Het Jaaroverzicht van TV-Visie: februari 2009

maandag 21 december 2009

Tijdens de laatste dagen van het jaar kijkt TV-Visie traditiegetrouw nog even terug naar het afgelopen tv-jaar. 2009 kreunde onder de economische crisis, maar gelukkig zorgde de televisie ook dit jaar voor de nodige portie ontspanning. Hou je klaar voor de hoogtepunten, de kijkcijferrecords, de belangrijkste nieuwtjes maar ook de relletjes en mediastormen van februari 2009!

De tweede maand van 2009 ging niet goed van start voor de VRT. Na de Hitler-rel rond het Canvas-programma 'Plat Préféré' trapte deze keer 'Man Bijt Hond' tegen de schenen van de Joodse gemeenschap. Bij 'Het Journaal' bleven de technische problemen zich opstapelen, zo erg dat begin februari de uitzending halfweg stopgezet moest worden. Ook de liveshow van de 'MIA's' was goed voor een heuse rel. Deus-frontman Tom Barman kreeg bakken kritiek, niet alleen om zijn gedrag tijdens de show, maar vooral door te roken in de studio.  Tot slot kreeg ook Studio Brussel de volle laag. De VRT-top annuleerde de opnames voor een erotische clip naar aanleiding van Valentijn.

Tegenvallende kijkcijfers voor 'FC De Kampioenen' riepen vragen op, maar de VRT bleef (voorlopig nog) achter zijn kampioenenploeg staan. Diezelfde zaterdagavond was trouwens de grootste tegenvaller uit het Eén-seizoen. Het gloednieuwe 'Hartelijke Groeten aan Iedereen' flopte genadeloos.


Maar gelukkig was er ook goed nieuws voor de openbare omroep. Naast de finale van de topreeks 'Van Vlees en Bloed' (met Eén-logo in de slotscène!) was ook de finaleweek van 'De Slimste Mens ter Wereld' opnieuw het kijkcijferkanon van het voorjaar. De finale, nipt gewonnen door nieuwsanker Freek Braeckman, scoorde 2 miljoen kijkers. Maar ook hier rees er in de kranten protest over de zogenaamde 'schrikkelseconde' van Freek Braeckman. Een storm in een glas water, zo bleek later.

De economische crisis zorgde in februari voor de eerste slachtoffers in de mediasector. Productiehuis Toreador moest de deuren sluiten en bij vtm vierde het personeel de 20ste verjaardag in mineur. Naast 23 ontslagen waaronder JIM-gezicht Tiany Kiriloff en journalist Luc De Smet werd ook de kidsradio BemBem stopgezet.

Ondanks de crisis stelde nieuwkomer EXQI een marktaandeel van 20% voorop. Zakenzender KanaalZ boerde wel goed in deze crisistijden en vierde in februari zijn tiende verjaardag.

Ondertussen startte ook het nieuwe tv-seizoen. Vtm scoorde met zijn klapper 'Mijn Restaurant' maar ook met het nieuwe 'Hart voor Mekaar' terwijl VT4 zijn nieuw paradepaardje 'Het Hotel' roemloos ten onder ziet gaan. Maar ook aan de top van SBS blijft het stormachtig. De nieuw aangetrokken programmadirecteur Koen Taghon verliet na enkele maanden alweer het bedrijf. Bovendien kreeg VT4 opnieuw een forse boete voor het overtreden van de reclamewetgeving.

In Vilvoorde lag 'AstroContact' onder vuur en vtm besloot de uitzendingen (tijdelijk) stop te zetten. Ook bij 4FM ging het licht uit. De VMMa doopte de slabakkende radiozender om tot JOEfm.

Over de grens bleef plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs keet schoppen', deze keer in het Nederlands programma 'Das je Goed Recht'. Deze keer zorgde zijn zoveelste scheldtirade voor zijn ontslag.

Om af te sluiten nog enkele opmerkelijke of grappige nieuwsfeiten van februari. Showbizz Bart (Q-Music) gleed uit op de trap van 'De Laatste Show', 'Big Brother'-ster Betty ging onder het mes voor Story, 'Mega Mindy' begon aan een Waals avontuur, het 'SOS Piet'-format bleek niet gestolen, de familie Pfaff gooit zijn villa in de verkoop en wijlen Freddy Brek zorgde voor een pijnlijke blooper tijdens 'De Pappenheimers'.  

Morgen: maart 2009!

Word 'fan' van TV-Visie op Facebook


DOSSIER: Het jaaroverzicht van TV-Visie: 2009

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

Stephanie Planckaert (VTM)

Het nieuwe schooljaar gaat van start en bij de familie Luki brengen ze hun zevende kind naar school. De familie Leys staat voor een dilemma tijdens het winkelen: wordt het schoolgerief of toch speelgoed? Voor de familie Naudts, met hun acht dochters, brengt het nieuwe schooljaar eveneens extra kosten met zich mee. Stephanie bezoekt ook Kevin en Nena, die helaas minder goed nieuws hebben ontvangen over hun baby Yarne.

'Families XXL', om 20.30 uur bij VTM.

Dossiers

NU en STRAKS op tv

volledige TVgids
  • 23:55
    Journaallus
    09:00
    Lentebeelden
  • 23:25
    Nachtlus
    07:30
    Ketnet Junior
  • 21:00
    Geen uitzending
    06:00
    Tik Tak
  • 01:40
    Geen uitzending
    06:05
    Kabouter Plop
  • 01:40
    Geen uitzending
    07:15
    Project Runway
  • 01:00
    Geen uitzending
    11:40
    The Bold Type
  • 01:00
    Geen uitzending
    15:10
    All New Traffic Cops
  • 02:30
    JAG
    02:30
    Baywatch
  • 00:45
    Geen uitzending
    06:00
    Joe
  • 00:35
    Geen uitzending
    02:25
    Sports Late Night
  • 01:50
    Geen uitzending
    07:30
    CSI: Miami
  • 02:40
    Geen uitzending
    02:40
    Kitchen Commando
  • 01:10
    Geen uitzending
    06:20
    The Block NZ
  • 01:25
    Geen uitzending
    08:20
    Hailey Dean Mystery: 2+2=4 Murders
  • 00:25
    Herhalingslus
    11:00
    Trends Talk
  • 02:30
    Red de meubelen
    06:00
    Nog Even Soezen
  • 02:40
    De Garde van Gert
    02:35
    Sarah's Sweet Table
  • 02:30
    Tennis: Rolex Monte-Carlo Masters 2024
    02:00
    Wordt aangekondigd
  • 02:35
    Vienna Blood
    02:45
    Midsomer Murders
  • 02:21
    NOS Journaal met gebarentaal
    01:44
    Mindfck
  • 02:03
    Nieuwsuur
    08:04
    Petrus in het land
  • 01:50
    3voor12 presenteert..
    02:10
    NOS Jeugdjournaal met gebarentaal