Het Jaaroverzicht van TV-Visie: maart 2009

dinsdag 22 december 2009

Voor de derde dag op rij kijken we even terug naar het voorbije tv-jaar. Maart was dan ook een bijzondere maand in het Vlaams tv-wereldje. De commerciële zenders waren allemaal tevreden over de start van 2009, maar wat ons in maart vooral opvalt zijn de vele personeelswijzigingen. Natuurlijk ontbreken ook de noodzakelijke mediarelletjes niet en spijtig genoeg moesten we ook afscheid nemen van twee tv-monumenten. Tijd voor het jaaroverzicht van TV-Visie: vandaag maart 2009!

Het ging goed met onze commerciële zenders. Vanuit Vilvoorde liet men weten dat vtm opnieuw gegroeid was en in Nossegem klonk het dat VIJFtv in volle groei was. Vooral het nieuwe 'Komen Eten' bleef goed scoren.

Toch was het niet allemaal rozengeur en maneschijn bij de commerciële zenders. VT4 begon al vlug te schuiven met zijn programmaschema na de vrije val van de kijkcijfers van 'Temptation Island'.  Wat de commerciële zenders ook deden, Eén werd opnieuw uitgeroepen tot meest sexy zender van Vlaanderen. Nog meer goed nieuws voor de VRT: 'Van Vlees en Bloed' werd genomineerd voor de Gouden Roos , de VRT veroverde het meest aantal sterren tijdens de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren en Woestijnvis bereikte een nieuw akkoord met de VRT.


Maar ook deze maand sloeg de economische crisis weer toe, dit keer bij zakenzender KanaalZ:  vier ontslagen op de redactie en een verregaande samenwerking met de VMMa waren het gevolg.

Of de crisis ook zijn invloed heeft gehad op de vele personeelswijzigingen in maart, is niet helemaal duidelijk. Alhoewel...  Vtm verbrak definitief het exclusiviteitscontract met Carry Goossens en zette ook de samenwerking met Elke Vanelderen op hold.

Bij Eén diende Sandrine na amper een jaar haar ontslag in als omroepster. Bij MNM haalden ze dan weer een VT4-gezicht binnen om de ochtend tijdelijk over te nemen terwijl vtm-gezicht Tess Goossens aan de slag ging bij JOEfm.

Ook opvallend: Siegfried Bracke kondigde zijn terugkeer naar het kleine scherm aan en Niels Destadsbader werd onthaald als redder van 'FC De Kampioenen'.

Bij EXQI werd een quizje beloofd voor Jan Verheyen en de RTBF strikte Justin Henin als nieuwe presentatrice. Bij de vtm-soap 'Familie' werd dan weer een vernieuwingsoperatie gestart (met nieuwe generiek!) waardoor een aantal acteurs hun opzeg kregen.  Tot slot ook slecht nieuws voor een andere vtm-monument: 'Telefacts', het stopzetten werd nadien tegengesproken door de vtm-directie.

Maar de personeelswissel van het jaar was toch wel het verdwijnen van Kathleen uit de populaire meidengroep K3. Al vrij vlug kwam het gerucht dat Studio 100 op zoek ging naar een vervangster in een grote tv-show. Een groot succes, zo bleek achteraf!

Bij de familie Pfaff stond 2009 ook in het teken van de crisis. Niet zozeer de economische crisis, maar eerder een PR-crisis, telkens uitgevochten of uitgeklaard in de gespecialiseerde vakpers. Kelly Pfaff moest haar winkel sluiten en in de Nederlandse pers doken geruchten op over de huwelijksproblemen tussen Jean-Marie en Carmen, een gerucht dat niet voor het laatst de kop zou opsteken dit jaar.

Bij iedere tv-wedstrijd hoort telkens ook een fikse rel. En dat bewezen de Vlaamse zenders maar al te goed in maart 2009. Bij Eén lag de finale van 'Steracteur Sterartiest' onder vuur na een vermoeden van manipulatie door de ouders van finaliste Margot De Ridder en schopte de Belgische inzending voor het Eurovisie Songfestival tegen de schenen van vele Elvis-fans. 2BE had last van een swaffelaar en bij vtm zorgde de Italiaanse kok Claudio meteen voor voldoende vuurwerk in 'Mijn Restaurant!'.

Maart was ook afscheid nemen van twee bekende tv-monumenten. Op 11 maart overleed actrice Jenny Tanghe en amper twee weken later, op 24 maart moest Vlaanderen afscheid namen van acteur Nand Buyl.

Tot slot nog enkele bizarre, mooie of grappige nieuwsfeiten uit maart: een gele briefkaart aan de VRT was 12 jaar onderweg, de nieuwe radiozender JOEfm maakte reclame op de VRT-toren in Brussel, Ornelis en Rogiers hingen hoog in de lucht in hun vliegende studio en het verrassende dansfilmpje in het Antwerpse Centraal Station voor de promotie van 'Op Zoek Naar Maria' ging de wereld rond, tot bij CNN!

Morgen: april 2009!  

Word 'fan' van TV-Visie op Facebook


DOSSIER: Het jaaroverzicht van TV-Visie: 2009

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo VRT CANVAS logo

Van het najaar van 1992 tot het najaar van 1993 namen iets meer dan 2.500 Belgische militairen deel aan de VN-vredesmissie in Somalië. Het doel was om de verschillende bendes en milities te ontwapenen en te zorgen voor een veilig kader waarbinnen humanitaire hulp aan de bevolking kon worden geleverd. Voor de Belgische para's was het de eerste lange opdracht sinds de Korea-oorlog in 1950. De missie bracht niet voor iedereen wat ze ervan hadden verwacht. Dertig jaar later spreken para's over hun ervaringen ter plekke en de psychologische gevolgen ervan op hun latere leven.

'Hier en Toen', om 21.20 uur op VRT CANVAS.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:55
    Thuis
    06:00
    Radio2 op VRT 1: Goeiemorgen, morgen!
  • 00:00
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 23:30
    Chicago Med
    05:30
    Geen uitzending
  • 00:15
    Ambulance
    02:50
    Geen uitzending
  • 00:15
    The Big Bang Theory
    09:05
    Geen uitzending
  • 23:35
    Ultimate Police Interceptors
    09:25
    Geen uitzending
  • 23:55
    The X-Files
    16:20
    Married ... With Children
  • 00:10
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 23:15
    Blind Gekocht NL
    02:00
    Geen uitzending
  • 23:55
    Friends
    02:15
    Neighbours: A New Chapter
  • 00:15
    Hawaii Five-0
    02:35
    Heavy Rescue: 401
  • 23:30
    Love Island
    05:00
    Geen uitzending
  • 00:05
    Castle
    05:00
    Geen uitzending
  • 20:35
    Herhalingslus
    20:00
    Z-Nieuws
  • 23:58
    Het zelfbouwhuis
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 00:10
    Winters Grillen
    02:00
    Peppe's Toscane
  • 23:40
    Goals of the week
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 00:10
    Murdoch Mysteries
    02:35
    Grantchester
  • 23:51
    Op1
    02:20
    NOS Journaal
  • 00:05
    De Nachtzoen
    02:12
    Nieuwsuur
  • 23:35
    90's Dance