te overtuigen dat de serie een einddatum nodig had. Damon Lindelof en Carlton Cuse, de twee masterminds die de serie in goede banen leiden, hadden immers het hele verhaal al uitgedokterd en kregen op deze manier een duidelijk zicht op hoeveel afleveringen ze nodig zouden hebben om alles te kunnen vertellen. ABC ging akkoord en bezegelde zo het lot van 'Lost', dat zal eindigen in 2010. Na seizoen 3 zouden er nog 3 seizoenen volgen die echter minder afleveringen zouden tellen, 16 per seizoen. Door de schrijversstaking in het voorjaar van 2008 sneuvelden 2 afleveringen. Deze zouden wel toegevoegd worden aan seizoen 5 en 6.

De flash-forward

Het is duidelijk dat de makers waar ze naartoe willen, en dat alle hints en mysteries zullen samenvallen als een grote puzzel. Het gevolg was dat seizoen 3 intenser, sneller en spannender werd. Antwoorden op oude vragen kwamen sneller maar nieuwe raadsels werden weer opgeworpen. Het eindigde met een dubbele aflevering die op het niveau stond van de piloot en waarin een nieuw concept werd onthuld: de flash-forward. Hiermee werd vriend en vijand verrast: voor het eerst kregen we te zien wat in de toekomst zou gebeuren. Het verhaal nam een andere wending, sommige overlevenden raken van het eiland en anderen niet. Hoe dit allemaal verlopen is, zal duidelijk worden in seizoen 4 waar, naast de flash-backs, opnieuw meer flash-forwards aan bod zullen komen. Belangrijk om weten is dat seizoen 4 meteen verder gaat waar de spannende finale van het derde seizoen eindigde.

Wie is wie?

De grote cast kan nu opgedeeld worden in drie groepen: de overlevenden van Oceanic 815 (die sinds het begin gevolgd worden), The Others (een groep van oorspronkelijke inwoners die af en toe buitenstaanders rekruteren) en de mysterieuze groep mensen die hen komt redden. Ben, de leider van The Others, gelooft echter dat de derde partij geen redding betekent maar de echte vijand is die het begin van het einde zal inluiden.

Wat gebeurt er nu?

De finale van het derde seizoen gaf een spetterende plotwending: een flashback in de aflevering bleek een flash-forward te zijn waaruit bleek dat Jack en Kate van het eiland geraakt waren. Niet meteen vrolijke beelden, want Jack zag eruit als een dakloze met een baard die zo depressief was dat hij er een einde aan wilde maken. Hij schreeuwde het ook uit dat het eiland verlaten een slechte zet was. De structuur en de focus van de serie werd zo van het verleden en het heden verlegd naar de toekomst. De vraag die iedereen zich meteen stelde was wat er met de anderen overlevenden was gebeurd. Het antwoord op die vraag volgt nu in seizoen 4.

Wat bedoel je?

Een serie als 'Lost' smeekt haar fans bijna zich af te vragen wat er werkelijk aan de hand is. Wie zal er van het eiland raken? Wie wil er blijven? Wie is die mysterieuze Jacob? Zal Kate ooit kunnen kiezen tussen Jack en Sawyer? Wat is het grootste mysterie? Waarom wil de redders in nood zo graag het eiland bereiken? Wat is het eiland en waartoe is het allemaal in staat? Waarom zijn Ben en Locke bereid te moorden om het te kunnen beschermen?
 
Zes belangrijke vragen voor seizoen 4

Op maandag 1 september start VT4 met het vierde seizoen van 'Lost', na de schokkende finale vorig jaar. Heel wat antwoorden werden gegeven, maar ook nieuwe vragen opgeworpen... We zetten de belangrijkste alvast op een rijtje.

Vraag 6: Wat is het zwarte rookmonster?

Een theorie is dat het monster vergeleken kan worden met een verhaal uit de bijbel. Nadat Adam en Eva het aardse paradijs moesten verlaten, plaatste God er een intimiderende engel om de boom van het leven te beschermen. Deze engel kan heftig zijn en heeft een doel: de boom beschermen, wat de gevolgen ook mogen zijn. Het monster op het eiland toont veel gelijkenissen met deze engel en kan dus worden beschouwd als de beschermengel van het eiland. Het zal er alles aan doen om het eiland veilig en puur te houden. Als iemand of iets de minste bedreiging vormt, onderneemt het monster actie. Dat zou misschien de reden kunnen zijn waarom het monster de piloot van vlucht Oceanic 815 vermoordde toen het crashte. Plotseling ontstond er een grote dreiging voor het eiland doordat een vliegtuig vol mensen zijn terrein binnendrong. Het monster moest dus meteen laten weten dat het aanwezig was. De piloot vermoorden was een duidelijk signaal aan de overlevenden dat ze in de gaten werden gehouden. Het monster is in elk geval woest, dodelijk en bestudeert de nieuwe indringers op het eiland. Misschien staat het in contact met Jacob die beslist wie mag blijven leven en wie niet. Een andere theorie is dat het rookmonster een soort geavanceerd wapen is dat door het Dharma Initiative werd ontwikkeld maar gauw zelfbewust en oncontroleerbaar werd. Dat is de reden waarom een high tech-verdediging nodig was rond het kamp van The Others dat voorheen bezet werd door de werknemers van The Dharma Initiative.

