Het jaaroverzicht van TV-Visie: oktober 2007

zaterdag 29 december 2007

Al meer dan 2 jaar online, meer dan 18000 artikelen in de database en steeds meer Vlamingen én Nederlanders die ons weten te vinden. TV-Visie is in 2007 enorm gegroeid en daar zijn we fier op. Tijdens deze laatste dagen van het jaar graaien we nog eens in ons rijkgevulde archief. We blikken terug op het jaar dat bijna is afgelopen. Vandaag: oktober 2007.

Okto

ber is traditioneel de maand waarin er bij de zenders een aantal veranderingen worden doorgevoerd met het oog op een nieuw tv-seizoen. Dat gaat van presentatoren die andere contracten krijgen tot een heel aanbod nieuwe programma's. Zo gaat wielerjournalist Philippe Maertens, die eerder aan de deur werd gezet bij de Vlaamse Media Maatschappij, aan de slag bij VT4.

In oktober start VTM met nieuwe seizoenen van onder anderen 'EHBL' en de Nederlandse topserie 'Gooische Vrouwen'. Nieuw is 'Terug in je Trouwkleren' met Sonia Kimpen. 'Eén komt opnieuw met 'De Slimste Mens ter Wereld' en VT4 start met een nieuwe reeks 'De Jeugd van Tegenwoordig'.

Op VIJFtv begint het groots aangekondigde realityprogramma 'Outback Luke'. Actrice Lien Van de Kelder gaat hierin samen met een aantal Vlaamse en Nederlandse meisjes naar Australië om hen daar voor te stellen aan de prins op het witte paard, met name Luke.

VIJFtv wil met scoren met 'Outback Luke', maar niet veel later blijkt dat het programma een grote flop wordt. Zo mag Lien zelfs geen commentaar buiten beeld meer leveren bij het programma. De fans laten het er niet bij en richten prompt een actiecomité op.

De laatste twee jaar is digitale televisie enorm populair geworden. Programma's pauzeren en herbekijken is nu al lang geen probleem meer. In oktober breidt de VRT het digitale aanbod 'video op aanvraag' uit. Maar er is ook minder goed nieuws over de VRT. De nieuwe topman van de VRT, Dirk Wauters, deelt mee dat de financiële situatie van de omroep slecht is. Besparingen en ontslagen zijn niet uitgesloten. Toch wordt Dirk Wauters aanzien als de redder van de VRT. Ex-baas Tony Mary was dat alleszins niet.

Tot overmaat van ramp lekt financiële informatie uit over het exclusiviteitscontract van de omroep met productiehuis Woestijnvis. Alle kranten berichten uitgebreid over het nieuws en allerlei speculaties doen uiteraard de ronde.

Dat Eén en VTM grote concurrenten van elkaar zijn, is geen nieuws meer. Toch slaan de twee in oktober de handen in elkaar voor een unieke samenwerking rond '20 jaar Clouseau'. Er start een zoektocht naar het beste lied van Clouseau. Dat wordt uiteindelijk 'Afscheid van een vriend'.

Op VTM zie je al eens een of andere Miss-verkiezing, maar in oktober vindt er toch wel een heel speciale plaats, nl. de verkiezing van Miss Planckaert. Het meisje moet slim zijn, maar er toch ook goed uitzien. Leeftijd speelt geen rol.

'Sterren op het Ijs' is in oktober een van de sterkhouders van VTM. Iedereen herinnert zich nog hoe het voor Greet Rouffaer en Anneleen Liégeois  minder goed afliep, maar ook Vital Borkelmans deelt in de brokken. Geen lichamelijke weliswaar, maar de ex-voetballer verliest wel zijn job als trainer bij voetbalploeg SC Blankenberge.

Na 18 jaar dienst wordt het exclusiviteitscontract van Anne De Baetzelier niet verlengd. Nadat ze destijds Miss België werd, ging ze aan de slag als omroepster bij VTM. Geen echt ontslag voor Sigrid Spruyt, maar ook zij stopt (noodgedwongen) als nieuwsanker bij de VRT. Boosdoener is een hardnekkige schminkallergie. Sigrid werkt al sinds 1991 voor de VRT en zal in 2008 te horen zijn bij Radio 2 Antwerpen.

In oktober start op VTM de tweede reeks van 'Wendy en Verwanten'. De eerste reeks belevenissen van Wendy van Wanten en de haren kwam er na 'Wie wordt de man van Wendy?'. Rode draad doorheen deze reeks moet de planning van het huwelijk met Franske worden. Het huwelijk gaat uiteindelijk niet door, maar de baby komt er volgend jaar wel. VTM zet 'Wendy en Verwanten' vroegtijdig stop.

Zondag: november 2007

DOSSIER: Het Jaaroverzicht van TV-Visie: 2007

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Meest recente

Loading

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Kinderen van het Verzet' (Canvas)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stapten tienduizenden Belgen in het verzet tegen de nazi's. Hun kinderen getuigen over die oorlogsperiode. Wat deden hun ouders, waarom gingen ze in het verzet en hoe gevaarlijk was dat? Veel verzetslieden werden opgepakt door de Duitsers. Die arrestaties staan 75 jaar later bij vele kinderen nog op het netvlies gebrand.

'Kinderen van het Verzet', om 21.20 uur op Canvas.

Dossiers