'Het Nieuws' (VTM) live ondertiteld vanaf september

zondag 3 juni 2007

Vanaf september wordt het 'Het Nieuws' van 19.00 uur op VTM live ondertiteld via teletekstpagina 888. Mediaminister Bourgeois, die van de ondertiteling van televisieprogramma's een strijdpunt maakte, ondersteunt het initiatief met een subsidie voor de ondertitelingsapparatuur en -software en voor de aanwerving van gespecialiseerde medewerkers.

B


ij zijn aantreden als mediaminister beloofde Bourgeois een maximale ondertiteling van televisieprogramma's. Daarvoor maakte hij afspraken met de VRT, maar ook de private en regionale omroepen betrekt hij bij zijn plannen. 'Ik wil en zal die belofte uitvoeren. Televisie maakt deel uit van ieders dagelijks leven en bepaalt vaak de gespreksonderwerpen aan tafel, op het werk of op school. Doven en slechthorenden mogen we daarvan niet uitsluiten. Ondertitels zijn gewoon een kwestie van gelijke behandeling. Veel mensen denken dat ondertiteling enkel voor de kleine groep van dove Vlamingen is. Maar naar schatting n op zes Vlamingen heeft gehoorproblemen, n miljoen mensen. Door de vergrijzing groeit deze groep alsmaar aan. Daarnaast is het voor veel anderstaligen ook een handig instrument om Nederlands te leren.'

Daarom sprak de minister met de VRT af om te komen tot een ondertiteling van 95% van de programma's in 2010. Met Bourgeois' financile steun ondertitelen ook de regionale omroepen sinds september 2006 hun nieuwsuitzendingen. De mediaminister doet nu hetzelfde voor VTM, de enige commercile zender met een volwaardige nieuwsuitzending en een ruim bereik - gemiddeld een 800.000 kijkers.

Nu al ondertitelt VMMa 70% van de Nederlandstalige programma's, rechtstreeks of via teletekst, een jaarlijkse inspanning van 2 miljoen euro.

Door de zeer hoge kosten, is echter zeker de ondertiteling van live-programma 's verre van commercieel rendabel. 'Als we willen dat ook private zenders maximaal gaan ondertitelen, dan is ondersteuning door de overheid de enige mogelijkheid. Voor lle programma's kan ik dat natuurlijk niet doen. Daarom kies ik er voor specifiek de nieuwsuitzendingen te ondersteunen. Informatie en duiding zijn prioritair.', zegt Bourgeois.

Nieuwsuitzendingen ondertitelen, vormt echter een zeer arbeidsintensief en technisch huzarenstukje. Onder meer omdat in de loop van de uitzending nog voortdurend zaken wijzigen en er veel interactie is tussen verschillende 'sprekers'. De regionale omroepen kregen hiervoor een subsidie van 1,1 miljoen euro. Voor het 'Het Nieuws' zorgt Bourgeois voor een jaarlijkse ondersteuning van 500.000 euro. De resterende kosten worden door VTM zelf gedragen.

Vanaf september van dit jaar, wil de zender volop met de live-ondertiteling van start gaan.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VIER logo

Terwijl de strandredders de drukte in en rond het water in goede banen proberen te leiden, krijgen ze te maken met een man die van de golfbreker is gevallen en niet meer kan opstaan. Inspecteurs Thomas en Marco van de lokale politie in Oostende krijgen een oproep voor een vechtpartij, maar raken niet meteen ter plaatse. De vrijwilligers van de Blankenbergse zeereddingsdienst krijgen melding van een zeiljacht met een afgebroken mast. Er is een gezin aan boord. Hoe sneller ze ter plaatse zijn, hoe beter. Maar de zware zee maakt de reddingsoperatie er niet makkelijker op.

'De Kust is Veilig', om 21.30 uur op VIER.

Dossiers