Vraag 5: Waarom zo triest, Jack?

De grootste onthulling op het einde van seizoen 3 was dat Jack en Kate in de toekomst van het eiland zullen geraken. Voor een serie die het ontsnappen van het eiland centraal stelt, was dit een grote onthulling. Opnieuw doken echter een aantal belangrijke vragen op. Iets wat opviel aan de onthulling was dat Jack erg ongelukkig was. Hij was dronken, verslaafd aan drugs en in een staat waarin we hem nog nooit hadden gezien. Hij had suïcidale neigingen, stond op het punt van een brug te springen. Hij vertelde Kate dat hij vaak het vliegtuig nam in de hoop dat het een keer zou neerstorten. Hij zei zelfs dat het verkeerd was dat ze het eiland waren ontvlucht en was van mening dat ze moesten terugkeren. Voor iemand die drie seizoenen lang van het eiland wilde raken, is er iets veranderd. Wat is de oorzaak van zijn problemen?

Vraag 4: Wie bevindt zich op de boot?

Net voor Charlie Pace stierf, gaf hij een laatste boodschap door aan Desmond en de rest: 'Not Penny's Boat'. Als Penelope Widmore de boot niet bestuurde, wie deed dit dan wel? En welke plannen hebben ze voor de overlevenden en het eiland?

Enkele mogelijkheden:

Het DHARMA Initiative/Hanso Foundation: Het zou niet verbazen dat ofwel Dharma of The Hanso Foundation een schip naar het eiland zouden sturen na de ontploffing van de bunker op het einde van seizoen 2. Ze zouden waarschijnlijk ook graag willen weten wat er met de mensen gebeurde die onderzoek deden. (Zij werden vermoord door The Others in 'The Purge'). Ben vermeldt echter dat de mensen op de boot iedereen op het eiland zullen doden en dat lijkt niet iets wat het Dharma Initiative zou doen (gebaseerd op wat we van hen gezien hebben in de flashbacks). Langs de andere kant kan Ben nooit vertrouwd worden.

Charles Widmore: De kans is erg groot dat Charles Widmore informatie heeft ontvangen over de locatie van het eiland op dezelfde manier als Penelope. Als het onderzoeksteam op de boot door hem aangestuurd wordt, kunnen hun bedoelingen dubbel zijn. Er is ook de mogelijkheid dat Mr Widmore een band heeft met The Hanso Foundation. Tegelijkertijd rijst de vraag: waarom heeft Penelope geen hulp gestuurd als ze op het einde van seizoen 2 ontdekt waar Desmond zich bevindt?

De derde mogelijkheid: is uiteraard een onbekende partij die tot op heden nog niet gekend is door de overlevenden.

Vraag 3: Wie ligt er in de kist?

Een belangrijk onderdeel van de flash-forward uit de laatste aflevering was dat Jack in de krant iets las over de dood van iemand die hij kende. Toen Jack dit aan Kate vertelde, antwoordde ze dat zij op de begrafenis niets te zoeken had. Jack besloot om de uitvaartplechtigheid toch bij te wonen, en bleek de enige aanwezige te zijn. Wie is deze mysterieuze persoon die voorbestemd is te sterven in de periode nadat Jack en Kate van het eiland zijn? Het is duidelijk iemand die niet in nauw contact stond met Jack of Kate. Toch voelt de depressieve Jack zich verwant met de overledene. De kandidaten die grote kanshebber zijn: Michael, Locke en Ben. Michael lijkt echter de minst waarschijnlijke want in dat geval zou Walt aanwezig zijn, zelfs na zijn verraad en moorddadige handelingen op het eiland. Is het een van deze drie, is het iemand die we nog niet hebben ontmoet, of iemand waarvan we het niet verwachten? De makers beloven alvast deze vraag in het vierde seizoen te beantwoorden.

Vraag 2: Waar is Penny?

