'Het leven lacht me weer toe dankzij 'Homeless World Cup''

dinsdag 5 mei 2009

In het Eén-programma 'Homeless World Cup' probeert ex-voetballer Gilles De Bilde in 2008 een groep mensen aan de rand van de maatschappij klaar te stomen voor de 'Homeless World Cup', de wereldbeker voetbal voor daklozen, die gehouden werd in december 2008 in het verre Australië.

E


en jaar lang deelde Gilles lief en leed met zijn spelers, die er vaak al een bewogen leven hadden opzitten. De wereldbeker voetbal voor daklozen is een groot succes over de hele wereld. In Melbourne traden er maar liefst 56 ploegen aan uit evenveel landen.

Het enthousiasme en de gedrevenheid van de ploeg van trainer Gilles De Bilde werkte zo aanstekelijk dat ondertussen zes Vlaamse en één Brusselse ploeg de uitdaging aangaan en zich klaarmaken voor de Homeless World Cup van 2009, die georganiseerd wordt in  Milaan (Italië).

Vandaag kon onze reporter Arnold kennis maken met de enthousiaste ploeg tijdens de wekelijkse training in sporthal All Inn te Antwerpen. Daar wordt de nieuwe ploeg klaargestoomd voor Milaan, maar ook Nourdine en co komen nog wekelijks naar de sporthal aan de Slachthuislaan.

Na de training hadden de spelers even tijd voor enkele vragen te beantwoorden.

Diana is superblij dat ze deel mocht uitmaken van het elftal dat naar Australië trok. Ze heeft werk gevonden als hulpkok en huurt een appartementje in Antwerpen. 'Dankzij de reeks heb ik meer zelfvertouwen gekweekt, voorheen durfde ik niet solliciteren, nu heb ik zelfvertouwen genoeg en lacht het leven mij eindelijk weer toe', aldus Diana.

Lucca geniet nog na van zijn tijd in Australië. 'Het was een enorme toffe ervaring. Ik ben echt blij dat ik dat heb mogen meemaken. Sinds mijn terugkeer drink ik veel minder en gebruik ik nog amper drugs. Ik ben echt op de goede weg. Zo elke week samen komen met de groep schept een echte vriendschapsband. Ik wordt de laatste weken veel erkend op straat, de mensen zijn zeer positief over het programma. Ik ben van nature een verlegen persoon en het was toch wat wennen aan die plotse belangstelling. Ik werk nu in een arbeidsorganisatie om terug in het ritme te raken van een gestructureed en maatschappelijk leven,' zei een gelukkige Lucca.

Ook bij Eric niks dan positieve geluiden: 'Het leven lacht mij volledig toe. Ik ben een gelukkig man: ik heb vast werk, huur een appartement, ik zie op geregelde tijdstippen mijn kinderen, alle schulden zijn betaald en sinds kort heb ik een nieuwe vriendin. Wat wenst een mens nog meer? De reis naar Melbourne was ongelofelijk. Het was een unieke ervaring, ik heb er veel plezier gemaakt en vooral met Nourdine. Het is echt ongelofelijk hoe die zijn agressieviteit volledig is kwijtgeraakt. Ik wordt meer en meer herkend op straat. De mensen roepen me na, zijn vriendelijk en wensen me het beste toe. Sommigen vinden zelfs dat ik al een B.V ben!'

Ook trainer Gilles De Bilde spreekt vol lof over de ploeg die hij maanden onder zijn hoede had. 'Het zijn echt toffe gasten. De eerste maanden was mijn doelstelling om het sportief zo goed mogelijk te doen, doch dat heb ik na een drietal maanden moeten laten varen. Ik had geleerd dat ik het menselijke aspect moest laten gelden en niet zo zeer het sportieve. Als je dan ziet hoe de groep groeide, dan gaf dat een goed gevoel voor mezelf. Ik heb er zelf veel van geleerd, ik werkte graag met de groep omdat het mensen zijn die zeggen wat er op hun lever ligt, ik vind dat fijn. Ik kom nog geregeld naar de trainingen kijken en heb zo nog veel contact met die gasten. Sinds dit jaar worden de trainingen geleid door straathoekwerker Sulliman, met Nourdine als hulpcoach'.

Waar Gilles steeds de moed haalde om verder te doen antwoordde hij: 'De eerste 2 à 3 maanden waren zwaar. Ik had moeilijk vat op die gasten, ik moest ze discipline leren en eens ze dat hadden was het relatief makkelijk werken voor mij. Het is één van de beste dingen die ik al gedaan heb in mijn leven. Ik ben blij dat ik die jongens heb mogen coachen en wat belangrijker is, met dit project ze proberen terug een plaats in de maatschappij te helpen geven. Bij de meesten is dat gelukt, wat een enorme voldoening geeft', aldus Gilles De Bilde.

Bekijk hier de foto's van de ontmoeting deze middag!

'Homeless World Cup' loopt nog tot 25 mei elke maandag om 20.40 uur op Eén.


TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 21:35
    Kom op tegen Kanker, alles in de strijd
    00:55
    VRT NWS laat
  • 21:20
    Het digitale dilemma
    23:50
    Nachtlus
  • 20:15
    VRT NWS journaal met VGT
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:40
    Eenmaal Andermaal
    01:10
    Geen uitzending
  • 20:00
    Premier League Darts
    01:30
    Geen uitzending
  • 20:35
    Once Upon a Time... In Hollywood
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 20:35
    Barb Wire
    01:15
    Stargate SG-1
  • 21:05
    Strong Medicine
    00:50
    Offspring
  • 21:15
    Ons Geluk
    00:55
    Geen uitzending
  • 21:15
    Scheire en de Schepping
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 20:35
    Bohemian Rhapsody
    01:00
    Friends
  • 21:30
    NCIS: Los Angeles
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 21:25
    Extreme Food Phobics
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 21:20
    World's Most Evil Killers
  • 20:25
    Z-Extra Vivium Digital Awards
    01:30
    Herhalingslus
  • 21:31
    Mijn tuin
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 21:15
    Ainsley Eats The Streets
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 21:00
    Play Sports Highlights
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 21:00
    The Mallorca Files
    00:20
    Silent Witness
  • 20:34
    The Passion
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 21:30
    Nieuwsuur
    01:06
    Ongehoord Nieuws
  • 21:25
    Who's that girl