Het Jaaroverzicht van TV-Visie: oktober 2008

maandag 29 december 2008

2008 is een erg turbulent jaar geweest. De ene politieke crisis volgde de andere op. En ook economisch ging het niet bijster goed. Gelukkig zorgde de televisie én internet voor de nodige ontspanning. 2008 is goed geweest voor TV-Visie. Tijdens deze laatste dagen van het jaar graaien we nog eens in ons rijkgevulde archief. We blikken terug op het jaar dat bijna voorbij is. Vandaag: oktober 2008.

Okto

ber 2008 was een maand met goed nieuws, minder goed nieuws en slecht nieuws, maar vooral ook de maand waarin enkele nieuwsfeiten insloegen als een bom en nog lang zouden blijven nazinderen. Voor de bezoekers van TV-Visie was de opmerkelijkste verandering de vernieuwing van de website.

Het nieuws in de maand oktober werd lange tijd beheerst door de opschudding rond het Canvas-programma 'Plat Préféré'. Jeroen Meus zou het lievelingsgerecht van Adolf Hitler klaarmaken en Hitler te menselijk voorstellen.  Uiteindelijk schrapte Canvas de beruchte aflevering wat zo mogelijk nog meer commentaren en opinies opleverde. Moeten openbare omroepen zich behoeden voor censuur?

Een ander nieuwsfeit in oktober 2008 was het ontslag van Goedele Liekens. Liekens ging, om promotie te maken voor haar nieuwe maandblad 'Goedele' langs bij Frieda Van Wijck in 'De Laatste Show'. Volgens de directie van VT4 verbrak Goedele hiermee haar exclusiviteitscontract met de zender en werd op staande voet ontslagen. Goedele Liekens liet het hier niet bij en kondigde meteen gerechtelijke stappen aan. Een paar dagen later maakte de VRT al bekend dat zij een samenwerking met Liekens wel zagen zitten.

Nog in oktober werd de naam van de opvolger van radio Donna bekend gemaakt. Goed nieuws is er op digitaal vlak: digitale televisie van Telenet werd beschikbaar in heel Vlaanderen, de INDI-kijkers kregen er 16 zenders bij, in het Vlaams Parlement werd opgeroepen om alle digitale kanalen van de VRT gratis te maken voor iedereen en vtm+ werd in het leven geroepen. Ander goed nieuws voor vtm was er ook: weervrouw Jill Peeters kreeg de trofee voor de beste Europese weerlezer van 2008.

Ook de beurscrisis anno 2008 had invloed op de media: zo organiseerde vtm het Grote Gelddebat en hielden de VRT-vakbonden een korte staking als uiting van solidariteit met de actiedag voor meer koopkracht. Beursspecialist Paul D'Hoore liet zich trouwens ook opmerken. Door een fout tijdens 'Het Journaal' kwam D'Hoore op een totaal fout moment in beeld en verdween daarop met een elegante spring weer uit beeld. Het filmpje werd een hit op YouTube.

'De Laatste Show' zorgde voor de terugkeer van Mark Uytterhoeven. Naar aanleiding van de Week van de Taal werd de legendarische rubriek van Guy Mortier en Mark Uytterhoeven, 'Gefressenes Funden' nog één keer uit de kast gehaald. Ook Veronique De Kock liet zich opmerken door een stunt van een PR-bureau: het gerucht dat De Kock Bondgirl zou worden, deed de ronde, maar uiteindelijk bleek dat ze alleen maar ambassadrice was tijdens de lancering van het meest recente Bondgame, 'Quantom Of Solace'.

Op televisie viel er in oktober ook heel wat te beleven: 'Moeders & Dochters', 'De Andy Show' en 'Weg Met De Soete' waren spiksplinternieuw, 'Topmodel' en 'Prison Break' keerden terug met een nieuw seizoen. Ook het langverwachte vervolg van 'Matroesjka's' was vanaf oktober weer op de buis. Deze laatste deed het erg goed en werd een internationaal succes. Ook 'Tomtesterom' ging internationaal: het programma werd verkocht aan Nederland. Nog in oktober was er opschudding in 'X Factor' wanneer jurylid Maurice Engelen het internationale format doorbrak door niet te willen kiezen welke van twee van zijn eigen kandidaten zouden moeten afvallen.

2008 was ook een jaar dat gaf, maar ook nam. Nieuw leven ontstond er door de bevalling van Veerle Baetens en toekomstig nieuw leven kondigde zich aan in de buikjes van Katia Retsin en Saartje Vandendriessche. Spijtig genoeg bereikte ons in oktober 2008 ook het droevige nieuws van een tragisch ongeval tijdens de opnames van '71° Noord'. Nederlands presentator Ernst-Paul Hasselbach en Vlaamse productiemedewerkster Leentje Custers komen om het leven door een verkeersongeluk. De reacties achteraf zijn overweldigend en hartverwarmend.

Dinsdag: november 2008


DOSSIER: Het TV-Visie Jaaroverzicht 2008

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Axel Gaat Binnen' (VTM)

Wat is tantra? Ook Axel wist het niet voor hij vertrok. Nog meer dan anders betreedt hij hier het onbekende. Eén ding is zeker: hij is emotioneel nog nooit zo diep gegaan. In deze aflevering komt Axel zichzelf helemaal tegen op verschillende vlakken. Met de nodige scepsis vertrekt hij naar de retraite in de Ardennen, maar hij keert terug naar Antwerpen als een compleet ander mens.

'Axel Gaat Binnen', om 21.45 uur op VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 14:00
    Villa Politica
    02:15
    Journaallus
  • 13:30
    Ketnet Junior
    12:30
    Lentebeelden
  • 14:55
    Mega Mindy
    05:00
    Geen uitzending
  • 14:10
    Wittekerke
    05:15
    Geen uitzending
  • 14:20
    Blind getrouwd: Australië
    01:55
    Geen uitzending
  • 14:55
    Pitch Perfect 3
    00:50
    Geen uitzending
  • 14:15
    All New Traffic Cops
    01:10
    Geen uitzending
  • 14:20
    The X-Files
    02:15
    Married ... With Children
  • 14:55
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 14:50
    Two and a Half Men
    04:50
    Geen uitzending
  • 14:40
    Neighbours: A New Chapter
    02:25
    Geen uitzending
  • 14:30
    Listing Impossible
    02:50
    Backroad Truckers
  • 14:10
    Changing Rooms
    02:15
    Geen uitzending
  • 14:45
    Snapped
    05:00
    Geen uitzending
  • 15:00
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 14:49
    Tooldokter
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 14:45
    Taste of Australia met Hayden Quinn
    02:30
    Snel, Makkelijk & Lekker
  • 14:15
    Premier League
    02:10
    Eredivisie
  • 15:00
    Father Brown
    02:35
    DCI Banks
  • 15:00
    NOS Journaal
    08:11
    Goedemorgen Nederland
  • 14:37
    Kassa
    08:00
    BinnensteBuiten
  • 14:55
    De Matties - compilatie
    07:50
    De boterhamshow