Het jaaroverzicht van TV-Visie: mei 2006

zondag 24 december 2006

Het televisiejaar 2006 zit er bijna op. Terwijl overal in het land de laatste voorbereidingen getroffen worden voor de feestdagen, graait TV-Visie in zijn rijkgevuld archief op zoek naar de belangrijkste gebeurtenissen in ons klein televisielandje. Vandaag: mei 2006!

I


n mei draaide het grotendeels om verleiding, voetbal en hommeles tussen de politiek en de VRT-baas. Maar ook de start van het eerste digitale themakanaal deed een verfrissende wind over de maand waaien. Maar het was ook de maand waarin Ketnet-presentator Tom Gernaey moest afdruipen wegens het betalend downloaden van kinderporno. Eerst werd hij geschorst, later ontslagen.

Er was ook al veel te doen over het WK voetbal dat in juni en juli zou worden georganiseerd in Duitsland. Niet de VRT, maar wel VT4 en KANAALTWEE zullen het evenement verslaan. Wat begon als een harmonieus huwelijk tussen beide, kleine, commerciële zenders ontaardde af en toe in een minder prettige pantomine.

Niet alleen het WK zorgde voor bekvechterij in de Vlaamse mediawereld ook de uitzendrechten van de Rode Duivels waren in mei een heet hangijzer. Zowel de VMMa als de VRT waren geïnteresseerd, maar later trok de VRT zich terug. De uitzendrechten werden nooit definitief toegewezen.

Niet-voetbalminnend Vlaanderen zal het allemaal een worst wezen. Zij moesten in mei treuren om Pascale Naessens. Mevrouw Jambers besloot namelijk definitief te stoppen als omroepster bij VTM. En nog op VTM, ging het van kwaad naar erger met Robland, het eerste wapenfeit van Vanoudenhoven. Wat begon met een respectabel kijkcijfer, werd al gauw een dieptepunt. Rob dacht er zelfs even aan om te kappen met televisiewerk. Je zou voor minder, voor het eerst in je leven een flop moeten verwerken,… 't Moet hard zijn!

Tony Mary werd pas in september aan de deur gezet bij de VRT, maar al in mei was het goed fout tussen de gedelegeerd bestuurder van de VRT en de politiek. Vooral de CD&V was geen voorstander van de flamboyante CEO. Maar Mary hield het been stijf en won (alweer) een veldslag. Executie uitgesteld.

Er was ook erg veel te doen rond de Vlaamse inzending voor het Eurovisie Songfestival in Athene. Het riante promobedrag dat Anciaux Kate als zakgeld meegaf was al lang vergeten, maar nu was de kniezwengel de 'talk of the town'. Kate haalde de finale niet en de kniezwengel,… die vergat ze. Jammer.

Studio Brussel is al sinds 1983 het jongerenstation van de openbare omroep. Niet verwonderlijk dus dat de zender dit jaar aan uitbreiding dacht. Ze wilden op tv. Stubru.tv zou een nieuw concept worden met zendtijd op Eén. Groot was de verbazing (net als de hilariteit achteraf) toen alles een mooi uitgekiende promotiestunt bleek. Een geslaagde reclamecampagne.

Het gonsde in de vijfde maand van het jaar ook over de mogelijke verkoop van de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) aan een buitenlands omroepbedrijf. RTL bleek een grote kanshebber. Topman Christian Van Thillo van De Persgroep, mede-eigenaar van de VMMa, ontkrachtte elk bericht.

Een ander omroepbedrijf, SBS Belgium, eigenaar van VT4 en VIJFtv, kondigde dan weer aan dat de beide zenders van het bedrijf uit Zaventem gestaag doorgroeien. Vooral 'vrouwenzender' VIJFtv overtrof de stoutste verwachtingen.

Op gebied van digitale televisie ging het zowel Telenet als Belgacom TV voor de wind. Belgacom TV scoorde met aanbod Belgisch voetbal en Telenet Digital TV verkocht steeds meer digitale decoders. Mediaminister Geert Bourgeois deed een voorstel om de regionale zender tvbrussel over heel Vlaanderen beschikbaar te maken. Nog digitaal begon de pers zich vragen te stellen over het waarheidsgehalte van de door VTM eerder aangekondigde nieuwszender. In Vilvoorde beweerden ze dat het project nog niet 'dood' was, maar toch bleef het tot op vandaag verdacht stil…

Tegen het einde van de maand, terwijl televisiemakend Vlaanderen zich stilaan opmaakte voor het zomerreces, was er nog even opschudding op de nieuwsredactie van de VRT. Ze ontvingen er een dreigbrief mét kogel. Dat was echter vóór de goedkeuring van de nieuwe beheersovereenkomst. Uiteindelijk keurde ook VRT-topman Tony Mary het nieuwe decreet goed.

Tot slot in de maand mei nog enkele fait-divers. Tom Coninx werd hét verstand van Vlaanderen. Kirsten won Big Brother 5. Bianca is 'the talk of the town' in 'Temptation Island' op VT4. Zoë Van Gastel is de slimste blondine. Mathias Coppens wordt acteur in 'Aspe'.

DOSSIER: Het Jaaroverzicht van TV-Visie: 2006

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Vive le Vélo, Leve de Ronde' - Karl Vannieuwkerke (Eén)

Dagelijks ontvangt Karl drie gasten aan zijn tafel in de Vlaamse Ardennen om te praten over hun passie voor de koers en 'Vlaanderens mooiste'. Sammy Neyrinck duikt in de sfeer van de Ronde voor dagverse reportages uit het peloton. En iedere dag is er ook een portret van een spilfiguur uit de rijke Ronde-geschiedenis.

'Vive le vélo, leve de Ronde', om 22.10 uur op VRT 1.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 21:35
    Kom op tegen Kanker, alles in de strijd
    00:55
    VRT NWS laat
  • 21:20
    Het digitale dilemma
    23:50
    Nachtlus
  • 20:15
    VRT NWS journaal met VGT
    05:00
    Geen uitzending
  • 21:40
    Blind Gesprongen
    01:10
    Geen uitzending
  • 20:00
    Premier League Darts
    01:30
    Geen uitzending
  • 20:35
    Once Upon a Time... In Hollywood
    02:00
    The Big Bang Theory
  • 20:35
    Barb Wire
    01:15
    Stargate SG-1
  • 21:05
    Strong Medicine
    00:50
    Offspring
  • 21:15
    Ons Geluk
    00:55
    Geen uitzending
  • 21:15
    Scheire en de Schepping
    00:25
    De Tafel van Gert
  • 20:35
    Bohemian Rhapsody
    01:00
    Friends
  • 21:30
    NCIS: Los Angeles
    00:20
    Hawaii Five-0
  • 21:25
    Extreme Food Phobics
    00:35
    The Block NZ: On Point
  • 21:20
    World's Most Evil Killers
  • 20:25
    Z-Extra Vivium Digital Awards
    01:30
    Herhalingslus
  • 21:31
    Mijn tuin
    00:00
    Je Kijkt Naar De Sterren
  • 21:15
    Ainsley Eats The Streets
    00:55
    Ware Delicatessen
  • 21:00
    Play Sports Highlights
    22:00
    Wordt aangekondigd
  • 21:00
    The Mallorca Files
    00:20
    Silent Witness
  • 20:34
    The Passion
    00:23
    De Avondshow met Arjen Lubach
  • 21:30
    Nieuwsuur
    01:06
    Ongehoord Nieuws
  • 21:25
    Who's that girl