Op het einde van seizoen 2 zagen we twee mannen die in een waarnemingsstation een vreemde elektromagnetische gebeurtenis vaststelden en een telefoontje pleegden naar… Penelope Widmore, de geliefde van Desmond. Toen Penny op het einde van seizoen 3 zei dat ze geen Naomi kende en geen boot had gestuurd, rees de vraag: waarom heeft ze nog geen hulp gestuurd? Misschien nam iemand in het bedrijf van haar vader de zoektocht over zonder haar medeweten. Dat lijkt vreemd aangezien de twee wetenschappers een rechtstreekse lijn hadden met Penny, iets wat duidt op haar betrokkenheid.

Een andere mogelijkheid is dat de zoektocht van Penny naar een elektromagnetische stoornis volledig gescheiden is van haar zoektocht naar Desmond. Misschien beseft ze niet dat het feit dat Desmond op het eiland zit de oorzaak is van de stoornis. Nog vreemder is dat in de finale van seizoen 3 Penny meteen op het scherm verscheen nadat het stoorsignaal was opgeheven. Zat ze wanhopig signalen uit te sturen en wachten tot dat iemand reageerde?  Of is zij betrokken bij het Dharma Initiative en zocht ze daarom contact met het eiland?

Vraag 1: Wie/Wat is Jacob?

Jacobs naam wordt vermeld door Ben en verschillende Others maar er werd maar weinig onthuld over de echte leider van The Others. Op het einde van seizoen 3 vingen we een glimp op van wat Jacob zou kunnen zijn. Er zijn twee korte beelden van de beruchte scène in de cabine. De eerste is die van Jacob die in een wiegstoel zit waarbij hij gehuld is in schaduw. Een tweede beeld zat bij de extra's van de dvd-box van seizoen 3 en liet een close-up zien van Jacobs oog.

Het weinige wat van Jacob in de cabine gezien hebben, geeft wel een idee van wat zijn krachten zouden kunnen zijn. Hij lijkt telekinetische krachten te bezitten aangezien hij de hele cabine deed schudden en Ben en andere voorwerpen door de kamer liet vliegen. Hij kan ook plotseling verdwijnen en lijkt de kracht te hebben om anderen te helen. Ben suggereert dit wanneer hij Juliet op het eiland wil houden en zegt dat Jacob haar zus Rachel kan genezen van kanker.

Een andere interessante theorie rond Jacob is dat hij niet bestaat, maar verzonnen is door Ben, die de touwtjes in handen heeft. De scène in de cabine lijkt dit tegen te spreken maar het is mogelijk dat Ben beelden van 'Jacob' projecteert . De reden waarom deze theorie de ronde doet, is omdat Ben altijd beweert dat Jacob alleen met en via hem praat. De woorden die echter door Jacob uitgesproken werden in de cabine waren: 'Help Me' en konden gericht zijn aan Locke. Dit plus het feit dat zwart poeder de cabine omringt, kan aangeven dat Ben of iemand anders Jacob om een of andere reden gevangen houdt.

DOSSIER: Het tv-najaar van 2008

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'The White Lotus 2' (Streamz)

Wanneer Tanya een uitnodiging krijgt van de expat Quentin, brengt Portia de dag door met zijn verleidelijke neef. Na terugkeer van haar reis met Daphne wordt een opgeluchte Harper verrast door een bewijsstuk van Ethans avondje uit.

'The White Lotus ', om 20.35 uur op Play4.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
    07:55
    Journaallus
  • 07:30
    Ketnet Junior
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 08:00
    Kids on the block
    05:00
    Geen uitzending
  • 08:05
    Hallo K3
    05:30
    Geen uitzending
  • 08:00
    Geen uitzending
    07:10
    Ik vertrek XL
  • 01:30
    Geen uitzending
    11:45
    Siren
  • 02:15
    Geen uitzending
    13:35
    Te bepalen
  • 07:55
    Baywatch
    02:10
    JAG
  • 06:00
    Joe
    09:30
    Geen uitzending
  • 06:00
    TEAM OCHTEND
    04:50
    Geen uitzending
  • 07:25
    ER
    05:00
    Geen uitzending
  • 06:00
    Wordt aangekondigd
    02:20
    Backroad Truckers
  • 07:45
    Extreme Makeover: Home Edition
    05:00
    Geen uitzending
  • 07:45
    Menendez: Blood Brothers
    05:00
    Geen uitzending
  • 06:00
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 08:00
    al-1-maar-hits!
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 08:00
    Snel, Makkelijk & Lekker
    02:10
    De Wereldkeuken
  • 07:13
    Premier League
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 07:20
    Father Brown
    02:35
    Vienna Blood
  • 08:00
    NOS Journaal
    02:02
    EenVandaag
  • 08:00
    BinnensteBuiten
    08:00
    Vroege Vogels
  • 08:04
    Zin in Zappelin
    02:51
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal